У Малинівці хочуть облаштувати центр реабілітації атовців

10 Березня 2021, 15:36
Приміщення школи у Малинівці 6943
Приміщення школи у Малинівці

Проблема психологічної реабілітації атовців навіть на восьму році війни в Україні не вирішена досі. Попри створення Міністерства у справах ветеранів і окремих центрів, досі немає комплексного підходу і чітко відпрацьованого алгоритму допомоги тим, хто повернувся з війни. А таких лише на Волині – понад 16 000 осіб.

Однак на фоні інших областей, Волинь же показала дуже успішний досвід. Попри перипетії зі створенням комунального закладу «Центр реабілітації учасників АТО» на базі районної лікарні в Боголюбах, у Луцьку активно працює інша установа – «Центр допомоги учасникам АТО», яка розташувалась на вулиці Привокзальна, 12.

Та через високий попит і потребу, цього приміщення для повноцінної роботи вкрай мало. Очолює центр психологиня Олена Звєрєва, яка окрім надання психологічних консультацій бійцям АТО, допомагає їм у розв'язанні всіх проблем. Також при центрі працює група швидкого реагування 4.5.0, яка постійно виїжджає на виклики по всій області у разі виникнення конфліктних ситуацій, чи надання екстреної психологічної допомоги бійцям. Але розмістити велику кількість атовців для постійної роботи й нагляду – у центрі немає змоги. 

«З 2018 року працює група швидкого реагування і ми зіштовхнулися з тим, що не вистачає приміщення. Те приміщення, де ми розташовуємось нині, на Привокзальні,12 у Луцьку, має чотири кабінети з кухнею, які ми відремонтували. Але його реально бракує, бо хлопців, які потребують допомоги і психологічної реабілітації – набагато більше.

Проте на Волині немає такого центру реабілітації, де їх можна розмістити на 15-20 днів, в залежності від курсу, аби хлопці пройшли повноцінну психологічну і фізичну реабілітацію. Нині, у нас дуже багато викликів, а тому це питання постало вже досить гостро», – розповідає Олена Звєрєва.

Нещодавно вдалось підшукати оптимальний варіант приміщення. У селі Малинівка Рожищенської громади стоїть пусткою школа, яку довелось закрити в рамках укрупнення навчальних закладів. Зі створенням Рожищенської громади, школу передали з балансу районної ради в утримання громади. Однак використання коштів на малокомплектну школу було недоцільним, тож її просто закрили. Та з часом, якщо її не використовувати, вона просто прийде у непридатний стан і розвалиться. 

Тож луцькі та рожищенські активісти, які займаються розв'язанням проблем атовців, пропонують створити на базі школи в селі Малинівка новий повноцінний центр для психологічної й трудової реабілітації атовців. Саме з такою пропозицією Олена Звєрєва та Валерій Шварцкоп приїхали до голови Рожищенської громади В'ячеслава Поліщука.

«Нам потрібно приміщення цієї школи. Наша громадська організація готова взяти її в користування, привести до ладу і відкрити центр реабілітації. Відкриття такого центру в Малинівці – це великий плюс для села, а місце розташування просто ідеальне, адже село знаходиться практично в самому центрі Волинської області. Воно тихе і затишне, дещо віддалене від міської цивілізації, поруч річка Стохід та рибацькі угіддя. Тут буде чим зайняти хлопців.

Мені важливо щоб вони не просто приїхали і сиділи дуріли, а щоб кожен день був розписаний. Це місце дійсно затишне і комфортне для проведення реабілітації атовців. Я знаю, бо я там практично виросла у бабусі», – розповідає Олена Звєрєва.

Зокрема, за її попередніми підрахунками, площі приміщення школи вистачить на облаштування кімнат для постійного перебування атовців (15-20 днів в залежності від курсу реабілітації), та кабінетів для психолога, фізіотерапевта чи масажиста, санвузла і кухні.

Також вона пропонує поставити спортивний сектор з тренажерами, де займалися б і приїжджі атовці, і місцева молодь. На задньому дворі є закинуте підсобне приміщення, яке можна було б переобладнати під майстерню чи лазню.

За словами Валерія Шварцкопа, для хлопців, які повернулися чи повертаються зі Сходу, наявність такого центру є дуже важливою.

«Дуже багато хлопців не мають де приткнутися і довго не можуть соціально адаптуватись, знайти роботу і порозуміння з близькими. А тому у них виникають проблеми. В Малинівці вони б не тільки собі відпочивали чи займалися б роботою з психологом – вони б і працювали. Трудотерапія теж не мало значить.

На цій базі є можливість зробити цікавий унікальний проєкт. Це рішення має багато плюсів: з бюджету громади на школу не треба буде виділяти кошти, це – додаткові робочі місця для селян, адже буде потрібен персонал і школа не буде розвалюватись. Може хоч трішки село оживе», – каже Валерій Шварцкоп.

