Рожищенські ведмежата красуються у замку графів Шенборнів

12 Серпня 2018, 10:00
Рожищани подорожували Закарпаттям 4316
Рожищани подорожували Закарпаттям

Кожен раз, коли подорожуєш Закарпаттям, відкриваєш для себе зовсім новий світ, з великим задоволенням милуєшся красою гір та водоспадів.

Побувати на вершині гори, насолоджуватися долинами може не кожен і не завжди. Круті спуски та підйоми лякають слабких. Лише сильним підкоряються гори. Та ще й похмура погода може стати на заваді. Цього разу нам сприяло все: і погода була чудова, і настрій. А в повітрі пролітали парашутисти, які, як і ми, прагнули насолодитися красою з висоти.

Гір у Карпатах чимало, але не на кожну веде підйомник. Цього разу група мандрівників з Рожища вирішила покорити Гембу, висота якої 1491 метр над рівнем моря. Підйомник на Гембу, до речі, чи не найдовший на Закарпатті: щоб піднятись догори, зазвичай треба 20 хвилин, а якщо на саму вершину і того більше.

3

Найбільше емоцій викликав підйом у Тетяни Мельник та Оксани Черняк. Побачене полонило душу: конусоподібні вершини, покриті різнотрав’ям та чорничними кущами, стояли оточені густим буковим лісом. Проте смуга лісу знаходиться не вище 1200 м. А далі голі полонини, хвилі гір, які перекочувалися з однієї вершини на іншу. За допомогою автомобіля ми вибралися на хребет і милувалися Боржавськими полонинами.

А хіба можна не насолоджуватися дзеркальною водою Шипота?! До речі, Даринка Мельник переїхала над водоспадом на канаті. Була у величезному захопленні від мандрівки через потічок.

Карпати – це місце, де хочеться побувати ще і ще раз. Невипадково, що графи Шенборни в урочищі Берегвар 1890 року збудували чудовий мисливський замок з астрономічною символікою: тут 365 вікон, 52 кімнати й 12 входів, відповідно до кількості днів, тижнів і місяців у році.

3

5

Дуже цікавим виявився факт, що на території замку знаходиться постать родини ведмедів, аналогом яких є наша рожищенська скульптура, що знаходиться в парку поблизу храму і відома всім з дитинства. Напевно, графи Шенборни любили цих звірят, що символізують силу. А скульптор зобразив сім’ю ведмедів, бо саме в щасливій родині достаток та краса.

4

Оздобою парку служить мальовничий став, що в свій час відтворював контури Австро – Угорської імперії, а сьогодні набув форму серця.

2

На території парку знаходиться «Джерело краси» з гліцериновою водою, до якого на омолоджувальні процедури приходять туристи та відпочивальники санаторію. На території парку здіймався не один фільм: «Снігова королева» та «Сімнадцять миттєвостей весни».

Звичайно, захопленню не було меж, коли ми відвідали термальні води Велятина (з великим вмістом солі, йоду та брому), Берегова (вода хлоридно- натрієва азотно- вуглекисла) та Косина (великий вміст заліза). Дані термальні води проходять через Францію, Італію, Іспанію, Сербію, Хорватію. Вода піднімається зі свердловини глибиною 1190 метрів, з глибини 90 метрів під землею на поверхні охолоджується до +41.

2

2

Насамкінець подорожі наші туристи мали можливість посмакувати унікальними мінеральними водами Закарпаття – це «Поляна Квасова» та «Лужанська». Перші письмові відомості про ці води датовані 1463 роком. Існують свідчення про їх розлив та вивіз на експорт (у Відень, Будапешт, Париж) починаючи з 1800 року.

У 1842 році в Будапешті на дегустаційному конкурсі мінеральна вода «Лужанська - 7» була визнана однією з кращих за смаковими властивостями, а в 1855 році отримала золотий диплом на виставці мінеральних вод Європи в Парижі.

Життя лише одне і його варто прожити яскраво. Хоча б раз, але побачити красу рідної землі. Адже наша Україна має неймовірно гарну природу та краєвиди, є чимало місць, оповитих міфами та легендами, які не залишать вас байдужими, але подарують можливість згадувати дні подорожей з приємною насолодою.

Подорожуйте Україною - вона чудова!

Алла Новосад

3

2

1

2

4

3

2

2

 

Коментарі
13 Серпня 2018, 18:56
Мав нагоду подорожувати з пані алою. Подорож супер. Все продумано до дрібниць,. Програма насичена і дуже цікава. Їдьте, не пошкожуєте
14 Серпня 2018, 01:56
Надзвичайно цікава подорож! Море вражень! Дякую, Алла!
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024