Чистий четвер: як рожищани несли додому страсний вогонь

05 Квітня 2018, 22:35
6166

Сотні рожищан йшли сьогодні у храми, аби почути молитву та принести додому страсний вогонь.

Нагадаємо, у ці дні Церква згадує останні події земного життя Спасителя, починаючи з Його входу до Єрусалима, й закінчуючи Його хресною смертю і Воскресінням.

На церковних богослужіннях повністю прочитуються чотири Євангелії, звучать особливо жалібні піснеспіви. У Великий четвер згадується Тайна Вечеря Господа нашого Ісуса Христа зі Своїми учнями і встановлення Таїнства Євхаристії або Причастя Тіла і Крові Христової, яке здійснив Спаситель у переддень Свого розп’яття.

Напередодні п’ятниці в храмах відправляється особлива служба – «Страсті», – утреня, на якій читаються дванадцять євангельських уривків, що розповідають про страждання Христа (їх називають «Страсті Господні»).   

За давньою православною традицією, під час читання Євангелії віруючі стоять у церкві із запаленими свічками в руках. Свічки ці символізують факели, з якими прийшли фарисеї та народ до Гефсиманського саду, щоб узяти Христа на муки.

Після служби віруючі виходять із церкви із запаленими свічками. Утворюється процесія, яка нагадує нам про хресну дорогу Спасителя, що почалася тієї страшної ночі. Але вогонь цей не згубний, як тоді, а такий, що рятує, — він має велику очисну та цілющу силу, він очищає людські душі й увесь навколишній простір.

Тому віруючі намагаються неодмінно донести запалену свічку до своєї хати і випалити нею хрести над дверима й вікнами, на сволоку для захисту від усього злого, обійти навколо двору й дому. Дім такий обминатимуть хвороби, лихі люди, біси.

Страсна свічка – велика святиня, вона справді має лікувальну силу, - вона запалюється в годину тяжкого горя, хвороби, стихійного лиха, - завжди, коли людина звертається по допомогу Божу.  

Вважалося в народі, що особливу силу мала та свічка, яка горіла в церкві під час читання страстей дванадцять років поспіль.

Несли страсний вогонь у Чистий четвер і прихожани Свято-Михайлівського храму, аби мати протягом року сильний оберіг.









1

Коментарі
07 Квітня 2018, 17:10
Допевняйтеся, що приємне для Господа, і не беріть участи в неплідних ділах темряви, а краще й докоряйте. Бо соромно навіть казати про те, що роблять вони потаємно! І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще наповнюйтесь Духом, розмовляючи поміж собою псалмами, і гімнами, і піснями духовними, співаючи й граючи в серці своєму для Господа,<br/>До ефесян 5:10‭-‬12‭, ‬18‭-‬19 UBIO<br/>https://bible.com/bible/186/eph.5.10-19.UBIO
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024