За його словами, бійцям і ветеранам АТО виділяють путівки в «Лісову пісню» чи «Пролісок», але вони не особливо хочуть туди їхати.

«Для чого мужику їхати в голі стіни незрозуміло куди і що там робити взагалі. Натомість вони йдуть на центр і там постійно кучкуються,  бо їм потрібно спілкування в колі тих, хто їх розуміє. Їм потрібно спілкування у своєму середовищі. Тим паче часом під час відпочинку між цивільними і колишніми атовцями можуть виникати непорозуміння.

Тому такий центр має бути на Волині. Це те місце, де вони зможуть пройти психологічну реабілітацію, приїхати навіть з сім'єю. Тут зможуть порибалити і попрацювати – трудотерапія дуже корисна і має власний лікувальний ефект», – переконаний Валерій Шварцкоп.

На зустріч з головою Рожищенської громади також запросили і старосту Переспівського округу Віктора Лук'янчука. Він підтримав таку ініціативу, однак зауважив, що попередньо було прийнято рішення в невеликій частині приміщення облаштувати актову залу для проведення різноманітних заходів, оскільки клуб у селі практично розвалюється.

«Якщо мешканці громади не будуть проти – я тільки «ЗА» і сам долучусь до процесу. В першу чергу треба буде вирішити питання з документацією, адже свого часу школа була на балансі району, потім передали нам і наразі у нас є лише картка на об'єкт, однак немає ніякої іншої технічної документації.

Ми хотіли б там облаштувати актовий зал для проведення якихось заходів. Поставили вікна-двері і купили профіль, аби зробити перекриття даху. Ми планували спочатку закрутити процес, вирішити де ставити внутрішні перегородки, де сцену, а тоді вже виготовити всю технічну документацію.

Тому в цьому напрямку нам ще доведеться добре попрацювати, бо документів фактично ні на приміщення, ні на землю – немає. Ми вже все передали в Рожище», – пояснює Віктор Лук'янчук.

Очільник Рожищенської громади В'ячеслав Поліщук заявив, що до цього часу ще не зіштовхувався з цим питанням і не вивчав його більш предметно. Однак, зауважив, що в такому випадку потрібно провести збори селян і почути думку місцевих мешканців.

«Вже після цього треба буде нам всім домовитись про такий формат використання приміщення, аби у ньому комфортно розмістився і Центр для реабілітації атовців, і зробити цей актовий зал, і по можливості, я би дуже просив, залишити місце під кабінет фельдшера, якого в Малинівці немає. А так загалом я не маю нічого проти створення такого центру. Передача майна в оренду на громадську організацію – через систему ProZorro, це зрозуміло. На вас лишається питання облаштування і утримання», – сказав В'ячеслав Поліщук.

Олена Звєрєва зауважила, що розраховує на грантову підтримку міжнародних фундацій, місцевих бізнесменів та обласну владу.

«Міністерство ветеранів виділяє кошти на психологічну реабілітацію атовців, якої в Україні немає. Тому ці кошти розподіляють на санаторно-курортне лікування, де немає ні психологів, ні людей, які підготовлені до роботи з такими людьми. 

В рік міністерство виділяє на психологічну реабілітацію кожного атовця 7 000 гривень. Це має бути не менше 40 годин роботи з психологом. Тому треба цілодобове проживання і контроль. Міністерству байдуже, чи це приватне підприємство, чи це центр допомоги – оформляється договір надання послуг і вони проплачують. Це закладено в бюджеті Міністерства ветеранів. Це один шлях фінансування», – каже очільниця центру.

Також є програми підтримки від НАТО. До прикладу, торік Міністерство оборони не спромоглось освоїти 20 мільйонів доларів на психологічну реабілітацію і гроші повернули. При розумному використанні – вони будуть йти саме на атовців, які потребують психологічної та соціальної реабілітації.

«Такий центр вирішує багато питань і розширює для цих хлопців горизонти: тут й іпотерапія, фізична та психологічна реабілітація, каністерапія, тілесно-орієнтована терапії і фізпроцедури, масажисти. Усе на місці.

Серед хлопців, які до нас приходять є багато крутих спеціалістів, які закинули свою справу, пішовши на війну. Починаючи від юристів і закінчуючи сантехніками і електриками вищого розряду. Але вони вертаються і тут ми матимемо чим їх зайняти. Тим паче під ідеєю, коли ти робиш щось для себе і свого побратима. Тому тут проблем з реконструкцією і розбудовую центру не буде – нам тільки завезіть матеріали і знайдуться хлопці, які стануть і все зроблять самі», – переконана Олена Звєрєва.

Таким чином, якщо місцева влада віддасть у користування усю площу школи, то в майбутньому тут можна буде одночасно розмістити до 100 осіб не лише з області, а й з усієї України. Досвід луцького центру допомоги бійцям АТО – унікальний, це відзначала і канадійська місія, яка приїжджала і пропонувала співпрацю. Але місця для реабілітації та комплексної роботи з бійцями – вкрай мало. 

