Що святкуємо 7 липня і як Івана Купала поєднане з святом Різдва Івана Предтечі

05 Липня 2017, 15:20
9737

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

Сьогодні протоієрей храму святого великомученика Дмитрія Солунського, Дмитрій Теравський розповість читачам Район.Рожище, як ставиться Церква до свята Івана Купала.

***************

Якщо прослідкувати за засобами масової інформації в період від п’ятого по десяте липня, то можна помітити, що майже всі вони, незалежно від політичних віянь чи джерел фінансування, в різнобарвних тонах розмальовують традиції святкування Івана Купала.

Все, майже до самих дрібниць – вінки на воді, вогнища, папороть, гадання, ворожба та інші деталі, широким потоком вилітають на свідомість людей. І лише одиниці зауважать, і то між рядками, що 7 липня Православна Церква відзначає свято Різдво Івана Хрестителя.

А далі знову згадане. І телевізійні випуски новин не обходяться без святкового репортажу з берегів місцевих водойм.

«Стародавня традиція, вікові звичаї нашої землі», - зауважують з розумним виглядом журналісти. «Християнська традиція», - поправляють «знавці»...

Що ж насправді святкується 7 липня і як Івана Купала поєднане з святом Різдва Івана Предтечі?

Подія народження Івана Хрестителя, яка описана в Євангелії від Луки, святкується Православною Церквою з давніх часів і на Сході, і на Заході. Церковні піснеспіви, що прославляють цю подію, були написані святителем Анатолієм, патріархом Константинопольським ще в V столітті, тобто задовго до хрещення Русі.

Православні християни Різдво Івана Хрестителя святкують за старим стилем 24 червня (за юліанським календарем), тобто 7 липня за новим стилем (за григоріанським календарем).

Що ж стосується свята Купала, то ця традиція має язичницьке походження. Дохристиянські вірування наших предків-язичників, що заселяли Русь, сконцентрувалися під час літнього сонцестояння, коли прекрасне світило дня робить перший поворот на зиму.

Ніч з 23-го на 24-те червня (тобто у ніч проти 7 липня за новим стилем) була для них найбільш містичною в році. В цю ніч молодими людьми звершувалися різні не традиційні дійства, які врешті решт закінчувалися оргіями.

Але як же сталося, що християнське свято перетворилося для декого на язичницьку оргію? З часів хрещення Русі деякі псевдохристияни продовжували влаштовувати свої язичницькі обряди. Але чи схвалювала їхню поведінку Православна Церква? Звичайно, ні! Навпаки, суворо виявляла двоєдушність і двовірство, накладала покарання і відлучала від Святого Причастя за несумісний з християнством спосіб життя. Тобто, ставила людину перед вибором: «Ти язичник чи християнин?».

Та язичницькі традиції одним словом не викоріниш, та й не в християнському дусі викорінювати все дотла. Необхідно було вижити язичницькі традицію пов’язані із розбещеністю моральних норм, гаданням та поклонінням стихіям природи.

Проте язичницькі традиції наповнювалися новим, християнським, змістом і вони самі по собі із язичницьких ставали загальноприйнятими православними людьми, залишаючись при цьому тими ж, що й раніш.

Ось і в теперішній час юнаки і дівчата, а з ними і всі інші без всякого вагання продовжують виконувати ті ж язичницькі, непритаманні християнству, дійства вже із новітнім гріховним забарвленням.

Нічого спільного з православ'ям подібні забави не мають і не можуть мати. Сьогодні всі говорять про відродження духовності.

Ось і привід порозмірковувати, що ми відроджуємо після 70-ти років атеїзму. Християнство чи язичництво? Віру чи марновірства? Життя у Христі чи смерть у гріху?

Це свято - день нашого вибору. Що ми святкуємо 7 липня? Різдво Іоанна Хрестителя чи ніч на Івана Купала?

Звичайно, кожен, хто вважає себе православним не повинен приймати участі в подібних святкуваннях. Та Церква не вказує, а застерігає – свято Івана Купала – свято язичницьке, і відзначати його гріх, якому потрібно каятися.

