Два ліцеї та вісім гімназій: яку освітню мережу планують в Рожищенській громаді

18 Березня 2024, 14:08
Рожищенський ліцей №4 6493
Рожищенський ліцей №4

Із 2027 року десятикласники Рожищенської громади, як і всієї України, будуть навчатися у профільній старшій школі за новим стандартом та програмами. За реформою до вересня 2024 року кожна громада має сформувати нову освітню мережу. 

Старша профільна школа буде цілком автономним закладом освіти, де учень зможе обирати власну освітню траєкторію. Яку нову освітню мережу планують у Рожищенській громаді, розповів начальник гуманітарного відділу Рожищенської міської ради Ігор Кузава.

Відповідно до проєкту Плану формування ефективної мережі закладів загальної середньої освіти в Рожищенській громаді на базі Рожищенських ліцеїв №3 та №4 планують створення ліцеїв академічного спрямування з правом забезпечувати здобуття базової середньої освіти та початкової освіти з певними обмеженнями. 

Ліцеї №1 та №2 міста Рожище, Крижівський, Дубищенський та Топільненський ліцеї, починаючи з 1 вересня 2024 року, почнуть трансформацію у гімназії, не набираючи учнів до 10 класів. Такий же шлях у Навізького ліцею передбачений у 2025 році, а в Переспівського ліцею – у 2026 році.

Відповідно до минулорічного рішення міської ради, Сокільський ліцей уже з вересня 2024 року стане гімназією.

«Профільна школа дозволяє ще під час здобуття середньої освіти отримувати знання та компетенції для майбутнього працевлаштування. Учневі не потрібно буде вивчати 20 і більше предметів, як це є зараз, а лише близько 12. Учень зможе обирати частину предметів, які є цікавими конкретно йому. У ліцеї професійного спрямування учень зможе отримати певну кваліфікацію. В академічному – підготуватися до вступу у заклад вищої освіти», – пояснює Ігор Кузава.

Він додає, що учні повинні зрозуміти, що більше не буде автоматичного переведення з 9 до 10 класу. Після 9 класу вони повинні обрати напрямок подальшого навчання – професійно-технічну чи академічну освіту. І якщо академічну, то обрати напрямок – мови, математика, біологія тощо. Батьки також повинні пояснити дитині, що після 9 класу вона робить вибір, який матиме вплив на її подальше життя.

«У ліцеях академічного спрямування буде декілька профілів: від трьох до п'яти. У складі ліцею має бути не менше двох 10-х, двох 11-х та двох 12-х класів, а для кращого та реального вибору профілю – не менше чотирьох класів, у кожному з яких від 5 до 30 учнів. Для шкіл із віддалених частин громади буде організоване довезення дітей або, у разі потреби, організуються пансіони – гуртожитки, в яких школярі проживатимуть під час навчання. Учень зможе обирати профіль навчання. Наприклад, це може бути гуманітарний, математичний, мистецький, спортивний напрям. Такий підхід підвищує зацікавленість та мотивацію до навчання. Я переконаний, що за профільною школою майбутнє освіти», – каже начальник гуманітарного відділу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024