15 жовтня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

15 Жовтня 2018, 07:10
Доброго ранку, шановні читачі. 3385
Доброго ранку, шановні читачі.

Доброго ранку, шановні читачі. Сьогодні понеділок, 15 жовтня.

Понеділок, але вихідний! Таке рідко буває, тому бажаємо провести цей день з користю та задоволенням. Нехай гарна  погода, усмішки близьких та  друзів, хороші новини, приємні компліменти, хвилюючі моменти, цікаві події, очікування дива наповнять ваш сьогоднішній день, неодмінно потішать вас  та подарують хороший настрій

У світі відзначають: День білої тростини - У 1921 році в молодий фотограф Джеймс Біггс через нещасний випадок втратив зір. Порада осліплого солдата розвивати свою самостійність допомогла йому розпочати нове життя. Джеймс став частіше виходити на вулицю без супроводу, користуючись звичайною тростиною для прогулянок. З часом він зазначив, що звичайна тростина не гарантує безпеки, а також може стати джерелом небезпеки для інших перехожих. Джейсові спало на думку пофарбувати тростинку в білий колір, щоб вона більше привертала до себе увагу навіть за похмурої погоди.  День сільських жінок та Міжнародний день миття рук.

День ангела святкують:  Андрій, Анна (Ганна), Борис, Василь, Георгій (Юрій), Давид, Дмитро, Іван, Касіян, Кипріан (Купріян), Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір, Юстина (Устина), Яків

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

15 жовтня православна церква вшановує Священномученика  Кипрiана, мучениці  Юстини та Мученика Феоктиста (304).  Блаженного Андрiя,  Христа ради юродивого (936). Благовірної княгині Анни Кашинської (1338). Преподобного Касіяна Углицького (1504)...

Цей день в історії:

  • 15.10.2005 - у місті Запоріжжі відкрито пам'ятник князю Русі-України Святославу Хороброму
  • 15.10.1990 - почався загальний студентський страйк на підтримку голодування студентів. Стотисячна колона оточила Верховну Раду
  • 1581-го року  в  Парижі, королева-мати Франції Катерина де Медичі представила своїм гостям перший в історії публічний балет — "Комічний балет королеви". 
  • В  1917-му   під Парижем за рішенням суду французи розстріляли 41-річну голландську танцівницю Мата Харі, звинувачену у шпигунстві на користь Німеччини. Перед розстрілом вона відмовилась одягнути пов'язку і послала повітряний поцілунок своїм палачам. Більш пізні дослідження виявили безпідставність доказів, на котрих базувався суд, - головними злочинами Мата Харі були вигадана біографія і небайдужість до чоловіків в уніформі. 
  • 1928-й рік  — німецький дирижабль "раф Цепелін" зробив перший комерційний рейс через Атлантичний океан. 
  • 1959-го  в   Мюнхені агентом радянського КДБ Богданом Сташинським з шприця-пістолета вбитий лідер Організації українських націоналістів (ОУН) 50-річний Степан Бандера.
  • У 1964 році  введений в дію найбільший в світі нафтопровід "Дружба".
  •  1995-го року  під час футбольного матчу в Донецьку на стадіоні стався вибух підкладеної в автомобіль бомби, від котрого загинув президент футбольного клубу "Шахтар" Ахать Брагін і чотири його охоронці.
  • У 2000 році   в  Парижі на Монмартрі відбулось відкриття Стіни кохання. Стіна, площею 40 м2, на котрій було написано фразу "Я тебе люблю" 311 мовами, шрифтом Брайля для сліпих і на мові знаків.

Погода: Погода у Рожищі радує нас безхмарним ранком, але вже у середині дня вона зміниться та буде похмурою до самого вечора. Без опадів. Температура повітря  коливатиметься  від +16°C до  +20°C.

Народний прогноз погоди: 15 жовтня вшановується пам'ять святого Кипріана. Ясне небо цього дня передвіщає, що невдовзі буде морозно. А якщо на Кипріана сильний дощ і льодяний вітер – на студену зиму. У цей час відбувається ранній перехід середньодобової температури повітря через відмітку в 0 градусів Цельсія.

Народні прикмети:

  • Сильний дощ і вітер 15 жовтня - зима обіцяє бути холодною.
  • Якщо листопад розпочався 15 жовтня - прикмета, що скоро настануть холоди.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024