У Рожищі відбулося друге заняття від проєкту Район.Діти: школярів навчали спростовувати фейки

19 Червня 2023, 13:11
Район. Діти у Рожищі навчав дітей спростовувати фейки 1199
Район. Діти у Рожищі навчав дітей спростовувати фейки

У місті Рожище відбулося друге заняття гуртка з медіаграмотності у рамках проєкту «Район.Діти». Зустріч зібрала понад 20 зацікавлених.

З місцевими школярами 18 червня зустрілася кореспондентка Район.Рожище, активістка та волонтерка Вікторія Шварцкоп

Захід відбувся у місцевому торгово-офісному центрі «Теплоцентр».

Під час другого заняття говорили про те, що таке фейки, як вони впливають на життя. Діти самі дійшли висновку, що існує два типи: маніпулятивні й штучні.

«На цьому занятті інформацію не подавала сухою термінологією, а пояснювала усе в контексті. Наприклад, на запитання «У світі фейків, що таке добро?» діти відповіли: «Правда». Також ми говорили про те, що таке критичне мислення. Щоб пояснити на зрозумілих прикладах, використали приклад з ТікТоку як Ніколас Карма (блогер, що запитує на вулиці скільки коштує одяг). Провели експеримент й оцінили лук трьох учасників, щоб показати, як відбувається аналіз. Яну проаналізували зі сторони стилю, Вероніку зі сторони вартості одягу, а Дениса зі сторони сфери діяльності (спорт)», – розповіла спікерка заходу Вікторія Шварцкоп.

Вікторія Шварцкоп
Вікторія Шварцкоп

Діти активно реагували на гру «Вірю/не вірю», де кожен з учасників пояснював, чим керувався обираючи відповідь. Наприкінці зустрічі школярі вчилися виявляти й спростовувати фейки.

«Ми взяли новини й ТікТоки із міста Херсон, що стосувалися евакуації тварин й поетапно їх проаналізували. На прикладі побачили, як маніпулятори використовували фото кількарічної давнини з інших паводків, щоб накрутити аудиторію та досягнути масових поширень фейкових фото українцями», – ділиться прикладом Вікторія Шварцкоп.

Цікавим завданням було, коли кожен учасник гуртка з медіаграмотності вигадав свій власний фейк про місто Рожище, який потім всі дружно спростовували. Увесь навчальний процес активно обговорювали в особистих телеграм-каналах дітей, де вони могли обмінюватися враженнями. 

Задля навчального експерименту діти вдома будуть аналізувати повідомлення, які поширює один із сумнівних телеграм-каналів, аби дослідити наскільки правдива там з’являється інформація.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром