Поліція розслідує кримінал: як школярів Рожищенського краю забезпечували інтернетом

15 Січня 2021, 10:15
Поліція розслідує кримінал: як школярів Рожищенського краю забезпечували інтернетом 17096
Поліція розслідує кримінал: як школярів Рожищенського краю забезпечували інтернетом

Майже 1,5 мільйона гривень витратив відділ освіти та молоді Рожищенської районної державної адміністрації на організацію локальних мереж з доступом до інтернету у 26 сільських і двох міських школах. І хоча все трапилось ще у 2019 році, резонанс навколо цього факту не вщухає й досі. Та й не дивно, адже поліція розслідує кримінальне провадження пов’язане з цією оборудкою.

У вересні 2019 року відділ освіти і молоді Рожищенської РДА оголосив тендер на придбання послуг з організації локальної мережі СКС з подальшим підключенням та доступу до інтернету. Документи на участь в торгах подало дві фірми ТОВ «Сталкер ІТ» з Луцька і ТОВ «ЮАІНЕТ+» з Володимира-Волинського.

Обидва учасники запропонували однакову ціну – 1 445 000 гривень. У процесі торгів, що відбулися 16 жовтня, «Сталкер ІТ» скинув ціну до 1 427 000 гривень і переміг. 28 жовтня сторони підписали договір і робота закипіла.

Не пройшло і місяця, як замовник і підрядник уклали додаткову угоду, якою змінили технічні характеристики обладнання. Проте на той час воно, схоже, вже було встановлене, адже до 27 листопада, відділ освіти і молоді Рожищенської РДА розрахувався з ТОВ «Сталкер ІТ» на 72% проплативши фірмі 1 025 000 гривень. До додаткової угоди ми повернемось пізніше, а поки про те, що відбувалося далі.

 

Золотий інтернет

 

Найбільше витратили на організацію локальної мережі у школі села Мильськ – 119 тисяч гривень. До слова, там навчається всього 52 учні. У школі І-ІІ ступенів села Тихотин навчається 29 учнів. На облаштування точок доступу до локальної мережі пішло 45 тисяч гривень. У школі села Луків, де освіту здобувають всього 15 учнів інтернет вели за 40 тисяч гривень. Для 15 учнів школи села Ясенівка мережу обладнали за 59 тисяч гривень. У Кияжі, де навчається також 15 учнів, на це витратили 45 тисяч гривень.

Якщо ви думаєте, що кошти витратили на те, щоб протягнути кабель у віддалені села, то це не так. Інтернет у цих населених пунктах і навіть школах був і до того. Простіше кажучи, у 2019 році відділ освіти та молоді оплатив облаштування точок доступу до локальної мережі в усіх класах цих навчальних закладів. Аби кожен вчитель і учень міг вільно й ефективно використовувати всесвітню павутину в процесі навчання. Здавалося б мета благородна і для освіти молодого покоління грошей не шкода, але…

Вищезгадані школи знаходяться в підпорядкуванні відділу освіти Рожищенської РДА, який до адміністративної реформи і дбав про всі закупівлі для цих освітніх закладів. А, наприклад, комунальні загальноосвітні школи Рожища № 3 та № 4 господарюють самостійно. Там теж налагоджували інтернет-мережу.

За словами директора Комунального загальноосвітнього закладу освіти Рожищенський ліцей № 4 Юрія Яблонського, на це школа витратила 50 тисяч гривень тобто вдвічі менше, ніж освоїли на Мильській школі. До слова, в ліцеї навчається близько 700 учнів і навантаження на мережу в десятки разів більше.

Витрати на організацію локальної мережі Комунального загальноосвітнього закладу освіти Рожищенський ліцей № 4
Витрати на організацію локальної мережі Комунального загальноосвітнього закладу освіти Рожищенський ліцей № 4

 

Скільки привласнили

 

Депутат Рожищенської районної ради сьомого скликання Микола Семенюк вже давно зацікавився тендером. Каже, спершу почув від освітян, що встановлене обладнання не відповідає технічним вимогам. Вирішив перевірити документи закупівлі.

