У Рожищі зареєстрували випадок хвороби Лайма

22 Червня 2023, 16:20
Кліщ 2350
Кліщ

У місті Рожище зареєстрували випадок хвороби Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) у дитини двох років.

За даними Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, хворобу діагностували 21 червня. Про це повідомили на сайті Рожищенської громади.

При проведеному епідрозслідуванні випадку хвороби Лайма встановили, що кліщ на дитину потрапив при відвідуванні прилісової території, що належить до сіл Єлизаветин та Носачевичі. Це свідчить про наявність збудника в природному середовищі та становить епідемічну небезпеку для населення в цих зонах.

Хвороба Лайма – це природно-вогнищеве захворювання, яке викликається збудником борелія, що потрапляє в організм людини через укус зараженого іксодового кліща. 

Захворювання визнане найбільш актуальним захворюванням серед інфекцій, які передаються іксодовими кліщами, та характеризується мультисистемними клінічними проявами з ураженням шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця.

Інкубаційний (скритий) період при хворобі Лайма становить від 3-5 днів до 1 місяця. Після цього з’являються загальна слабість, нездужання, підвищення температури, головний біль, порушення сну. 

При хворобі Лайма часто на місці укусу кліща відмічається почервоніння будь-якої форми, яке поступово збільшується у розмірах – мігруюча еритема (у 20% хворих вона відсутня). З клінічних проявів найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату (ураження суглобів), серця.

Симптоми іксодового кліщового бореліозу (хвороба Лайма):

  • тривалість інкубаційного (прихованого) періоду від однієї до 60 діб, найчастіше – 14 діб;
  • незначний свербіж в місці укусу кліща;
  • часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, біль голови, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі і млявість.

Пізня діагностика цього захворювання та відсутність лікування на ранніх стадіях може спровокувати ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і навіть призвести до смерті. Саме тому дуже важливо попередити та вчасно виявити небезпечне захворювання.

Щоб вберегтися від нападу кліща, необхідно використовувати засоби особистого захисту:

  • при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий, однотонний, з довгими рукавами одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;
  • обов’язково проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
  • вдома слід одразу змінити одяг, оглянути, не залишати його біля ліжка, витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

«Шановні краяни, пам’ятайте, що кліщі таять в собі потенційну небезпеку, якої можна уникнути. Помітили у себе укус кліща, одразу звертайтеся до лікаря. Згаявши час, людина лише додасть собі проблем», – звертаються фахівці.

Коментарі
22 Червня 2023, 15:03
Хто із сімейних лікарів громади відповідає за лікування цієї важкої хвороби?
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024