У Рожищі скасували карантин щодо високопатогенного грипу птиці

09 Лютого 2024, 17:10
У Рожищі скасували карантин щодо високопатогенного грипу птиці 474
У Рожищі скасували карантин щодо високопатогенного грипу птиці

Відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луцькій районній державній адміністрації за участю голови спеціалістів Луцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, спеціалістів Луцької районної державної лікарні та представників птахогосподарств Луцького району.

Захід організували 9 лютого. Про це повідомили в управлінні Держспоживслужби області.

Головне питання порядку денного – зняття карантину щодо високопатогенного грипу птиці з господарства в Луцькому районі (місто Рожище). 

Нагадаємо, за результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу 19 січня в приватному господарстві підтвердили діагноз на високопатогенний грип птиці. Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Луцькій РДА наклала на господарство карантин.

Під час карантину спеціалісти Рожищенського відділу здійснення протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів Луцької районної державної лікарні ветеринарної медицини проводили заходи щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання. Більше повідомлень про захворювання або загибель птиці від власників не надходило.

Станом на 9 лютого Волинська регіональна державна лабораторія Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів дослідила 420 проб сироваток крові на високопатогенний грип птиці з господарств різної форми власності. Результати досліджень – від’ємні.

За результатами засідання комісія вирішила:

  • зняти карантин щодо високопатогенного грипу птиці з господарства жительки Луцького району (місто Рожище). 
  • Луцькому районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, Луцькій районній державній лікарні ветеринарної медицини доручили виконувати вимогу Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці;
  • забезпечити виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних і паразитарних хвороб тварин у Луцькому районі на 2024 рік, зокрема інфекційних хвороб птиці на високо- та низькопатогенний грип птахів та хворобу Ньюкасла серед свійських, синантропних та диких перелітних птахів;   
  • посилити контроль при переміщенні птиці та продукції з неї шляхом перевірки супровідних документів при їх надходженні в господарства, ринки тощо;
  • посилити контроль за дотриманням вимог діючого законодавства при реалізації живої птиці та продукції птахівництва на агропродовольчих ринках;
  • забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед власників птиці в індивідуальних господарствах громадян про тимчасове обов’язкове дотримання вимог щодо недопущення контактів дикої перелітної птиці із домашньою, особливо водоплавною, утримання домашньої птиці проводити постійно в закритих приміщеннях.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024