Тепло, навіть коли вимикають світло: як у Рожищенській спортшколі модернізували систему опалення

21 Лютого 2023, 13:30
Рожищенська дитячо-юнацька спортивна школа 2419
Рожищенська дитячо-юнацька спортивна школа

Через обстріли росіянами української енергосистеми в країні запровадили графіки вимкнення світла. У місті Рожище це поставило під загрозу подальше функціонування тамтешньої спортшколи, адже система опалення стала небезпечною. Однак керівництву вдалося ефективно впоратися з викликом, обладнавши твердопаливні котли додатковими приладами – сучасним акумулятором та інвертором.

Як це працює та чому таке рішення – ефективне, журналістка Район.Рожище дізналась під час розмови у котельні спортшколи якраз під час вимкнення світла.

У комунальному закладі «Рожищенська дитячо-юнацька спортивна школа» нині займається понад триста дітей різного віку, від першокласників до випускників з усієї Рожищенщини або ж колишнього Рожищенського району. Ще кілька десятків людей – це персонал школи. Аби їх усіх убезпечити та не вимикати опалення у навчальному закладі, почали екстрено шукати рішення.

Вигрібали жар, щоб не сталося вибуху

Спортшкола у Рожищі опалюється потужним твердопаливним котлом. У котельні комунального закладу таких стоїть два. Згідно з технікою безпеки, один – основний, другий – резервний. Їх використовують почергово. Паливо – торфобрикети. 

Опалюють торфобрикетом
Опалюють торфобрикетом

Тепло від котла до спортивних залів та адміністративних приміщень доставляється з допомогою електронасоса, який забезпечує циркуляцію гарячої води.

З вимкненням світла постала проблема функціонування цієї системи, адже без електрики насос не може працювати. Якось, коли раптово зникло світло, кочегару навіть довелося вигрібати жар із котла, аби не сталося вибуху через збільшення тиску в системі опалення. Це могло призвести до руйнувань та навіть людських жертв.

Оператор котельні Віктор Майструк
Оператор котельні Віктор Майструк

Перед керівництвом спортшколи постала дилема – закривати заклад або ж вирішувати проблему з опаленням. Оскільки через епідемію ковіду спортшкола тривалий час не працювала, варіант із закриттям не розглядали, натомість почали вивчати варіанти, які дозволяли безпечно запустити твердопаливний котел та насоси без електроенергії.

«Без опалення наша школа не може працювати в осіньо-зимовий період. За чотири години зал на 420 квадратів вихолоджується повністю. Та й заглушити в моменті опалення, коли зникло світло, також неможливо. Тож почали шукати рішення і таки змогли його ефективно застосовувати», – розповідає директор спортшколи Сергій Приходько.

Директор спортшколи Сергій Приходько
Директор спортшколи Сергій Приходько

Акумулятор та інвертор спішать на поміч

Дослідивши можливі варіанти, яких виявилося не так багато, зупинилися на застосуванні спеціального акумулятора та інвертора, які забезпечували безперебійну подачу напруги навіть за відсутності електропостачання.

«Спочатку ми прочитали всю доступну інформацію з відкритих джерел, прикинули бюджет. Тоді запросили спеціаліста зі спеціалізованого підприємства, що займається опаленням, та електрика. Вони нам підказали, що треба замінити також і наш насос, який розрахований на три фази, натомість інвертор може забезпечити лише дві. Звісно, монтажем та запуском усієї системи займалися лише професіонали, які могли дати гарантію на свою роботу», – ділиться Сергій Приходько.

Завідувач господарства ДЮСШ Олександр Дулюк розповідає, що від ідеї, підбору обладнання та виконавців до самих робіт з модернізації пройшло не більше двох тижнів. Нині ж система працює автономно без будь-якого втручання людини.

«Коли зникає світло, автоматично запускається акумулятор та інвертор, які переводять насос у альтернативний режим живлення. Коли ж світло вмикають, насос знову живиться від електромережі, а акумулятор починає заряджатися, щоб поновити витрачений заряд», – пояснює Олександр Дулюк.

Сергій Приходько та Олександр Дулюк
Сергій Приходько та Олександр Дулюк

Значну увагу тут приділили вибору акумулятора та інвертора. Потрібно було правильно розрахувати необхідні потужності: автоматичний інвертор взяли на 800 Ватт; також придбали гелієвий акумулятор, який може безпечно працювати упродовж восьми годин, не виділяючи шкідливого випаровування.

Довідка: Інвертор – це перетворювач постійного струму на змінний однофазний або багатофазний струм, силовий генератор змінного струму. Являє собою генератор періодичної напруги. Інвертори напруги можуть застосовуватися як окремий пристрій, або входити до складу джерел і систем безперервного живлення пристроїв, електричною енергією змінного струму.

Система, яка забезпечує безперебійне теплопостачання
Система, яка забезпечує безперебійне теплопостачання

Скільки коштує та як таке зробити собі

На жаль, під час модернізації системи опалення та закупівлі додаткових приладів зекономити не вдалося. Під час перших тижнів вимкнення світла стався значний ріст цін на генератори, акумулятори та інвертори. 

Однак чекати стабілізації ринку у спортшколі не мали часу, адже не хотіли переривати навчальний процес. Так, перетворювач напруги обійшовся у понад 19 тисяч гривень, акумулятор – понад 12 тисяч гривень, додатковий насос – понад три тисячі гривень. Окремо за актом виконаних робіт платили також і фахівцям, які займалися монтажем. 

Надалі ж система не потребує капіталовкладень. Офіційна гарантія пристроїв – два роки.

Куточок здобутків та перемог
Куточок здобутків та перемог

Куточок здобутків та перемог
Куточок здобутків та перемог

Аби модифікувати таким чином систему опалення, потрібно точно вивчити споживання обсягів електроенергії. Це дозволить обрати акумулятор відповідної місткості та перетворювач потрібної потужності.

Окрему увагу слід звернути на пікову потужність – це показник максимального навантаження, при якому перетворювач не вийде з ладу і продовжить працювати.

Щоб система була автономною та не потребувала додаткового втручання людини, слід обирати автоматичний інвертор. Він вмикається при вимкненні світла або ж при коливаннях напруги. Коли ж електрика знову з’являється, прилад автоматично переводить підключені пристрої на живлення від мережі. 

Крім того, автоматичні інвертори мають функцію підзарядки, яка дуже доречна при роботі з гелевим акумулятором. Ще одна перевага – високоякісний вихідний сигнал з чистою синусоїдою, що дозволяє живити будь-які прилади.

Однак фахівці застерігають від самовільного втручання у систему опалення та електропостачання. Купувати відповідні прилади варто лише за рекомендаціями фахівців. Монтаж повинні також виконувати кваліфіковані працівники, які несуть відповідальність за виконану роботу. 

Приклад Рожищенської дитячо-юнацької спортивної школи доводить, що це можливо та ефективно.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024