Герої не вмирають: Олександру Плоцидиму виповнилося б 24

31 Серпня 2018, 07:30
Олександр Плоцидим 5058
Олександр Плоцидим

Новітній Герой Олександр Плоцидим, який віддав життя за Незалежність і єдність України, сьогодні святкував би свій 24 День народження.

Вірність Батьківщині спонукала нашого земляка Олександра Плоцидима стати справжнім захисником України і віддати за неї своє молоде життя.

Незагоєною раною на серці матері залишається втрата сина.

Олександр Плоцидим після закінчення ПТУ, де здобув фах столяра, 14 грудня 2013 року пішов служити за контрактом у 24 ОМБР, що у Яворові. Маму лише поставив до відома. Як завжди, всі рішення приймав сам. Після кривавих заворушень на Сході хлопець один із перших потрапив у зону АТО. Галина Василівна, як могла, благала сина не йти на передову. Та щоразу отримувала у відповідь слова гідного захисника: «Мамо, якщо не я, то хто? Розумієш, вони ж прийдуть сюди, до нас додому, до тебе, а я не дам тебе образити!».

Бойове хрещення прийняв у складі другого батальйону під Ямполем на Луганщині у червні 2014-го. Пізніше був Лисичанськ. Та справжнім пеклом виявилося звільнення Лутугіного у кінці липня, під час якого Олександр отримав поранення в ногу.

Після лікування у військових шпиталях прийшов у короткострокову відпустку. Мати не могла натішити своїм сином. Здавалося, що він вже буде поряд завжди. Та Олександр, не дивлячись на нещодавнє поранення, старався чимшвидше допомогти матері зібрати урожай на городі. А там знову заходився їхати на Схід.

Але назад до рідного дому не судилося повернутися живим.  Ворожа куля обірвала його життя 29 січня біля села Сокільники Новоайдарського району під час штурму блокпоста.

Похований в місті Рожище 30 січня 2015 року. Люди проводжали Героя в останню дорогу стоячи на колінах. 

31 серпня 2016 року відбулося освячення пам’ятника Олександру. Перед цим у ЗОШ №3 була встановлена дошка пам’яті Олександра Плоцидима. Ініціатором її відкриття став голова Всеукраїнського молодіжного ГО «Національний Альянс», який також є випускником цієї школи, учасник АТО Богдан Бальбуза. Пропозицію підтримали лідери громадських організацій міста і місцевий підприємець Артур Прокопович.

30 травня 2017  року Олександру Плоцидиму присвоїли посмертно звання «Почесний громадянин міста», також посмертно хлопець нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.


 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024