Рожищан просять правильно сортувати сміття

22 Березня 2024, 12:50
Рожищан просять правильно сортувати сміття 456
Рожищан просять правильно сортувати сміття

Аби зменшити шкоду від використання пластику на довкілля, його потрібно відправляти на переробку. Для цього у Рожищі встановлені спеціальні контейнери для збору ПЕТ-пляшки – зручної тари, яку часто використовують у побуті.

Про це 22 березня йдеться на сайті Рожищенської міської ради.

Пластик – найпоширеніший штучний матеріал на планеті і водночас лідер сміттєвого рейтингу. Пластикові вироби розкладаються сотні років, виділяючи токсичні речовини, які мають негативний вплив як на здоров’я людини, так і на навколишнє середовище.

ПЕТ-пляшка призначена для одноразового використання. Після миття гарячою водою у захисному шарі пляшки з’являються мікротріщини і у рідину, для зберігання якої ми повторно використали пластикову пляшку, потрапляють шкідливі речовини. 

«Постійне споживання рідин з таких пляшок може викликати різні захворювання, навіть онкологічні. Тому перш ніж використати ПЕТ-пляшку повторно чи придбати молоко на базарі у такій пляшці, згадайте про небезпеку для вашого здоров’я», – йдеться у повідомленні.

Щодо утилізації цієї тари, у міській раді зауважують, що поки що відсутня культура сортування сміття. 

«У ящики, які призначені лише для ПЕТ-пляшки, люди викидають, що бачать – пластикові відра і пластикові пляшки від молока та йогуртів, з-під побутової хімії, дезодоранти, пластикові труби, дитячі іграшки, целофанові пакети тощо. А цього категорично робити не слід. Оскільки ці контейнери передбачені для викидання лише ПЕТ-пляшок, тобто з-під газованих солодких напоїв, пива, олії та оцту.»

Також важливо, щоб мешканці міста розуміли, якщо викинути в бак дволітрову пластикову пляшку цілою - вона займе багато місця, тому перш ніж викинути ПЕТ пляшку, її треба стиснути і зменшити в об'ємі. Так наявні по місту контейнери мають змогу вмістити до 4-5 разів більше пляшок.

Ми повинні навчитися сортувати сміття, аби збільшити обсяги його вторинної переробки, інакше потонемо у сміттєзвалищах та стихійних смітниках. І починати кожен має з себе!» – звертаються до рожищан.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024