Незнана історія: колишнього директора Копачівської школи вбили у Рожищі

13 Січня 2020, 10:16
На знімку – Вацлав Арбесбауер, який працював директором школи у 1924 і 1928-1929 роках, та його брат Антоній. 4445
На знімку – Вацлав Арбесбауер, який працював директором школи у 1924 і 1928-1929 роках, та його брат Антоній.

Відкрилася досі незнана сторінка з історії життя колишнього директора школи у селі Копачівка, поляка Вацлава Арбесбауера.

Її разом з фото та архівними документами опублікували на сторінці навчального закладу у фейсбуці.

На знімку – Вацлав Арбесбауер, який працював директором школи у 1924 і 1928-1929 роках, та його брат Антоній. Фото, а також цікаву історію родини Вацлава Арбесбауера надав правнук Томаш Чолаш.

У 1929 році після закінчення своєї педагогічної діяльності Вацлав Арбесбауер разом з дружиною Антоніною проживав в колонії Антонівка, яка нині вже не існує, недалеко від Рожища. Там займався сільським господарством, заснував молочарню, підтримував дружні зв'язки з сусідами-українцями. Так життя там тривало 10 років.

Читайте також: Ретро-Рожище: новорічно-різдвяні свята у місті минулого століття

Згідно зі спогадами сина Ромуальда, 17 вересня 1939 року, коли Вацлав повертався з Луцька, будинок сім'ї пограбували, а самого Вацлава Арбесбауера українські націоналісти вбили на центральній вулиці містечка Рожище на очах дружини та синів. Після вбивства сім'ю переховували українці в Антонівці, а згодом вони виїхали до Варшави.

У 1948 році Антоніна Арбесбауер та сини Ромуальд та Зигмунд змушені змінити власне прізвище як занадто німецьке на підставі Декрету від 10 листопада 1945 року Про зміну імен та прізвищ. Відтоді сім'я носить прізвище Адамські.

Дружина Вацлава Антоніна померла у 1987 році. У 1990-х померли і сини Ромуальд та Зигмунт лишивши по собі онуків.

Читайте також: «Якби моя школа могла говорити»: у Копачівці відсвяткували столітній ювілей

Коментарі
15 Січня 2020, 23:14
Звертаюсь публічно до автора матеріалу, Сергія Янішевського та до читачів. Деякі матеріали перед публікацією,на мою думку, як говорять в молодіжному середовищі потрібно "фільтрувати". Як я зрозумів, наводиться дослівно матеріал про Вацлава Арбесбауера який надав правнук Томаш Чолаш. В розумінні поляків, українці періоду 1939р. всі націоналісти і комуністи в тому числі. Мені людини яка "перелопатила" сотні кг арх. матеріалів відомо, що в 1939р. "силу" "братів" які йшли з сходу відчули комуністи. І в 1939р. комуністми, чл. бувшої КПЗУ були створені рев. комітети члени яких розстрілювали представників польської влади на місцях, в тому числі і українців які були солтосами в селах. Є десятки свідчень що робилось у так званій "бані" в с.Доросині, шукають своїх рідних і Доросинівці яких убили в Щурині і інших селах. І публікувати що "українські націоналісти вбили Арбесбауера", без уточнень, чи зноски з поясненнями некоректно як історику, і напевно перш за все як українцю. Нам начіпляють стільки ярликів, скільки ми кому дозволимо. Це моя суб'єктивна думка, але промовчати коли нас обмовлюють не в моїх правилах. А до істини що сталось з Арбесбауером докопаємось. Бо написано, ".....Немає нічого таємного, що не стало явним,," навіть майже через століття.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024