Коментарі
05 Липня 2017, 20:16
Що ж ви до того Івана Купала причепилися? Святкували собі раніше спокійно у Рожищах день міста та Івана Купала в один день і ніхто ні про магію ні про &quot;високу віру&quot; тоді не думав і не говорив, а просто гарно проводили собі час, концерти були, ярмарка, атракціони, і таки так! звичаї НАШІ українські, що корінням ведуть ще ДО християнства, які стали традицією на невід'ємною частиною нас!! і що??? комусь було погано?? люди собі просто гарно проводили час, без ніяких &quot;В цю ніч молодими людьми звершувалися різні не традиційні (ПИШЕТЬСЯ РАЗОМ!) дійства, які врешті решт закінчувалися оргіями.&quot; і &quot;Але як же сталося, що християнське свято перетворилося для декого на язичницьку оргію?&quot;<br/> Де ви оргії бачили????? ДО ЧОГО ПРОВОДИТИ ПАРАЛЕЛЬ ІЗ СУЧАСНИМИ СВЯТКУВАННЯМИ, ЯКІ НЕ МАЮТЬ НІЧОГО СПІЛЬНОГО ІЗ СПРАВДІ ЯЗИЧНИЦЬКОЮ ВІРОЮ, ЩО ІСНУВАЛА ТИСЯЧІ РОКІВ НАЗАД?? <br/><br/>2 пункт<br/>&quot;Та язичницькі традиції одним словом не викоріниш, та й не в християнському дусі викорінювати все дотла.&quot;<br/> Якраз у християнському дусі і було викорінення ДОТЛА язичництва, яке було поширене на наших теренах! Це історію потрібно відкрити і прочитати! Всім відомо, що було протистояння цих двох релігіїй і християнство не було відразу сприйняте людьми &quot;мирним шляхом&quot;, та і сам факт того, що Володимир прийняв хрещення, повязують із бажанням мати політичну підтримку іншої розвиненої держави! Про це детальніше краще у істориків проконсультуватися. <br/>Я ось тільки не розумію цю 2 частину статті, це дані історичні чи автор сам придумав, чи зі слів священника синтез зроблений? Не зовсім зрозуміло, було би добре вказати!!<br/><br/>3 пункт <br/>&quot;Ось і в теперішній час юнаки і дівчата, а з ними і всі інші без всякого вагання продовжують виконувати ті ж язичницькі, непритаманні християнству, дійства вже із новітнім гріховним забарвленням.&quot; <br/><br/>&quot;Та Церква не вказує, а застерігає – свято Івана Купала – свято язичницьке, і відзначати його гріх, якому потрібно каятися.&quot;<br/><br/>Та ж виправте помилки!!! (і пунктуація і побудова речення!)<br/><br/>Як на мою думку, хто не хоче, чи кому свято не подобається нехай не йде і не бере участь. А свята, до речі, вже і нема! Чи не так? До чого цю тему піднімати по 3 рази на рік і показувати все однобоко?
05 Липня 2017, 22:20
А що заважає День міста святкувати в парку, як і Івана Купала колись??? Просто не хоче влада, бо легше з атракціонів податки збити, ніж парк до ладу привести. Крім того, священик ще не згадав про інший негатив цього свята для християнства, а саме про те, що це свято випадає у піст. Якось недоречно проводити такі забави в такий час. Якщо ми віруючі люди, то не повинні такого допускати. І от кілька років тому, на мою думку, зробили правильно, що перенесли День міста на час, який ніколи не випадає в піст. Адже ми не можемо допустити собі не похрестити дитину, не поховати рідних зі священиком, а от те, що такі масові гуляння проводилися в піст, нам байдуже. Не можна бути християнином наполовину, ним можна або бути, або ні. Ми ж хочемо, щоб у нашій країні закінчилася війна, щоб Господь нас почув і вберіг, то чому не хочемо поступитися своїми якимось слабостями, пожертвувати розвагами, щоб не гнівити Бога?????!!!!<br/>P.S. Шановний читачу, я надіюсь, що не допустила помилок???? І моя Вам порада: знайдіть якийсь інший спосіб самоствердження, ніж виправлення чужих помилок)))) Це, принаймі, некоректно.
05 Липня 2017, 22:30
Як ви взагалі можете про якісь помилки говорити??? Ви своє друге речення, наприклад, в коментарі читали??? В Рожищах??? Чи, може, в Рожищі??? А перед &quot; ні&quot; де кома, а в складному реченні між його частинами де кома??? А в інших реченнях не бачите помилок??? А День міста не треба з великої літери писати?? А ще цвірінькаєте!! В своєму оці колоду побачте, а тоді про соломинку в іншого оці говоріть!!!
