Заради перемоги України: у столиці Литви презентували виставку робіт дітей з Рожищенщини

21 Січня 2024, 17:02
Під час відкриття виставки у Вільнюсі 1388
Під час відкриття виставки у Вільнюсі

У Вільнюсі відкрили виставку розмальованих уламків зброї «Металевий відблиск», авторами якої є діти з Рожищенщини. 

Роботи презентували 20 січня в старовинному храмі – нині українському греко-католицькому чоловічому монастирі Святої Трійці. Про це повідомляє Район.Рожище.

Виставку відкривали її автори з Рожищенщини спільно зі спілкою українських студентів у Литві. 

На презентацію зібралося чимало людей, зокрема завітав й віцеспікер Сейму Литви, друг та лобіст України у литовській політиці Паулюс Саударґас.

Одна з організаторок та авторок виставки, рожищенська волонтерка та активістка Вікторія Шварцкоп розповіла, що у дітей в Україні для творчості – нетрадиційні полотна. Це – уламки зброї та відстріляні тубуси. На них діти зобразили свої емоції, майбутнє та мрії.

Також Вікторія наголосила, що головна мета виставки – показати важливість волонтерських ініціатив, які повинні тривати, адже Україна досі потребує підтримки.

«Ми робимо все, щоб зібрати гроші для нашої армії. Ми купуємо дрони, автомобілі. Цією виставкою ми хочемо не лише залучити кошти, але й показати наскільки важливо, аби допомога Україні не припинялася. Ми дякуємо усім за підтримку, дякуємо людям, які допомогли з організацією виставки. Все обов'язково буде Україна! Буде перемога України. Бо у нас немає дороги назад», – сказала Вікторія Шварцкоп.

Виставку відкрили урочистим виконанням Гімну України. Славень розпочали співати діти з України, а підхопили усі присутні.

Представникам литовської влади та друзям України в Литві подарували незвичайні картини – їх написали на плитах з бронежилета українського захисника юні художники з Рожищенського будинку дитячої творчості. На пластинах видно сліди від куль. Їх привезли з Авдіївки, де український захисник отримав поранення.

«Я вдячний за такий подарунок. Ця бронежилетна пластина є дуже символічною. Вона символізує ту українську міць і незламність, яка усіх нас захищає. Я не говоритиму про всі жахіття, про які ви й так добре знаєте. Я хотів би сказати про українців, яких знає увесь світ. Я хочу подякувати усім організаторам та творцям цієї виставки, яка має дуже велике значення. Тут ми бачимо зброю, яка за своєю суттю є смертоносною. Але її розмалювали діти й надали зовсім іншого змісту. З однієї сторони ми бачимо зло, з іншої – добро. Ми бачимо, як чорне бореться з білим. І звісно, добро обов'язково переможе», – сказав віцеспікер Сейму Литви Паулюс Саударґас.

Він передав українським дітям подарунок – традиційний литовський торт шакотіс, оздоблений у кольорах українського та литовського прапорів. Паулюс Саударґас висловив сподівання на те, що вдасться організувати виставку іще й у литовському Сеймі.

Після урочистої частини гості та організатори оглянули експонати та поспілкувалися у неформальній атмосфері. 

Переглянути виставку у Вільнюсі можна буде до 20 лютого за адресою: Aušros Vartų g. 7b.

Нагадаємо, вперше «Металевий відблиск» презентували у Луцьку в травні минулого року, у червні її показали й у Рожищі, у жовтні відкрили першу міжнародну виставку у Варшаві.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024