Зрештою, усі сторони зійшлись на тому, що новий центр потрібно створювати і приміщення Малинівської школи нині є найбільш слушним варіантом. Єдина проблема – відсутність документації на об'єкт. Тож голова Рожищенської громади В'ячеслав Поліщук запевнив, що найближчими днями з підлеглими візьметься за вивчення цього питання і підготовку до оформлення всіх необхідних документів.

Мова йде і про техпаспорт на приміщення і про документи на земельну ділянку. А це досить затратно в часі. Тільки після того можна буде вести мову про передачу об'єкту на утримання ГО «Центр допомоги бійцям АТО 4.5.0.».








Еля КОРОТИНСЬКА

Коментарі
10 Березня 2021, 18:34
У нас є приміщення на 2 поверсі військомату. Над амбулаторією. Якраз те що треба<br/>А школа нехай буде школою - відкрити і дітей вчити
10 Березня 2021, 18:44
&lt;p&gt;Староста ЛУК&amp;#39;ЯНЧУК ніколи нікому не допоміг і тут не допоможе ! Цей горе староста думає тільки за власну вигоду,а селянам крутить дулі !!!&lt;/p&gt;
10 Березня 2021, 18:44
Дуже хороша ідея. Про хлопців необхідно турбуватися...Будуть збори селян - запросіть.))) Село Малинівка енергетично сильне місце. Психологиня місцева. Не один рік розраджує і рятує нужденних по різних містах. Робота на рідній земні надасть їй нових сил. Лише для такої людини, як Олена варто зробити Центр реабілітації. Це місце може стати справжнім ЦЕНТРОМ реабілітації. Війні не видно кінця. <br/>Переспівський Староста Віктор Лукянчук пригляне за будівництвом і ремонтом. Не дасть зробити &amp;quot;посьміховисько без даху&amp;quot;, як це зробили в Рожищах. Головне - щоб не затягнули ідею в болото державного регулювання. З усіх дружніх країн прийдуть на допомогу солдатам...лише б було кому гроші на рахунок прийняти!!!)))
10 Березня 2021, 18:47
Спочатку генделик наливайку в селі відкрийте, а патріот Валерій Борисович особисто проведе з атовцями сеанси психологічного релаксу.
10 Березня 2021, 19:06
О, а бурий вже вийшов з піке? Його туда першого записати треба на трудотерапію!
10 Березня 2021, 19:44
А яка історія будівлі,раз такі колони,це за совєтів,чи якийсь цар чи воєвода засідав?в Рожищах зробіть хлопцям,а там файну школу і клуб щоб село ожило
10 Березня 2021, 20:28
в Рожищах на асфальті реабілітація? Не смішіть. У Малинівці дійсно було б чудово. Чисте повітря, Стохід ,ставки,зелені повно, свіже молоко..
10 Березня 2021, 21:05
школа в с. Малинівка не закрита...!!! просто там зараз немає учнів...
10 Березня 2021, 21:11
Це колишній один з сімейних маєтків дворян Норишкіних. Вони мешкали до Першої світової війни. Якщо маєш металодетектора, то бігом на покуки раритетів, поки активісти під шумок туди свої лапи не запустили.
10 Березня 2021, 22:02
Тут грошенят можна кешбек зробити через прозорро. Ще Раїсовича можна було б залучити. Доречі, Славік, Вітя, Валєра - теж не лохи, і кожен знає про проблеми з законом.
10 Березня 2021, 22:49
Дякую за інформацію про Норишкіних,якщо правда то цікаво а ми не знаємо,але новосад там малину розведе уже для народу,а не зажертися...
11 Березня 2021, 00:42
Приміщення і два гектари землі є в місті Рожище по вул.Мазепи.Чому не зробити Амбулаторію і Центр реабілітації разом?Може тому що вже земелька там розписана всім відомими патріотами і малину вже не посадиш? <br/>Ініціатива хороша ,але хабарник Лук'янчук і бубочка допомагати нічим не будуть.Просто вирішили попіаритись
11 Березня 2021, 01:22
пане Сергію, останнє китайське вам! спочатку відключимо інтернет, а потім світло і газ.. чи ви думаєте що біля кременця не світиться айпіха?
11 Березня 2021, 11:44
Який Сергій? Приходько?
11 Березня 2021, 16:36
Відкрийте центр АТО у ТЕПЛОЦЕНТРІ !Там є всі умови !!!!!!
12 Березня 2021, 12:08
Респект а паламар інструктор
12 Березня 2021, 14:10
Ніхто не бачив яка дорога від траси до С. Малинівка? Так от її там просто немає, чому це питання не враховують ?
13 Березня 2021, 15:51
Хто такий ПАЛАМАР ? Чим займається ???
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024