05 Липня 2017, 23:19
ха-ха-ха))) от значить Як вас То Зачепило))) (Сам коментар, а не стаТтя, це видно з відповіді ) Соломинка чи колода ВАМ око ріже) А я маю право/ можу/ і якщо захочу то буду писати з помилками, а захочу то і навмисно! а знаєте чого??? ТОМУ ЩО Я НЕ ШЕФ-РЕДАКТОР / КОРЕКТОР / АВТОР СТАТТІ/ ЦЬОГО ОФІЦІЙНОГО РЕСУРСУ ЧИ УКРАЇНСЬКИЙ ФІЛОЛОГ, ЯКИЙ БИ ЩЕ МОЖЛИВО ПОЗНАХОДИВ ПОМИЛКИ! До речі, їх ніхто не шукав, просто в око випадково кинулися і не лише в цій статті та цьому ресурсі, а і у БАГАТЬОХ ІНШИХ! Я знаю, що у коментарі є помилки (додайте ЩЕ ВЕЛИКІ ЛІТЕРИ ПОСЕРЕД ТЕКСТУ), але важливо не те, хто буде які помилки вишуковувати у коментарях, а те, що це офіційний ресурс, де не повинно бути таких казусів!!! І це не звичайна опечатка, яка має право інколи трапитися (і це можна пробачити) <br/><br/>А щодо змісту статті, то кожен читач може погодитися чи не погодитися, це його право і тема релігії чи політики ніколи не була і не буде однозначною) <br/><br/>Гарного вам вечора)))
05 Липня 2017, 23:33
Мене не зачепило, це зачепило, може, Теравського. А я просто читач, який на дух не переносить таких зарозумілих типів, як ви. Перш, ніж критикувати, самі щось зробіть. Принаймі ваші помилки більш кричущі, ніж в цій публікації. І не треба ля- ля про навмисне допущення помилок. Краще признайте, що ви закомплексований невдаха, який таким чином самостверджується. І вам приємного вечора))))
06 Липня 2017, 01:30
В теперішній час і Івана Купала не треба . Оргії щотижня в п'ятницю, суботу, неділю. Під барами, кущами і в тому ж парку із настанням літа. Пройдіться близько опівночі містом - самі побачити.<br/>А священик правий, і не потрібно до нього і його слів прискіплюватися.
06 Липня 2017, 01:36
А піст тут по стільки по скільки. Язичеське дійство, як на мене, що в піст, що в не піст не припустиме
06 Липня 2017, 01:37
Все правильно говорить Теравський. Доступно, правдиво і повчально. Нам треба більше думати і вчитуватися, що саме ми святкуємо і чи це нам потрібно! Не можу не зачепити оту підлу людину під ніком &quot;Читач&quot;: Людинонько, не виходь на люди взагалі, бо такі, як ви, псують не тільки настрій, а душі боляче що є такі люди на світі. Ні дня без того, щоб кому не нагадити. Вже хоть дивіться, де робите свою нечисту справу. Добре, що я на цьому сайті така рубрика, що люди думаючі, можуть почитати щось корисне. Тому, будь ласка, не заходьте сюди, читайте-пишіть підручники для навчання і дайте спокій редакції, вони готовлять новину, а не підручник пишуть. Тим більше, почитайте підручники з української мови - там ви знайдете також багато помилок!
06 Липня 2017, 02:29
Кому не подобається, хай не читає. Нехай розумний пан Читач сам щось напише і під своїм справжнім ім'ям. <br/>А Теравський все чітко поясний без обливання брудом кого-небудь. <br/>Побільше таких публікацій
06 Липня 2017, 02:36
На рахунок правопису не священика потрібно докоряти, а редакцію. Журналісти повинні вичитати текст і виправити помилки правопису.<br/>Хоча тепер ті правила так поперемінювали, що рідної мови вже не впізнати, і за тими змінами не те що священикам і журналістам, а й самим мовникам годі встигнути.
06 Липня 2017, 09:27
Не судіть і не судимі будете. Як часто ми забуваємо про цю, на перший погляд, просту, але таку важливу Заповідь Божу. Я хочу щоб мені відповів Читач, який навіть боїться написати власне ім'я, чи Вам полегшало від того, як облили брудом когось? Чи змінилося Ваше життя на краще і чи додало Вам, як людині розумній, чеснот, сил, доброти?
06 Липня 2017, 13:06
