Чому хрещення відбувається у дитячому віці, а не в дорослому?

25 Вересня 2017, 10:55
20967

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття, розповідати про свята та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

****************************

Читачка Район.Рожище просить пояснити їй, чому хрещення відбувається у дитячому віці, а не в дорослому. На це питання відповідає прес-секретар Рожищенського благочиння, священик Дмитрій Теравський.

Хрещення - це одне з семи таїнств Православної Церкви, в якому віряни при триразовому зануренні тіла у воду з призиванням імені Пресвятої Трійці - Отця і Сина і Святого Духа, вмирає для життя гріховного, і відроджується Духом Святим для Життя Вічного.

Хрещення необхідне людині для спасіння. Це нове народження для духовного життя, в якому людина може досягти Царства Небесного. А таїнством воно називається тому, що через нього таємничим, незбагненним для нас чином на особу, що приймає хрещення, діє незрима рятівна сила Божа - благодать. Дитині обов'язково присвоюється ім'я святого, який буде його ангелом - охоронцем протягом усього життя і буде постійно оберігає.

Як і інші таїнства, хрещення встановлено самим Господом Ісусом Христом. Відправляючи апостолів на євангельську проповідь Він заповів їм: «Ідіть, навчаючи всі народи, хрестячись їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа…» (Мтв. 28:19).

Звичайно маленькі діти не мають самостійної, усвідомленої віри. Але її мають батьки, які принесли своє чадо для хрещення в храм Божий. Турбота про користь дитині, в тому числі її душі, - справа батьків.

Діти повністю під їхньою опікою: мама і тато вибирають їм освіту, виховання в тому чи іншому культурному середовищі й так далі. Тобто батьки повністю відповідальні не тільки за фізичну, а й за духовну сторону життя їх чада. Вони й будуть прищеплювати своїй дитині віру в Бога з дитинства.

Крім того, у дитини будуть і хресні батьки - від купелі хрещення, які ручаються за неї й зобов'язуються виховувати своїх похресників у православній вірі. Таким чином, немовлят хрестять не по їхній власній вірі, а по вірі їх батьків і хрещених, що принесли дитину. Без хрещення, без виховання в православній вірі дуже важко прищепити дитині любов до Бога. Тому хрещення маленьких дітей - це дуже логічний вчинок.

Охрестившись, людина стає членом Церкви Христової й відтепер може приступати до решти церковних таїнств, таких, як Причастя, Сповідь, Єлеоосвячення. Нехрещена дитина до таїнств приступати не може, за неї не можна подати записку за здоров’я, замовити церковний молебень, причастити й т. д. Навіщо ж позбавляти їх захисту і благодаті?

Є ще одна важлива складова. Чи може хтось дати гарантію, що дитина доживе до повноліття, щоб самій визначити своє духовне життя? Ніхто! В усі часи люди вмирають, як в старості, так і в дорослому віці, так і в дитячому. І є великий ризик померти нехрещеному. За нехрещених Церква не молиться, і таким чином позбавляється молитовної підтримки.

Безумовно, автоматично християнином дитина не стає. Автоматично взагалі не можна стати християнином: ні дитині, ні дорослому. Дитина навчається християнства після хрещення. Присвятить вона своє життя Христу або відійде від віри - залежить від того, що вона вибере, коли підросте.

Також читайте, Духовний сенс свята ВознесінняДень Святої Трійці – свято народження Церкви Христової,  Петрівський піст: час втихомирити серце, аби наблизитися до Бога та почути Його голос​,  Що святкуємо 7 липня і як Івана Купала поєднане з святом Різдва Івана Предтечі​, Петро і Павло – два стовпи віри, День хрещення Київської Русі – УкраїниЯблучний Спас 2017: що потрібно знати про свято​,  Успіння Пресвятої Богородиці: що треба знати про це святоДень посту і молитви: Усікновення глави Іоанна Предтечі та Православні українці святкують Різдво Пресвятої Богородиці.

