«Пам’ять про євреїв не повинна зникнути!», - депутат парламенту Ізраїлю Авраам Моше Дихтер

02 Травня 2016, 18:30
1493

До Другої світової війни в Рожищі мешкало більш як 60% євреїв, про це Район.Рожище писав раніше у публікації "Куди поділися євреї з Рожища?".

Це частка нашої історії, про яку ми забувати не повинні, так як не забувають про це вихідці з Рожища, котрі вже давно проживають на своїй справжній Батьківщині.

Не так давно райцентр відвідали депутат парламенту (Кнессету) Ізраїлю Авраам Моше Дихтер та його друг Самюел Ганн.

Вони приїхали вшанувати розстріляних у часи Другої світової війни родичів та зберегти пам’ять про них для нащадків. Ті нелегкі часи досі не дають спокою, бо під кулями нацистів, в муках загинули цілі єврейські сім’ї. Авраам Діхтер не з чуток знає, як воно — вижити під кулями. Через це пройшли його батьки. Цим він і пояснює велике бажання відвідати свою малу Батьківщину.

«Коли в 1941 році прийшли німці, батько працював за містом. Дід мого друга Самюела Гана, сказав батькові не повертатися туди. Тоді тато підробив свій вік і пішов служити в Червону армію, в кавалерії. Мама була в гетто, побачила там чимало жахів, особливо коли гестапівці вбили її 10 річного брата, вона разом з подругами наважилися на втечу, і таки втікли з гетто. До кінці війни батьки перебували в Узбекистані. А потім шукали шляхів потрапити на Батьківщину. Мені вже 63. Досі ніхто з моєї родини сюди не приїздив. Тут поховані мої рідні, моє коріння звідси. Практично вся моя велика родина була вбита в 1942 році, лише батьки врятувалися. Мені захотілося знайти своє коріння, могили рідних, вшанувати їх», - розповідає Авраам Діхтер.

Подробиці перебування єврейських нащадків на малій Батьківщині читайте в ПУБЛІКАЦІЇ.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024