Коли насильно! язичників Володимир навертав на християнство, то щоб не було великих бунтів християнські свята накладалися на язичницькі (тобто в той же день святкувалися). Та й у наших християнських святах купа всіляких язичницьких штук і символів збереглося.<br/>А наша влада місцева задля економії коштів свята відміняє, або ж 2-3 свята в один день організовує. Скажімо, було таке, що День Конституції і День міста в один день святкували (ще б разом і День Незалежності вліпили). Івана Купала взагалі відмінили:(. А було таке класне свято - з&quot;їжджалася вся родина з Рожищенського району, гарно проводили час, купа різних конкурсів, розваг як для дорослих , так і для дітей. Концерт на сцені був хороший. І ніхто не вважав себе язичником, і, тим більше, не влаштовував оргій)) Ніякого релігійного контексту ніхто в цьому дійстві не вбачав.
06 Липня 2017, 13:20
&lt;p&gt;Люди, про що ви мелете? Чому ви ставите&amp;nbsp;тіло, ваші забаганки вище Бога? Вам потрібні гуляння, свята?&amp;nbsp;Влада така не добра мало свят проводить... Господи, прости тих людей, бо не відають, що творять. Ви перетворюєтеся на купку людей, які раз-по-раз розпинають Ісуса, який вмирав за ось такі людські прихоті. Гуляння, масові святкування. Люди в нас війна в країні, гинуть кращі сини України - йдіть до церкви помоліться за тих, хто вже віддав своє життя на Сході, за тих, хто досі там! Наверніться до Бога. Бо прийшов той час, щоб спокутувати вже свої гріхи, а не далі перетворювати життя на гуляння. Концерт-концертом, його можна побачити і на сцені в Просвіті (ті ж самі талановиті люди виступають), але ж ні треба піти в парк, понапиватися, показати свою &amp;quot;честь і гідність&amp;quot;. Сумно і дуже шкода, що у нас так багато рожищан, які забули про те, ким вони є насправді.&lt;/p&gt;
06 Липня 2017, 14:00
Молодець Олена! Дуже влучно і правдиво сказали! Шкода, що таких, як Ви небагато у нашому місті. Таки правда, що основна мета Івана Купала була у тому, щоб нагулятися і напитися до чортиків, а потім під Стиром валятися))) Концерти і в інші свята можна послухати. День міста, День незалежності ніхто не відміняв
06 Липня 2017, 15:08
Так, у нас війна, але, не зважаючи на це, люди святкують і Дні народження, і весілля (безбожники!). Я особисто сама буду ЗА, якщо буде мінімум свят, але зекономлені кошти (ті, які раніше йшли на проведення свят) йтимуть для хлопців в АТО, а не Комусь в кишеню. А до тих людей, яким тільки &quot;напитись і показати честь і гідність і під Стиром повалятись&quot; я не відношусь, як і моя родина і друзі. В мене інші пріоритети в житті).
06 Липня 2017, 16:51
Усім, хто не підтримує свято Івана Купала - спішіть ще зупинити ОРГІЮ в Ківерцях http://kivertsi.rayon.in.ua/news/34451-u-kivertsiah-vidsviatkuiut-ivana-kupala
06 Липня 2017, 17:19
Дурепа ти, Ларисо. Тут не про оргію йде мова! Але тобі це не зрозуміти...
06 Липня 2017, 22:52
Чесно кажучи, я не читав цей весь релігійний &quot;понос&quot;, але хочу сказати одне: духовно-релігійно слабі на голову не навязуйте людям, в кого вірити, що святкувати (активісти ви хренові). Чому саме слабі вам буде мабуть цікаво? я скажу: тому, що всі хто не відноситься як до таких релігій не диктують вам свої умови, і не говорять, давайте зупинимо ОРГІЮ церковну, ібо нефіг лазити зі всілякими іконостасами вулицями, хреститися де б не побачили церку як проходите чи проїжджаєте повз неї. Раніше такого не було, а якщо і було то одиночні випадки і то це робили старі бабусі яким далеко за 70. а зараз що!? один пафос. у вас не релігія а ВИПЕНДРЬОЖ одне перед одним. і на завершення пишу Статтю 35 Конституції України<br/>Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.<br/><br/>Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.<br/><br/>Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.<br/><br/>Ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути *замінене альтернативною (невійськовою) службою.<br/><br/>PS Хоча для вас Закон України нічого не значить. Ви реально Раби і цим все сказано.
06 Липня 2017, 23:49
я підтримую!