Коментарі
25 Вересня 2017, 15:10
&quot;38 А Петро відповів: «Покайтесь,+ і нехай кожен з вас охреститься+ в ім’я Ісуса Христа, щоб отримати прощення гріхів,+ і тоді ви одержите в дар святий дух.&quot; --- як може дитина покаятись? вона навіть говорити не вміє.<br/><br/> &quot;12 Проте коли люди повірили Пилипу, який сповіщав добру новину про Боже Царство+ та про ім’я Ісуса Христа, то і чоловіки, і жінки хрестилися.&quot; --- Чоловіки та жінки без своїх дітей і тимбілтше немовлят. Перед Хрещенням людина має повірити.<br/><br/>Можна довго перераховувати послідовність та приклади з Біблії. Чому нема в Біблії прикладів, що Христос, або учні хрестили немовлят? Задумайтесь.
25 Вересня 2017, 15:21
&quot;Матвія 19:13—15<br/>13 Потім люди почали приводити до нього малих дітей, щоб він поклав на них руки і помолився, але учні дорікали їм за це.+ 14 Та Ісус сказав: «Облиште діток і не заважайте їм приходити до мене, бо саме таким належить небесне Царство».+ 15 І, поклавши на них руки, він пішов звідти.&quot; --- чому Христос не похрестив дітей знайшовши їм Хресних кумів, ... можливо тому, що Христу потрібна якість, а не кількість так, як в деяких релігіях? <br/><br/>Для мене є одне логічне пояснення чому православні хрестять немовлят - гроші та кількість прихожан ,які будуть приносити гроші попрам за обряди, ... ІМХО
25 Вересня 2017, 15:30
І знову абсурд. &quot;19 Ви запитаєте: «Чому син не відповідає за провину батька?» Тому що син поводиться справедливо і праведно, він виконує усі мої постанови і дотримується їх. Він обов’язково буде жити.+ 20 Та душа*, що грішить, помре.+ Син не буде відповідати за провину батька, а батько — за провину сина. Лише праведному зарахується його праведність, і лише грішному — його гріх.+&quot; Якщо людина була грішна та не покаялась перед смертю в своїх гріхах - молитви за таку душу після його смерті не мають користі жодної!!! Кожна людина перед Христом відповідає за своє життя
25 Вересня 2017, 15:38
Згідна з коментарями, а не з текстом статті.
25 Вересня 2017, 16:53
Абсурд це те що ви своїх дітей з малечку примусово вводите до церкви і думаете що вони вас особливі в нас за руку нікого не тягнуть і не агітують.не суньте свого носа до нашої релігії не вам судити!
25 Вересня 2017, 16:57
Можна подумати в ваших церквах все безплатно абсурд
25 Вересня 2017, 17:00
Я розумію, що православному не вкладається в голові, що в церкві нема поборів і попи можуть не косити бабло лопатою на крутих тачках та по декілька квартир та будинок, але є місця де проповідники не бісяться з жиру і нее влаштовують поборів
25 Вересня 2017, 17:03
Ви наскільки не уважний, що навіть не помітили відповідь на своє питання в коментарі: <br/>Біблія: Матвія 19:13—15<br/>13 Потім люди почали приводити до нього малих дітей, щоб він поклав на них руки і помолився, але учні дорікали їм за це.+ 14 Та Ісус сказав: «Облиште діток і не заважайте їм приходити до мене, бо саме таким належить небесне Царство».+ 15 І, поклавши на них руки, він пішов звідти.&quot;<br/><br/>Ви напевне перепутали з православними, що немовляти примусово в свою секту хрестять і потім цим звинувачуєте, що хрещений в православних ....
25 Вересня 2017, 17:05
Ой штунди, штунди, які ви убогі.....
25 Вересня 2017, 17:07
Убогі це ті хто за своє життя ні разу Біблії не прочитав, а живе за обрядами своїх попів, які не потрібні Богу
25 Вересня 2017, 17:14
Короче, один штунда сидить і тролить))))
26 Вересня 2017, 22:45
Купіть книжку &quot;Закон Божий&quot;. Там все написано і росписано. А то сектант тут тлумачить Біблію, оце породження Сатани і сюди піхає свої копита.
27 Вересня 2017, 00:33
Ви істинний православний! Замість аргументів по Біблії від вас лише образи та реклама православної літератури. Коли православні навчаться аргументувати свою позицію на основі слова Божого? Але що вони можуть аргументувати, якщо вони по вуха в обрядах та забобонах.
27 Вересня 2017, 02:06
