Віктор Пашков: «У кишені кір не винесеш»

01 Лютого 2018, 14:15
6262

В Україні спостерігається підвищення захворюваності на кір. Інфекція активізувалася ще в 2017 році. Тоді було зареєстровано понад 2300 випадків захворювання. Кількість хворих активно зростає й нині. За прогнозами Міністерства охорони здоров'я у 2018 році епідемічна ситуація, на жаль, має погіршитися.

Така кількість хворих цілком очікувана та прогнозована і зумовлена тим, що питання вакцинації не є пріоритетним у нашій державі. Останні роки відзначається зниження колективного імунітету в дітей. Лікарі пояснюють низький рівень імунізації тим, що препарати постачаються нерегулярно. Зростанню кількості нещеплених дітей сприяє збільшенню необґрунтованих відмов батьків від вакцинації.


У 2018 році в Рожищенському районі на кір захворіла одна дитина. Здавалося б, ситуація не є складною. Однак батькам не варто сподіватися на те, що «нас це омине». Про імунітет власної дитини потрібно подбати завчасно, наголошують медики. Наскільки небезпечний кір, і хто з дітей та дорослих перебуває в групі ризику ми вирішили дізнатися у завідувача інфекційного відділення Рожищенської центральної районної лікарні Віктора Пашкова.

Медик одразу зазначає, що кір – дуже «заразна» хвороба. Хворіють практично всі, хто не має імунітету, тобто щеплення.

Підхопити інфекцію дуже просто. Кір передається повітряно-крапельним шляхом. Він потрапляє в організм людини через слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів. Це означає, що інфікуватися можна елементарно: при спілкуванні, подиху, під час чхання чи кашлю. Люди швидко інфікуються, якщо перебувають в тому приміщенні, де є вірус. Але не все так страшно.

«У зовнішньому середовищі вірус кору нестійкий. Він гине під час кип'ятіння й пастеризації, інактивується внаслідок впливу дезинфікуючих засобів, ефірів і опромінення, в тому числі й сонячного світла, – пояснює Віктор Пашков. – Словом, в кишені кір не винесеш, джерелом інфекції буває тільки людина, і не важливо, дитина чи дорослий».

«Від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 17 днів, частіше 7-10 днів, – розповідає фахівець. – Це прихований період хвороби, коли в організмі дитини розмножуються мікроби, тому важливо створити в цей час умови для підвищення захисних сил організму дитини в боротьбі з ними: відразу після зустрічі з хворим на кір слід повідомити про це лікаря».

«Висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфатичних вузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення) – основні симптоми інфекції, – пояснює Віктор Пашков, – необхідно одразу звернутися до лікаря.

Після завершення прихованого періоду дитина хворіє. Вона стає млявою, неспокійною, примхливою, порушується сон, знижується апетит, з'являється жар, нежить, кашель. Ці ж ознаки бувають при грипі або ж застуді, власне, ці симптоми часто збивають з пантелику батьків, часто кір і сприймають за грип. Через 2-3 дні жар, зазвичай, спадає, але кашель і нежить посилюються, з'являється чхання, світлобоязнь, дитині боляче дивитися на світло. На внутрішній стороні щік, а іноді й губ, з’являються дрібні червоні цятки, схожі на висівки».

Висип спочатку з'являється за вухами, на обличчі, шиї. А наступного дня – на тулубі, вже потім поширюється на кінцівки. Разом з появою висипання посилюється нежить і світлобоязнь, повіки й обличчя набрякають, голос стає грубим або захриплим, а кашель – нав'язливим і болісним.

У приміщенні, де перебуває хворий, потрібно щодня робити вологе прибирання, часто провітрювати його. Обмежити доступ світла в кімнату, бо воно спричиняє дискомфорт хворому. Постільну білизну й піжаму дитини необхідно часто змінювати. Під час хвороби потрібно багато пити рідини: компотів, морсів, чаїв, які принесуть лише користь. Харчування має бути легким.

«Лікування кору симптоматичне, специфічного немає. Кір небезпечний ускладненнями: ураження нервової системи (енцефаліт), пневмонія, отит, втрата зору, – каже Віктор Миколайович. – Неускладнений кір лікують дома, обов'язково під наглядом лікаря. Постійно проводиться патронат, щоб запобігти ускладненню. При важкому перебігу хвороби, можлива госпіталізація».

Лікар призначає дитині лікування, яке допомагає впоратися з симптомами хвороби й підтримати імунітет: вітаміни А і С, жарознижувальні засоби, таблетки або мікстури для полегшення кашлю; антигістамінні засоби; судинозвужувальні краплі в ніс; краплі й мазі для очей, якщо є в цьому потреба. Антибіотики призначаються тільки при приєднанні вторинної інфекції й розвитку ускладнень (отит, бронхіт, пневмонія й ін.). Але кір лікується, тож панікувати не варто.

Хоча, як стверджують статистичні дані, в Україні за 2017–2018 роки від ускладнень кору померло шість осіб, із них четверо дітей. Але спеціаліст наголошує, що спалаху хвороби в Рожищенському районі немає. Зафіксовано один випадок захворювання на кір. Як нам стало відомо, півторарічну дитину привезли з Одеси вже інфікованою. Вона пройшла необхідне лікування та повернулася додому в Одесу вже здоровою.


Щоб уникнути епідемії в районі і не тільки за словами лікаря, треба аби було щеплено 95% населення, а не 25–50%, як маємо нині. У людини, що перехворіла на кір раніше, зберігається імунітет до цієї інфекції – випадки повторних захворювань одиничні.

«Єдиним і дієвим способом недопущення такого захворювання як кір є проведення профілактичних щеплень, – резюмує Віктор Миколайович. –Щеплення проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – у шість років. Також імунізація проводиться раніше не прищепленим підліткам, що не хворіли кором, у 15–17 років та дорослим до 35 років. Я своїй дитину роблю щеплення і раджу це робити всім».

Ірина Зенц

Коментарі
01 Лютого 2018, 22:56
Якщо після прививки діти хворіють, то батькі тоже хочуть почути обгрунтовані відповіді від лікарів, а не відмаски що це не від прививкі...і коли лікарі будуть нести якусь відповідальність за здоровя привитих дітей, то не будуть виконувати план по прививках, а потім батькам тикати підписаною згодою...прививати дітей коли епідемія грипу чи скарлетинми, в зимовий час коли імунитет дітей і так слабкий...хватить робити з дітей підопитних кроликів.
02 Лютого 2018, 01:42
Дуже хороший лікар, дякую Вам за Вашу працю!!!
02 Лютого 2018, 10:53
Жаыко що в рожищенський ликарни мало таких ликарив
02 Лютого 2018, 14:47
Пашков фоеве ! Один з найкращих лікарів району, а може і області.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024