07 Липня 2017, 00:20
А Вас ніхто не змушує ні ходити до храму, ні читати щось на релігійну тематику, ні будь що інше. Не подобається - не робіть. <br/>А ось ображати людей за їх релігійні переконання Ви не маєте права саме по закону.<br/>І саме ваша писанина більше схожа на &quot;понос&quot; - все Вами написане ні в тин, ні в ворота.<br/>А на рахунок рабства, то схоже що РАБ саме Ви. РАБ своєї власної злості і ненависті.
07 Липня 2017, 01:39
Походу потрібно було додати на початку повідомлення, що: перед тим як читати то заберіть від екрану душевно хворих, релігійних фанатиків, людей зі слабкою психікою, вагітних і т.д. Ваші слова, це типова реакція релігійного фанатика (я цього очікував). <br/>А пригадайте но таке свято як Багатий Вечір? чому це свято релігійне? як на мене язичництво ще те. Якого милого ви його святкуєте!? але і на такі запитання у вас як Єговістів, завжди будуть чи то відповіді чи то відмазки. Та і в принципі я читати не хочу про те як ви тут будете розповідати що то за свято, тощо. нічого нового я від вас не почую. Складається таке враження складається що кругом повинно бути одне християнство. Це мені щось нагадує ще одну релігію, в якій пишеться &quot;убивай неверных&quot;. Якщо не знаєте, я вам скажу прочитайте ще якусь літературу окрім біблії щоб розширити кругозір, Про так звані &quot;Хрестові походи&quot; коли християни впарювали свою релігію на право і наліво. хто був проти гвалтували, принижували, спулювали, та вбивали. От чому хто не погоджується з вами, той ворог для вас. Взяти тих самих Язичників чи Атеїстів тих самих, вони набагато приємніші люди та і грішать менше набагато за вас навіть не вірячи в Бога. А знаєте чому? Елементарно Ватсон!!! Вони не затуркані, більше розвинуті та &quot;набагато&quot; більше вміють розмірковувавти, щодо світу в якому вони живуть. І не очікують з неба що їм впаде &quot;мана небесна&quot; у виді здоровя чи цінностей та ін. Якщо бог і є (пишу з маленької, біблія, бог...так як для мене це просто видумки) то він вже вам все дав на самому початку коли ви народилися. І якщо людина інвалід то скільки ти не проси бога він нічого не зробить. А ви все думаєте що ви у нього як маріонеточки, &quot;ніби&quot; пішов до церкви вимолив чи то просто постояв хто його знає, але бог має пробачити бо я ж попросив.<br/>Як на мене, я нікого не ображав. Це просто була написана Правда. Її як повію всі хочуть, але ніхто не любить, у той час як Брехню, люблять, але ніхто не хоче.<br/>На закінчення скажу так само як і ви. Але не теж ніхто не знаставляє ходити на якісь так би мовити &quot;язичницькі&quot; свята чи повністю вникати в них. Просто відностеся до того простіше і все у вас буде добре.
07 Липня 2017, 03:05
Мир Вам, дорогий Fear! Живіть, як хочете, думайте, як хочете, вірте в що хочете. Тільки от, якщо Бога ( за вашими словами ) немає, то ми, християни, в принципі нічого не втрачаємо. А якщо є, то ви втрачаєте все. <br/>Вас ніхто не переконує, і нічого вам не нав'язують.<br/>Вільному воля, спасенному рай. Шануйтеся. Радійте життю. Мир вам!
07 Липня 2017, 16:03
В мене питання до священника. Звідки такі пізнання з історії про побут дохристиянської доби? Я про оргії? Ви ще скажіть про людські жертвоприношення. До прийняття, а точніше насадження, християнства існувала ведична (миролюбива і добра) віра. Навіть не релігія. <br/>Ви берете приклад з патріарха Кирила, який слов'ян називає варварами, людьми другого сорту? <br/>Я вам відповім. Після реформи патріарха Нікона 1666 року (символічно чи не так) православні свята стали накладати на ведичні і тому виходить що християнський Святвечір співпадає з ведичним святом Коляди. Івана Купали з Різдвом Іоанна Хрестителя. Пасха з Великоднем і так далі. Через кілька поколінь ніхто вже не пам'ятав підміни.<br/>Ми так мало знаємо про свою істинну історію. Вона ж була нагло переписана. Не треба вигадувати нісенітниці про оргії.
