Пам'ятник у Рожищі не підлягає занесенню у Держреєстр пам'яток, – наказ Мінкульту

19 Березня 2024, 10:09
Місто Рожище з висоти 4354
Місто Рожище з висоти

Міністерство культури та інформаційної політики України видало наказ про визнання такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, об’єктів культурної спадщини 17 пам'ятників на Волині.

Серед них – і пам'ятник у місті Рожище. Про це йдеться у документі від 12 березня, передає Район.Рожище.

Не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, об’єктів культурної спадщини пам'ятник члену окружкому Комуністичної партії Західної України (КПЗУ) Омельяну Степанюку. Датою утворення об'єкта вказують 1933 рік.

Омельян Степанюк – один з відомих членів КПЗУ того часу, член Ковельського окружкому КПЗУ. У січні 1933 року він прибув у Рожище, щоб взяти участь у партійній конференції, однак загинув – його застрелив під час спроби затримання польський полісмен.

Згодом вулицю, де це сталося, назвали на честь комуніста Омелька Степанюка. У кінці листопада 2022 року її перейменували на вулицю Михайла Вербицького.

Оскільки пам'ятник Степанюку не підлягає внесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, об’єктів культурної спадщини, він більше не перебуває під охороною держави й не має статусу пам'ятки.

Памятник Омельяну Степанюку у Рожищі
Памятник Омельяну Степанюку у Рожищі

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024