13 грудня: гортаючи рожищенський календар

13 Грудня 2017, 13:53
2743

13 грудня свій День народження відзначає Лідія Романюк, багаторічний керівник РД «Просвіта».

Щиро вітаємо Лідію Панасівну, бажаємо, щоб у повсякденному житті, панувала радість сьогоднішнього дня, щоб у гості приходили лише ті, хто несе добро у дім.

Хай вірних друзів надійне плече підтримує у важку хвилину. Нехай збуваються задуми і мрії, нехай в родині панує злагода та порозуміння,  нехай любов’ю та щедротами повниться життя.

День Ангела святкують: Андрій, Іван

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: 13 грудня Православна Церква вшановує пам'ять святого апостола Андрія Первозванного. Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці - Києва.  Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання "калити".  Крім цього  Андрій Первозванний вважається покровителем морської справи, оскільки перед тим, як стати апостолом, був рибалкою.

Цей день в історії: 1769 — почалося перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта по Італії.  1913 — урочисте відкриття у Львові Національного музею, як власності української спільноти, організатором музею став митрополит Андрей Шептицький.   1958 — американські вчені провели запуск живої істоти в космос із поверненням. Мавпа Ґордо на борту ракети АМ-13 провела 15 хвилин в космосі, але, повернувшись на Землю, капсула з мавпою затонула в океані.  1963 —  помер Василь Симоненко, український поет-«шістдесятник».  2004 — Андрій Шевченко став володарем «Золотого м’яча»

Народний прогноз погоди: Якщо до 13 грудня не випаде сніг, зима буде тепла й малосніжна, якщо випаде - холодна й сніжна. Наші пращури на Андрія “наслуховували” воду. Якщо у криниці тихо — хороша зима буде; а якщо шумить — потрібно готуватись до морозів, хурделиці та заметілі.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024