Поліцейські розповіли, що робити водію, якщо через ями на дорозі «травмувався» автомобіль

03 Квітня 2018, 17:00
«Дорога» поблизу Рожищенського сирзаводу 6892
«Дорога» поблизу Рожищенського сирзаводу

Із настанням тепла і таненням снігу зростає ризик потрапляння в дорожньо-транспортні пригоди через ямковість та вибоїни на дорогах.

У Патрульній поліції Волині роз'яснили, що водій, сідаючи за кермо, має самостійно та об’єктивно оцінювати дорожню обстановку та шляхове покриття. 

Якщо дорога погана, має вибоїни та ямковість, про це має свідчити відповідний дорожній знак. Наприклад, знак 1.12 ПДР означає: ділянка дороги з вибоїнами чи просіданнями дорожнього покриття на проїзній частині.

Пункт 12.3 ПДР гласить: «У разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об'єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об'їзду перешкоди».

До прикладу, якщо водій рухається зі швидкістю 50км/год і бачить відповідний знак «вибоїна» чи яму, він має зменшити швидкість, загальмувати, об’їхати. Це стосується і ям та вибоїн, залитих водою, яких не видно.

Якщо ж трапилось так, що водій все одно потрапив у яму та пошкодив автомобіль, на місце події викликається екіпаж патрульної поліції. Патрульні поліцейські також об’єктивно оцінюють дорожню обстановку. 

Якщо інспектор вважає, що у вчиненні ДТП може бути частина вини водія, він оформляє на нього відповідний протокол за ст. 124 КУпАП: «Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів».

Протокол направляється в суд. І вже суддя вирішує, чи винен водій, чи ні.

Що це дає? Маємо зафіксований у протоколі факт дорожньо-транспортної пригоди, і суддя, зваживши всі обставини та пояснення водія, що він не винен, може скасувати протокол і закрити справу та винести рішення про притягнення до відповідальності утримувача дороги.

З цими документами потерпілий водій в порядку цивільного позову може звертатись в суд, аби йому відшкодували завдані збитки. І з нашого досвіду, такі позови є успішними. Тобто протокол у такому випадку – це спосіб фіксації даної події і притягнення утримувача дороги до відповідальності.

На час розгляду справи водієві видають тимчасове посвідчення водія.

Одночасно, патрульні складають акт огляду даного відрізку вулиці та направляють у відділ безпеки дорожнього руху. Там спеціалісти пишуть вимогу на усунення ямковості. 

У березні цього року поліцейські написали близько двох десятків таких вимог. Якщо недоліки не усунені, оформляється протокол, який іде до суду. Але, знову ж таки, необхідно враховувати погодні умови та наявність коштів на ремонт, які закладаються у бюджетах того чи іншого населеного пункту.


 

Коментарі
04 Квітня 2018, 00:01
Знаків що вибоїна майже ніде немає скажіть чого мене має інтересувати фінансування доріг якщо я не перевищую встановлену швидкість
04 Квітня 2018, 12:57
Як завжди ями в коліна а права забирають в водія... А не правильніше посадити за розкрадання коштів на ремонт доріг та неякісне їх проведення які закладені в пальне відповідальних осід автодору
04 Квітня 2018, 13:44
Ще не вмерла і слава, і воля.... але дороги кончені пиз + дець
05 Квітня 2018, 02:51
За те на утримання доріг ціна закладена у вартість пального.Питання: де сука нормальне дорожнє покриття?
06 Квітня 2018, 01:16
А теї дороги й ніколи не буде, так і будем вбивати підвіску авта)
10 Квітня 2018, 03:04
А чого не пояснять як зразу 140 статтю провести, блін водій винуватий, бо в них ями.... красти нада менше!!! Перегрузів не кришувати, а то проїхати вже немає як!!!!!
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024