Організація доньки міського голови Рожища реалізовуватиме проєкт на 25 тисяч доларів

22 Листопада 2023, 13:13
Організація доньки міського голови Рожища реалізовуватиме проєкт на 25 тисяч доларів 1778
Організація доньки міського голови Рожища реалізовуватиме проєкт на 25 тисяч доларів

Молодь повинна об'єднуватись, аби досягати своїх цілей та доносити думку до місцевої влади. 

У цьому переконана жителька міста Рожище, донька міського голови Світлана Поліщук. Про діяльність її громадської організації розповіли у ГО «Волинський Інститут Права».

Дівчина постійно брала участь у різних активностях та проєктах, зокрема, минулоріч була координаторкою масштабного проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області. Восени минулого року, зрозумівши, що треба гуртуватися, особливо в час повномасштабного вторгнення, вона разом із двома однодумцями створила громадську організацію «Споріднене тепло». 

Одразу ж після реєстрації команда взялася за втілення масштабного проєкту – створення в громаді молодіжного центру, який би дав можливість проводити цікаві заходи та став тією точкою, яка об’єднала б місцевих активних жителів.

«У нас був молодіжний простір, але в нас не було молодіжного центру. У рамках Програма USAID «Мріємо та діємо»/UNITY: Мріємо та діємо нам допомогли повністю облаштувати приміщення в будинку просвіти, причому з нормами для людей з інвалідністю, тобто, інклюзивно розвинений молодіжний центр, а також завести в громаду п’ять програм для молоді», – розповідає засновниця ГО «Споріднене тепло» Світлана Поліщук. 

Вже на цьому етапі активісти почали налагоджувати діалог із владою громади, адже питань було чимало. Міський голова Рожища В’ячеслав Поліщук називає ці стосунки «максимально діловими». Тобто, молодь звертається за консультацією або матеріальним сприяння  – і їй чітко дають відповідь та пояснюють, як можна реалізувати ту чи іншу ініціативу.

«Я зрозумів одну таку річ: треба мінімізувати втручання в процеси і давати можливість працювати самим, проявляти ініціативу.  Наше ж завдання – не заважати, а бути надійним партнером. Коли молодь звертається – пояснюємо. Просять допомоги – допомагаємо. Просять не заважати – стараємося не заважати. На сьогодні вони довели, що можуть творити, робити та втілювати в життя свої ідеї», – переконаний В’ячеслав Поліщук.

Побачивши бажання молоді зрозуміти, як працює місцеве самоврядування, Рожищенська міська рада взяла участь у програмі стажування молоді від за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Долучилися до програми шестеро жителів громади. Протягом десяти днів вони переймали досвід та знання від посадовців, аби потім використати набуті навички на практиці. В’ячеслав Поліщук зізнається, що був приємно здивований зацікавленістю стажерів.

«Відверто скажу, мені як міському голові було цікаво, як молодь реагуватиме та які питання ставитиме. Бо в якийсь період я зрозумів, що ми з ними спілкуємось на різних мовах. Хоча ми висвітлюємо, роз’яснюємо суть нашої роботи, але не вникнувши глибше, іноді важко її зрозуміти. Тому мені здається, цим стажуванням і отриманою інформацією учасники залишилися дуже задоволені», – зазначив міський голова.

Об’єднавшись в одну громадську організацію, налагодивши тісну співпрацю з комунальним молодіжним центром та озброївшись новими знаннями, втілювати ідеї у життя стало значно простіше. 

За останній рік у Рожищі провели чимало заходів різного спрямування. Більшість із них мали волонтерське спрямування: учасники готували смаколики для захисників, виготовляли окопні свічки та збирали гроші на благодійних заходах. Міськрада ж на цьому етапі допомагала різними способами, до прикладу, поширюючи анонси, порадами куди краще спрямувати допомогу, або ж елементарно надаючи приміщення для заходів. 

«Наприклад, нам потрібно провести захід у спортшколі. Ми звертаємось до міськради, питаємо, чи можна і коли. Завжди нам кажуть «можна» і всіляко сприяють. Співпраця у нас пряма і відкрита», – каже співзасновник ГО «Споріднене Тепло» Денис Петручик

«От була толока, наприклад, нам потрібно було вивезти з місця назбиране сміття. Приїхали працівники комунальної служби та допомогли нам це зробили. Ми попередньо з ними переговорили й домовились», – наводить ще один приклад владно-громадської синергії Світлана Поліщук. 

На таку ж відкриту та активну співпрацю учасники громадської організації сподіваються й далі. Тим паче, що попереду в них новий масштабний проєкт з бюджетом у 25 тисяч доларів – впровадження у громаді програми для молоді за п’ятьма напрямками. Брати на себе відповідальність, в тому числі й фінансову, активісти не бояться, бо за рік набрались чимало досвіду і впевнені, що завдяки цьому зможуть ефективно виконати поставлені цілі. 

Коментарі
22 Листопада 2023, 13:47
Ось так голова ОТГ Поліщук краде кошти простих людей громади,які голосували за Поліщука! Думайте !
22 Листопада 2023, 15:45
Такий тато може лише навчити як красти і нічого не робити. Про який діалог з людьми це чудо може говорити. Воно ж нікого не чує, вуха жиром запливли. В людей купа звернень ніхто нічого не робить.
22 Листопада 2023, 17:39
Донька Бубочки і співзасновник-син підрядника( по бруківці) отримають 25к.$. Все чесно,питань нема:))))))
23 Листопада 2023, 08:35
Ще нічого доброго дня рожищан Поліщук не зробив. Нікому не допомагає,все руйнує,закриває заклади,людей за ні що має.Так і доньок до дорогих подарунків привчив...Житло в інших містах купує...тут розкрадає... Все добре тільки на бумазі.... Вже забули про СБУ і що творилося по ночам в міській раді...Все притихли.. Це людина не чиста не совістю,ні душею...
23 Листопада 2023, 11:28
Шановні жителі міста давайте разом скинемо цю нікчемну істоту,яка керує зараз міською радою,і все те кодло,яке біля нього,чим скоріше ,тим краще для міста!!!!
25 Листопада 2023, 16:59
Хто найкраще знайде спільну мову молоді з мером, як не дочка з батьком. Та і гроші в сім'ї не помішають
29 Листопада 2023, 09:28
Зразу видно тупоголових відсталих людей які навіть несповна сили трохи більше дізнатися про цю тему, найлегше відразу почати гавніти своїм ротом і блювати образами в сторону влади, яка є на вашу думку злим злом. І ще назва статті така кричуща, що певні недособистості вже піну з рота пустили! Коли ви вже схаменетеся і подумаєте, що саме і ви є палкою в колесах своєї громади, що не дає їй рухатися, хочете щось зробити то просто станьте активними громадянами, а не диванними експертами у фейсбуці.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024