Такий вигляд мали акти виконаних робіт
Такий вигляд мали акти виконаних робіт

«Я пошукав в інтернеті, скільки коштує обладнання, яке, згідно з актами, встановлювалося по школах, і виявив завищення вартості. Наприклад, у Носачевичівській школі на облаштування мережі пішло 60 тисяч гривень. Я зайшов на сайт Розетка і порахував, що для цієї школи воно орієнтовно обійшлося у 8 856 гривень. Роботи приблизно коштували 7000 гривень і ПДВ хай 10 000 гривень. Віднімаємо ці витрати від сплаченої суми, лишається понад 34 тисячі гривень. Саме стільки, на мою думку, хтось наварив лише на одній школі.

По решті така сама ситуація. Це 28 об'єктів по району. Яка методика розподілу коштів між школами, які критерії взято за основу? Складається враження, що спочатку були проведені роботи, за які оплачені бюджетні кошти, і лише потім підганялись документи до можливостей виконавця. Я звернувся до правоохоронців.

Виявилось, що за фактом зловживань вже відкрито кримінальну справу. Пізніше я також виявив, що роботи виконували рожищани, а не переможець торгів. Більше того, в декларації дружини одного з заявлених ТОВ «Сталкер ІТ» працівників за 2019 рік я не знайшов доходів від цього підприємства. Одне з двох, або список інженерів, який ТОВ «Сталкер ІТ» подало на тендер, фіктивний, або ж має місце приховування доходів», – розповідає чоловік.

Довідка про кваліфікованих працівників ТОВ “Сталкер ІТ”. Віктор і Віталій Романенки – рожищани
Довідка про кваліфікованих працівників ТОВ “Сталкер ІТ”. Віктор і Віталій Романенки – рожищани

А тепер час повернутись до додаткової угоди. Микола Семенюк каже, що вона з’явилася, коли запахло смаленим.

«Коли я запитав Рожищенську РДА про підстави підписання додаткової угоди, то мені відповіли, що «у зв’язку з виявленою в процесі роботи у закладах загальної середньої освіти району специфікою розміщення кінцевих точок підключення та їх технічною характеристикою, відсутністю необхідного обладнання, з метою використання неперехідних бюджетних коштів у 2019 році, запобігання виявлення часткових невідповідностей у технічних характеристиках кінцевого активного обладнання…сторони за взаємною згодою вирішили укласти додаткову угоду». Вони внесли зміни в додатки щодо технічних характеристик обладнання, але це ніяк не вплинуло на ціну. Як таке можливо?» – дивується колишній депутат.


«Крім того, до мене дійшла інформація, що в день підписання додаткової угоди начальник відділу освіти і молоді Ігор Кузава взагалі перебував у відпустці. Ця інформація знайшла непряме підтвердження. Коли я надіслав запит з проханням надати мені календар відпусток та копію журналу обліку робочого часу керівників відділу і членів тендерного комітету, то отримав відмову з посиланням на Закон «Про захист персональних даних».

Однак, інформація про те, чи ходять на роботу чиновники, які отримують зарплату з наших податків, не може бути засекречена. Якщо там є якісь персональні дані, то їх можна було вилучити і надати відповідь, як того вимагає закон. Очевидно, що захист персональних даних в цьому випадку це лише відмовка, щоб приховати важливішу інформацію», – зазначає Микола Семенюк.

 

Поліція розслідує кримінал

 

В розпорядження кореспондентів Район Рожище потрапили документи, які свідчать, що у травні минулого року за наслідками цього тендеру відкрили кримінальне провадження. Щоправда, довідатись за якою саме статтею і кого підозрюють в зловживаннях виявилось непросто. В Єдиному державному реєстрі судових рішень немає ухвал в цьому кримінальному провадженні. Натомість нам вдалося отримати їх у паперовому варіанті.

Отже, справу відкрили за частиною 1 статті 399 Кримінального кодексу України «Службове підроблення», що карається штрафом до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Що ж встановило слідство?

«У ході досудового розслідування здобуто фактичні дані про те, що на підставі підроблених актів виконаних робіт, в які було внесено завідомо неправдиві відомості про технічні характеристики та завищену вартість встановленого в ЗОШ обладнання, відділом освіти та молоді Рожищенської РДА здійснено перерахування для ТОВ «Сталкер ІТ» бюджетних коштів в сумі 1 427 000 гривень, що свідчить про їх можливу розтрату та привласнення відповідальними службовими особами», – зазначає слідчий Володимир Тарасюк.

