Як у Рожищі працюють над інтеграцією переселенців в життя громади

22 Листопада 2022, 14:36
Під час одного із заходів 1102
Під час одного із заходів

Із червня по жовтень 2022 року Волинський Інститут Права за підтримки USAID «ГОВЕРЛА» реалізував проєкт, який мав на меті сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб в життя десяти волинських громад, включаючи Рожищенську.

Про це Район.Рожище 22 листопада повідомили у ВІП.

Реалізація проєкту стартувала з фокус-груп та анкетування. Завдяки їм фахівці вивчили потреби, проблеми, настрої переселенців і місцевих жителів, а також їхні взаємовідносини. 

Після аналізу отриманої інформації Волинський Інститут Права спільно з учасниками діалогових заходів напрацював перелік заходів, які варто реалізувати для інтеграції ВПО у життя громади.

«Ідеї, які звучали під час обговорень, не лишилися на папері. Сім з них вдалося втілити у життя протягом серпня-вересня. Всі ці заходи різні, але їх тематика близька і переселенцям, і жителям Рожищенської громади», – розповідає керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Найбільше їх було у серпні. Зокрема, тренінг з розвитку власної справи, екскурсія присвячена 700-ій річниці з дня заснування міста Рожище, захід присвячений традиціям Свята жнив, майстер-клас з виготовлення магнітів та оберегів для бійців ЗСУ.

Керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик
Керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик

«Цікаво, що під час майстер-класу виникла ідея зробити більше прикрас, аби виручити за них гроші та передати на потреби ЗСУ. Задум учасники успішно реалізували, а гроші у сумі дві тисячі гривень передали на купівлю дизпалива для авто, яке відправляли в «гарячі точки» нашої країни», – зазначає координаторка реалізації проєкту в Рожищенській громаді Світлана Поліщук.

У межах проєкту також організували психологічні тренінги для переселенців та місцевих жителів. Під час цих навчань учасники вивчали методи подолання тривог і стресу, дізналися про техніки системних розстановок, поговорити про роль сім’ї в людському житті. 

Останній захід проєкту провели у жовтні  – заняття з арттерапії для дітей з-поміж переселенців і жителів громади.

«Рада бачити, як моя дитина спілкується з однолітками і відволікається від стресу війни. Добре, що в Рожищі проводять такі заняття», – ділиться враженнями мама одного з учасників заходу.

«Власне, налагодження комунікації між ВПО та місцевими найважливіший результат реалізації проєкту. Учасники заходів змогли краще познайомитися одне з одним та згуртуватися навколо близьких їм тем. Також ініціатива мала важливу освітню складову. По-перше, усі бажаючі змогли покращити свої знання та навики з поводження у надзвичайних ситуаціях під час відповідних навчань у п’яти населених пунктах громади. По-друге, завдяки двом тренінгам, що відбулися у Луцьку, шкільні психологи та культурні менеджери громади змогли покращити свої знання і вміння роботи в умовах війни», – зазначають організатори.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024