07 Липня 2017, 16:50
Про які накладки ви говорите, Ці свята по всьому світі святкують в ці дні, а не лише в Україні. Святкують вже майже дві тисячі років, а не з 1666р.<br/>А як на мене хочете запитати священика , то підіть до храму і запитайте.
07 Липня 2017, 16:59
НА ВОЛИНІ ПІД ЧАС СВЯТКУВАННЯ КУПАЛА ЧОЛОВІК УПАВ У 2-МЕТРОВЕ БАГАТТЯ<br/>https://www.volynnews.com/news/all/na-volyni-pid-chas-sviatkuvannia-kupala-cholovik-upav-u-2-metrove-bahattia/
07 Липня 2017, 19:28
Ці свята не святкують у всьому світі навіть тому, що існує юліанський і григоріанський календар. А також православ'я не є панівною релігією у світі. Є ще католицькі, мусульманські, будистські, індуїстські та багато інших свят.<br/>А якщо ви про ведичні свята, то де ви чули щоб у всьому світі бились крашанками чи варили кутю чи прикрашали оселю лепехою чи гадали дівчата на Андрія? Це наша РІДНА традиція, якій тисячі років. <br/>Дві тисячі років аж ніяк не можуть святкувати дані свята, тому що тільки в 325 році на Нікейському Соборі були прийняті основні церковні канони, зокрема коли і як святкувати Пасху, символ віри (вчення про три іпостасного Бога)і багато іншого.<br/>І останнє, священник не відповість на мої запитання, так як обмежений тільки своєю релігією. Так як і раввин, так як і муфтій і заклятий атеїст. Тому що вони не бачать різноманіття світу через призму власної релігії. <br/>Я не хочу подальшої дискусії, тому що ми просто &quot;сотрясаємо повітря&quot; і кожен в міру своєї обізнаності залишиться при власній думці. Прошу тільки не ображайте власних великих і славних предків, говорячи що вони брали участь в оргіях.
07 Липня 2017, 20:52
Наш Бог є Богом любові. Віруючий в Нього, хоч і проходить через випробування в земному житті, проте має мир, спокій, радість, Любов; має надію на Вічне Життя. Віруючий в Нього має міцну християнську сім'ю, мир і злагоду в сім'ї, звичайне земне щастя. Віруючий в Нього шанує своїх батьків, опікується дітьми, внуками. Віруючий в Нього з останнього алкоголіка, наркомана перетворюється в Людину. Віруючий в нього не знищує та обкрадає, а працює та збудовує державу, місто. <br/>Слава Богу, що Україна хоча б визнає себе християнською державою (на жаль до істини ще далеко). Прикладом християнської держави були США (на жаль були), а прикладом не християнської держави був СРСР. Різниця відчутна.<br/>Але крім Бога- Любові, Бог є Ревнителем, який карає за непослух та невірність Йому. Якщо читати та досліджувати Біблію: обрані Богом люди завжди Йому зраджували і вибирали собі для поклоніння різних божків: ваалів, астарт (єврейський народ). А наші прадіди так і до цього часу не можуть з ними попрощатися: купали, коляди, Андріївські гадання, різного роду забобони, звертання до ворожбитів.<br/>Пишу коментар в підтримку священика: Ваша стаття Дмитріє є цінною для нас!<br/>Дякую редакції за &quot;Духовні бесіди&quot;.<br/>Пишу слово Бог лише з великої літери. <br/>А противникам християнства раджу читати Святу Біблію, дослідити Їі; попросити, щоб Бог відкрився: ви відчуєте переміну свого серця, отримаєте радість, мир, любов, звичайне земне щастя та надію на Вічне Життя!<br/>А Богу за все Подяка та Слава!
09 Липня 2017, 05:27
Назва “Іван Купала” має народно-християнске походження и являється славянським варіантом імені Іоанн Хреститель, оскільки епітет Іоанна переводиться з грецької як “купатель, погружатель” (греч. βαπτιστής). Вибір саме дієслова “купати” для перекладу епітета “хреститель” було зумовлене саме славянськими уявленнями праслав. “kǫpati” означало ритуальне омиття , очищення що відбувалось в відкритих водоймах. Божество Купала вперше згадується в пізньому Густинському літописі (XVII вік) і після цього широко розповсюдилось завдяки переписувальникам .
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024