Окрім того, з судової ухвали ми довідуємося, що після завершення торгів переможець фактично залучив до виконання замовлення свого конкурента, фірму «Юаінет», яку заснували ті самі люди що й ТОВ «Юаінет +».


Засновники і бенефіціари ТОВ «Юаінет +» та Ігор Тойб і Вячеслав Домалевський
Засновники і бенефіціари ТОВ «Юаінет +» та Ігор Тойб і Вячеслав Домалевський

У поліції також кажуть, що очікують результатів перевірки фінансово-господарської діяльності відділу освіти Державною аудиторською службою. А там навпаки сподіваються, що правоохоронці замовлять спеціальну технічну експертизу встановленого у школах району обладнання.

А тим часом у зв’язку з адміністративною реформою відділ освіти та молоді Рожищенської РДА доживає останні дні. Тож скоро просто не буде кого перевіряти, а притягнути до відповідальності у випадку, якщо найгірші підозри виявляться правдою, і поготів.

Коментарі
15 Січня 2021, 13:12
Нічого. Не страшно. Скоро пан Кузава очолить новий відділ, вже в ОТГ, і продовжить свою справу.
15 Січня 2021, 13:24
Ото вже центиків нападає за статтю))) перегляд шаленний буде! А ще , сама Ванга першою в рекламі)) ..
15 Січня 2021, 13:27
Нарешті діяння Кузави і Чернецької і Ко довели до відома рожищан. Дяку
15 Січня 2021, 13:27
Як то до вас звернутись, добродій, чи добродійка? Кототше, как зна хто)).. а де ви були, як Ваш очільник крав??? Чому ж мовчали, а нині єхидствте тут, приховавшись??? То ви і наших дітей вчите брехати, ховатись, а попвди не вчите!! Гріш вам ціна!
15 Січня 2021, 13:29
Інтернет 50 тисяч
15 Січня 2021, 13:33
<p>То як можна Кузаву призначити на посаду керувати освітою, коли він вкрав в освіти стільки грошей. Недарма Джипа купив. Це гн ла, жирна людина вже всім освітянам стоїть поперед горла. Це хамло. Кузава куди ти прешся. Думаєш Рубель допоможе. Але людської поваги і прихильності ти ніколи не ортираєш. А Поліщуку радимо задуматись перш ніж приймати це на роботу.</p>
15 Січня 2021, 14:00
Поліщук і Кузава одна шайка. ОБОХ ТРЕБА САДИТИ.Чим скоріше тим краще
15 Січня 2021, 14:02
А ви де були? Ніхто не знав що робиться? Ви завжди дулю в кишені тільки здатні тримати.
15 Січня 2021, 14:16
Вірно! І дітей наших того вчать! Встидались би писати, бо, якби , знали і мовчали, а хто мовчить- сам співучасник злочину
15 Січня 2021, 14:21
Це все робилося при правлінні "чудової" Гайворонської.
15 Січня 2021, 14:22
Влізете в культуру вилізе не менше грошей.
15 Січня 2021, 14:24
Знали. Не знали. Мовчали. Казали. Ну от зараз на цьому сайті сказали. Ви думаєте щось зміниться? Когось покарають? Може совість у когось тьохне? Ні! Пана Кузаву знову призначань начальником освіти. То до чого та мова? Ну що з того, що знали. Ну ви тепер теж знаєте, як і ми знали. І що?
15 Січня 2021, 14:24
А нічого, що в Рожищі інтернет провести набагато простіше, сервер на місті, прокладання кабеля простіше. По селах на багато складніше, бо потребується як мінімум додаткове обладнання. Так що люди включайте голову і мисліть логічно. Не будьте стадом.
15 Січня 2021, 14:29
Наша українська заздрість бере верх. Ніколи нікому не догодиш. Прийом документів триває. Кожен може взяти участь у конкурсі. Успіхів усім дописувачам на посаді начальника гуманітарного відділу. Легше всього обсудити когось дивіться на свої гріхи.
15 Січня 2021, 14:31
