Розвінчуємо міфи: три неправдиві тези про успішну Білорусь

12 Вересня 2020, 16:11
Протести у Білорусі 3828
Протести у Білорусі

Білорусь уже кілька тижнів поспіль тримає увагу. Там, де актуальна тема, завжди багато міфів та маніпуляцій.

Тому команда фактчекінгового проєкту По той бік новин розвінчала кілька основних тез, якими часто аргументують сумнівну успішність Білорусі під багаторічним керівництвом президента Олександра Лукашенка.

 

Міф 1. У Білорусі Лукашенко зберіг всі заводи, а не розпродав їх

 

Ловіть «шок-контент». 86,2% з усіх промислових підприємств Білорусі – приватні, а ще 6% – приватно-державні. На цих підприємствах працюють 32,3% від загальної кількості працівників, зайнятих у промисловості. На державних підприємствах, яких всього 2,9%, працює 19,3% людей. Ось така цікава диспропорція.

Може, державних підприємств так мало, але вони багато виробляють? Теж ні. Приватні промислові підприємства виробляють 81% продукції, а державні –14,1%. Держава має 19,4% підприємств у сфері гірничодобувної промисловості, що дає 0,6% ВВП.

У 2017 році Білорусь інвестувала у промисловість 8,2 мільярда рублів. В держсектор промисловості (якого всього 2,9%) інвестиції становлять 3,4 мільярда рублів, а в приватний – 4,2 мільярда рублів.

Найвища концентрація державної промисловості у Білорусі – це постачання електроенергії, газу, пари, гарячої води й кондиціонованого повітря. Фактично, це комунальні підприємства.

Щоб керуватися фактами, а не міфами, дуже рекомендуємо ось цей статистичний збірник Білорусі. Особливу увагу зверніть на сторінки 36-38.

Частка збиткових підприємств у Білорусі – 14,7%. В держсекторі збитковими є 11,4%.

Так три з чотирьох цукрових заводів Білорусі, які належать державному концерну «БЕЛГОСПИЩЕПРОМ», фіксують спільні збитки у 15 мільйонів доларів США (2018). Та держава підтримує їх.

 

Міф 2. Білорусь – країна хліборобів, скільки комбайнів, які врожаї пшениці!

 

Білорусь у 2018 році зібрала 1,8 мільйона тонн пшениці. Менші за населенням та територією Естонія та Латвія – 0,4 мільйона тонн та 1,4 мільйона тонн відповідно.

Білорусь не входить навіть у 30 світових експортерів пшениці: у світовому експорті вона займає частку майже 0% з $419 тисяч у 2018 році. Білорусь постачає пшеницю переважно Росії та Литві.

Неефективність чудово можна побачити, якщо проаналізувати врожай, тобто кількість пшениці, зібраної з гектара площі: тут Білорусь вже кілька років відстає від Естонії, Латвії, Литви та України (графік з порівнянням країн дивіться у першому коментарі).

І ще порівняємо. Естонія продає пшениці на $48 мільйонів, Латвія – на $331 мільйон, Литва – $373 мільйони. Ці країни Балтії продають значно більше пшениці, просто вони не будують свій імідж як країни комбайнів та хліборобів. До речі, Україна продає пшениці на $3 мільярди.

 

Міф 3. У Білорусі немає безробіття

 

Низький рівень безробіття офіційно був на рівні 1,1% у 2007 та 0,2% у 2019 роках, Міжнародна організація праці фіксує 5,1% у 2018 році (Європейська комісія розрахувала його як 4,2% у 2007). Такий рівень країна досягає завдяки умовам, які заважають офіційній реєстрації безробітних.

Наприклад, з 2015 по 2018 рік у Білорусі діяв податок на дармоїдство. Він зобов’язував людину сплачувати податки, якщо вона офіційно не працює (наприклад, жінка-домогосподарка) нібито, щоб зменшити «соціальне утриманство». Це змушувало білорусів йти на «низькооплачувані робочі місяці у бюджетній сфері та на державних підприємствах, які отримують державну підтримку».

Зараз діє інша норма: якщо людина офіційно не працює, вона сплачує послуги ЖКГ за завищеним тарифом: «за цінами, які забезпечують повне відшкодування економічно обґрунтованих затрат на їх надання».

 

А звідки ж Білорусь бере гроші?

 

Це тема для окремого матеріалу, але звернемо увагу на кілька речей.

Малий та середній бізнес забезпечує 46,9% білоруського експорту, 41,1% виторгу та 21,6% ВВП. Він продовжує свій ріст, особливо у секторі послуг, попри економічну ситуацію, що показує його ефективність.

Але перлина Білорусі – це виробництво програмного забезпечення, що дає країні 5,4% ВВП. У Білорусі знаходяться офіси таких IT компаній, як EPAM, Wargaming (ті, що зробили World of Tanks), IBA Group з загальною кількістю працівників в Білорусі та у світі понад 34 тисячі працівників. Невеликий IT-сектор дає трішки менше, ніж сільське, рибне та лісове господарства (6,6%).

Зарплата у цьому секторі найвища – 2 775 білоруських рублів. У сільському, рибному та лісовому господарствах – 678,6, у промисловості – 1 049,2. 100 білоруських рублів – це приблизно 1250 гривень. Курс змінюється щодня, тому будьте уважні.

Найбільшу частку ВВП – 21,3% – дає оброблювальна промисловість, яка є переважно приватною (94,6% приватних підприємств). Це виробництво одягу, харчів, меблів, косметики, ліків та іншого. Це і про білоруське морозиво, і про білоруський одяг, і про білоруську косметику.

Коментарі
12 Вересня 2020, 19:43
Білоруси не їздять горшки з-під Італійців виносити і клубніку збирати в Польщу . Ось головний показник
12 Вересня 2020, 23:50
Я особисто в Польщі працював з білорусами.Це доречі також міф
13 Вересня 2020, 00:07
І дороги там розбиті,і медицина нікудишня, і залізна дорога?
13 Вересня 2020, 00:56
Сигарети і молочні товари возять з Білорусі в Україну, бо там дешевше все і якісніше. Хахли поки що їздять на роботу до білорусів, а не навпаки. Дерева ростуть в білоруських лісах, а не пеньки, як в українських знищених лісах. Потужну економіку Прибалтики можна вивезти двома "білазами". Звідки така негативна "білоруська статистика" в автора статті? Мабуть з великого болота - інтернет. Бігають в Білорусії на мітингах чмошніки чимось схожі на рожищенських "ве-е-ликих патріотів' активістів. Тобто ті у кого руки виросли з попи, хто любить халяву та вигоду, хто любить купити продати намахати. Дирку від бублика отримає Йевросоюз та Піндоси Сороса, а не дерибан Білорусії. Через територію Білорусії проходить майже весь транзит товарів з Раши та Китаю, і Валодя Пуйло не віддасть Білорусь під дерибан. Він навіть пришле свою росгвардію(ВВ) для проведення анальної профілактики білоруських "цейевропейців". Нехай автор статті краще займеться проблемами в Україні, а не пхає свого хрю-хрю у чуже корито.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024