&quot;38 А Петро відповів: «Покайтесь,+ і нехай кожен з вас охреститься+ в ім’я Ісуса Христа, щоб отримати прощення гріхів,+ і тоді ви одержите в дар святий дух.&quot;<br/><br/>якщо говорити саме про цей вірш, то ці слова направлені саме до Ізраїльтян, які розп'яли Іісуса Христа, і коли вони послухавши промову ап. Петра , вони запитали в нього: 37 Почувши це, вони зворушилися серцем i сказали Петровi та iншим апостолам: «Що нам робити, мужi-браття?» саме цей 38-ий вірш напрвлений до дорослих лідей, які чули і розуміли проповідь апостолів.
27 Вересня 2017, 02:23
&quot;12 Проте коли люди повірили Пилипу, який сповіщав добру новину про Боже Царство+ та про ім’я Ісуса Христа, то і чоловіки, і жінки хрестилися.&quot;<br/> <br/>про про дітей не сказано, бо їх там не було, <br/> <br/>зверніть будьласка увагу на (Дії 11 глава, 14 вірш, &quot;він слова тобі скаже, якими спасешся і ти, і ввесь дім твій&quot; що ж мається на увазі &quot;весь дім твій&quot; очевидно що тут говориться про все сімейство, в тому числі і дітей
27 Вересня 2017, 02:25
Д. Теравський пише: &quot;немовлят хрестять не по їхній власній вірі, а по вірі батьків і хрещених, що принесли дитину&quot;. Дмитріє, давайте не будемо лукавити, ви ж самі все прозоро бачите: переважно, істинної віри немає ні в батьків, ні в хресних батьків. Це звичайний обряд, привід випити та покумуватися.<br/>І ще одне, можна бути хрещеним в дитинстві, але в дорослому віці провести гріховне життя в п'янстві, розпусті, крадіжках, бійках та померти великим грішником. І хрещення в дитинстві абсолютно не виправдає гріхи, скоєні в свідомому дорослому віці.
27 Вересня 2017, 13:43
З святом вас Чесного Хреста.Складається таке враження що місія вашої церкви зробити розбрат між людьми.думайте трохи своєю сірою речовиною.
27 Вересня 2017, 17:27
Можна довго розсуждати і видумувати, додумувати, ... але факт залишається фактом в Біблія не говорить нам, що потрібно немовлят христити, але навпаки, що має бути віра, осмислення своїх гріхів, розуміння жертви Христа. <br/>ІМХО Обряди придумують, щоб попи могли жити як королі на цій землі і чим більше обрядів - тим тугіший їхній гаманець.
28 Вересня 2017, 01:05
не додумувати, а аргументувати факти. ви скажіть, хто з батьків бажає своїй дитині зла, ніхто, і батьки утвердившись в вірі, і вспасительній її дії, передвають цю віру дитині. <br/><br/>&quot; Бо вартий робітник поживи Своєї&quot; (Мф 10,10) ці слова сказав Ісус Христос до апостолів коли посилав їх на проповідь кажучи щоб в дорогу нічого не брали, ні золота ні срібла, ні палиці і так далі.
28 Вересня 2017, 01:16
Спаси Гоподи, Вас твакож з святом.<br/><br/>не розбрат зробити, о дойти до істини, <br/>Св. Григорій Богослов каже: &quot;ми добиваємся не перемоги, а повернення братів, розлука з яким терзає нас.&quot;
28 Вересня 2017, 17:49
Ви забули, як Христос наводив порядки в грамі і говорив, що з дому молитви зробили бізнес? Ви думаєте попи беруть собі на поживу чи з жиру бісяться? Чи для вас різниці нема?
28 Вересня 2017, 19:15
Священик далекій від Бога.Дитина ніколи не буде відповідати перед Богом за батьків або навпаки.Священик від слова святий,святити,навіть немає права себе називати так,він проста грішна людина як і ми всі.Це просто бізнес,гроші і обман.
29 Вересня 2017, 02:00
Священик, це звершувач священих таїнств та священих обрядів, тому священиків називають священиками, а саме священство поділяється на три ступені, це диякони, пресвітери, єпископи. всі вони є священно-діячами.<br/>Священик це не просто людина, в священику діє благодать Святого Духа.<br/>священики називають себе священиками, не тому що вони святі, а тому що виконують святу місію, яку заповів сам Христос, кажучи: &quot;Йдіть навчайте всі народи, хрестячи їх в ім'я Отця, Сина і Святого Духа&quot;
09 Лютого 2019, 08:26
Мене цікавить чи в дитячому віці то є хрещення чи обмолитвування?
09 Лютого 2019, 08:26
Мене цікавить чи в дитячому віці то є хрещення чи обмолитвування?
09 Лютого 2019, 08:26
Мене цікавить чи в дитячому віці то є хрещення чи обмолитвування?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024