Там по десять дітей і ті школи ходить. І 50 тисяч гривень на інтернет. Може й ті вчителі не знають як ним користуватися. Ніхто туди б не вів інтернет якби не було матеріального інтересу.
15 Січня 2021, 14:34
Але чого всі говорять про якийсь там конкурс. Це якесь перекручування проблеми!
15 Січня 2021, 14:41
Шок! Сенсація! За гроші зробили роботу!<br/>70 років комунізму дають своє - дайош все безплатно і даром!<br/>То давайте ще розслідуйте як за в ті школи за гроші продукти продають, електрику, газ і т.д. На все є тендери, учасники, формується ринкова ціна. Треба було брати участь раз так жаба давить.<br/>Журнашлюшки традиційно роздувають з мухи слона. І той семенюк схоже хайп хоче зловити, що він ДЄПУТАТ, а не просто штани без толку протирає.<br/>По цілому району всі школи отримали інтернет, там де про нього навіть і не мріяли.<br/>Але ні - краще будемо сидіти з голими сраками без зв'язку, доріг, освітлення і т.д., щоб тільки копієчки з бюджета зайвої не потратити.
15 Січня 2021, 14:44
По перше по 10 дітей, то таких шкіл нема. По друге вся освіта в умовах карантину проводилася дистанційно.
15 Січня 2021, 14:50
А що сільським дітям не треба інтернету? Всі діти в повинні бути в рівних умовах незалежно від кількості дітей в школі. Навчальна програма для всіх дітей однакова. Держава виділила кошти на забезпечення інтернетом усі школи України . То чому діти Мильська чи Літогоща повинні бути обділені хоча на підведення кошти треба більші. <br/>Краще обурюйтеся про підвищення цін на газ, світло а не на проведення інтернету. Якщо ми сьогодні не подбаємо про майбутне - наших дітей то і будемо котитись донизу
15 Січня 2021, 14:56
Бачу добре заліло. Гроші куди ділись?
15 Січня 2021, 15:18
І всеодно ніяка Б...Ь не сяде. Всі помазані.
15 Січня 2021, 15:38
https://prozorro.gov.ua/search/tender?auction.start=2019-01-01&amp;amp;auction.end=2019-12-31&amp;amp;cpv=72410000-7&amp;amp;cpv=72710000-0&amp;amp;value.start=1000000&amp;amp;value.end=
15 Січня 2021, 15:57
Про конкурс і документи не треба.. як депутати скооперуються)), той і буде..
15 Січня 2021, 16:15
Ця та подібні статті здатні тільки викликати жваві дискусії у коментарях, а більше нічого, оскільки пан Кузава, незважаючи ні на що, вийде сухим із води. Це перевірено і доведено практикою!!!!
15 Січня 2021, 16:18
У ЗОШ села Ясенівка НЕ 15 учнів!!!<br/>Виправте, будь ласка, недостовірну інформацію!!!!
15 Січня 2021, 16:31
Краще підніміть питання чому не відбувся тендер по криші школи №2. Бо прийшов такий заїжджий голова який тільки шкоду робить в районі. Програв Поліщуку а зараз всіляко хоче нашкодити формуванню Рожищенської громади. Люди схаменіться і підтримуйте своїх земляків а не заїжджих царків які тільки думають як щось ще вкрасти з району.
15 Січня 2021, 16:35
Гайворонська, Сергійчук, Новосад, Клебанська, Дубчук за їх схематозного керівництва район став голими, як церковні миші. Шайворонську на нари!
15 Січня 2021, 16:40
++++ НА НАРИ АЛКОГОЛІЧОК ДУБЧУК+КЛЕБАНСЬКУ+СЕРГІЙЧУК+НОВОСАД !!Може хоч там перестануть БУХАТИ !!!!!
15 Січня 2021, 16:55
З району вже вкрадено чимало. Гроші страшні витрачені, а інтернету по школах як не було, так і немає. Громадянин Кузава та його керівництво добре нагрілись на цій афері. Він спить і бачить себе начальником гуманітарного відділу, всі пороги в міській раді пооббивав. Але в нас все можливе. І знову буде пиляти держбюджет. Так що цей &amp;quot;земляк&amp;quot; переплюнув всіх своїх попередників.
15 Січня 2021, 21:25
А тепер включіть мізги і подумайте чому вийшла ця стаття? Для чого порівнювати 4 школу, де 8 тисяч це не тендер, а звичайна господарська діяльність. На тендері суми завжди вищі, участь приймають платники ПДВ, а це вже + 20%. Для фірм які можуть брати участь в тендері треба утримувати велику кількість працівників і тому, ціна через тендер як мінімум +40% від дрібних,а може і зовсім не підприємців
15 Січня 2021, 21:30
Ти точно співучасник. Ліва людина не буде так кіпішувати.
15 Січня 2021, 21:34
Кому тут не зрозуміло???<br/>Тож ясно, що гроші вкрадено.<br/>Організованою групою людей, причому це робили Рожищани!!! Уважно читайте!!!<br/>Питання тільки хто вмочив пальчика - Гайворонська чи Кузава?<br/>Кузава навряд чи сам на це насміливмя б, боягуз ще той, але якщо Гайворонська, а про це знав Кузава (а він знав, точно знав) і мовчав, то він теж посіпака.<br/>Хтось один із цих двох злодій по даній оборудці.<br/>Питання чи когось візьмуть за сраку?
16 Січня 2021, 00:24
Це все Гайворонська з Савчуком замутили!
16 Січня 2021, 01:09
Да? Руками Кузави?<br/>Якщо навіть і це справа рук Гайворонської, то гріш ціна Кузаві. Це ж він підписував.<br/>Тряпка, якого баба нагнула.
16 Січня 2021, 01:42
&lt;p&gt;Кузава-злодюга,непотріб ,який завалив повністю освіту....Гайворонська тоже добра -гнати в шию обох....Вони розікрали освіту...&lt;/p&gt;
16 Січня 2021, 01:43
Навіщо писати брехню! Який кабель був у Мильську, і у шкооі? Саме в той час його тільки прокладали! А про ціну- то ви Демидюка спитайте! Перший місяць був інтернет хоч швидкісний , а зараз і тут вже крадуть! Щодо редакторів- прошу пишіть правдиві новини!
16 Січня 2021, 08:34
Кузава і Поліщук ще ті злодії.
16 Січня 2021, 09:42
Андронович не палися.Май же совість. Скільки ти вже будеш тут писати, писака тиж наш.
16 Січня 2021, 10:12
Пишуть ті, кого дуже зачіпає ця новина. Простим людям ні холодно, ні жарко. Ви краще розкрийте правду ще по реорганізації чи ліквідації, що там у вас. Чого ваші працівники бідолахи приходили до голови РДА. Довели вже і їх? Самі пригрілися в Мера, а людей кинули на призволяще!!!! Розкажіть рожищанам як ви поважає те своїх працівників і що вони робили в голови.
16 Січня 2021, 10:57
Якщо все так чесно і тут брехня, чого поліція кримінал відкрила? Годі вже захищати свого барона! Чи то він сам пише?
16 Січня 2021, 11:16
Що барон, то барон. Має свою челядь, яка в коментах підтримує його величність навіть тоді, коли він вже і ще не на посаді.
16 Січня 2021, 11:40
Вчителі! Де ваше якісне дистанційне навчання? Дармоїди.
16 Січня 2021, 11:49
Інтернет ,інтернет... А де автобус,що нашим дітям виділили на довіз до ЗОШ Топільно? Шкода з Сидоруком нашкодили ,а нашим дітям мучитись з добиранням до школи і далі?
16 Січня 2021, 11:55
Простим людям далеко не все рівно. Бо це в нас і в наших дітей Кузава зі своїми спільниками вкрали гроші, вкрали можливість якісного навчання. Ці гроші виділила держава з наших податків. І ми маємо мовчати? Звик барон бюджет освіти мати за власний.
16 Січня 2021, 12:46
В третій і четвертій по 50 тисяч,а в першу і другу кабель з африки прокладали.
16 Січня 2021, 14:48
Ваш автобус поїхав в Переспу
16 Січня 2021, 15:00
ХТО ТАКИЙ БАРОН ?? ДАЙТЕ ХАРАКТЕРИСТИКУ НА БАРОНА !!!!!!!!
16 Січня 2021, 15:06
Сьогодні останній день прийому документів на начальника гуманітарного відділу. Було б дуже цікаво взнати, хто подав документи, скільки кандидатур?
16 Січня 2021, 15:26
Цікава стаття) &amp;quot;Недолугі&amp;quot; потуги Андроновича об..ати конкурента на посаду. Шановні знатаки ІТ сфери. Підіть на базар, купіть кабель метра 3, резетку, найміть спеціаліста і прокладіть його з однієї кімнати в іншу. Тоді прийде пізнання &amp;quot;Золотого інтернету&amp;quot;.
16 Січня 2021, 15:48
На х... а Андроновичу та посада, що за ілюзії ви собі малюєте. Візьміться займатися корисними справами на благо освіти, а не строчите тут. Робочий день-працюйте.
16 Січня 2021, 15:58
Що Кузава,що Лук'янчук - хабарники,яких пригріли бубочка з рублем.
16 Січня 2021, 15:59
Так хтось знає, хто подав кандидатури? Повертаємось в часи Януковича. Все засекречено! Міська рада тепер об'єкт підвищеної секретності! Для чого простим людям щось знати?
17 Січня 2021, 00:06
Ви зробили велику роботу.<br/>Це ШОК!!! Як можна наживатися на дітях???<br/>Прокляті ті нелюди, які це вчинили!!!<br/>Не дайте цій справі щійти нанівець.<br/>Тут вбачається єдиний вихід - активісти, редактори, депутати - їдьте з цими документами до обласного начальника поліції на прийом, до обласного прокурора, вимагайте об'єктивного розслідування!!!<br/>Винні мають бути покарані!!!<br/>Це варварство таке чинити...<br/>Шок!!!
17 Січня 2021, 09:56
По кожному ніби тендері при Гайворонській нічого не обходилося без її відома, мало того вона тикала пальцем як має бути.
17 Січня 2021, 12:11
Хтось вміло хоче перевести стрілки на Гайворонську.
17 Січня 2021, 12:43
ХТО НАЧУДИВ- ТОЙ І ВИНУВАТИЙ !!!
17 Січня 2021, 13:25
так за той інтернет його й з РДА поперли
17 Січня 2021, 14:15
&lt;p&gt;Кузаву і Гайворонську гнати подальше з району. обікрали все, що могли...І ще одне і друге рветься до корита..Скільки ви&amp;nbsp;можете красти?????&lt;/p&gt;
18 Січня 2021, 13:53
Якого числа то вже той конкурс на ту посаду начальника гуманітарного відділу?
19 Січня 2021, 15:18
Сьогодні відбувся. Вітають нового-старого начальника!
19 Січня 2021, 16:03
Якщо Віра Шварцкоп, Ірина Ющук, Аліна Кривовязюк, Оксана Петрук доведуть розпочату справу до кінця, то &amp;quot;буде&amp;quot; йому нова-стара посада.<br/>Дівчата, на Вас уся надія!!!<br/>За що стояв Майдан???<br/>Їдьте на прийому до обласного керівництва поліції, не дайте корупціонерам і далі руки гріти на державних коштах!!!
19 Січня 2021, 17:49
На днях призначать. Пізно вже буде.
21 Січня 2021, 12:21
Всім Кузава на мозоль наступив, що атестацію стало не можна проходити &amp;quot;як раньше&amp;quot; за сумки!<br/>Всі ми (директори і вчителі) повністю задоволені якістю виконаних робіт! А що там кому думається - то є відповідні органи, нехай перевірять. Тож їздять по району, усе звіряють згідно актів виконаних робіт. І не повірите, скрізь все добре. Тільки от чи отримає потім Кузава вибачення від &amp;quot;активістів&amp;quot;, що цю історію роздувають? Думаю що ні!
25 Січня 2021, 19:38
Отож коментар сраколиза і брехуна якогось. Або підопічної брехухи., яка без сумок не підпускає нікого до себе. І взагалі думає шо сама розумна, а насправді ні в чому не орієнтується. Якби не досвідчені працівники, яких опустилася під ноги, не знаю щоб вона там робила. Так що не підписуйтеся &amp;quot;освітою&amp;quot;, бо ніхто вам не повірить.
25 Січня 2021, 22:17
підтримую освіту
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024