Рожище: відбулася презентація 21 числа альманаху «Світязь»

10 Лютого 2017, 19:37
4383

У четвер, 9 лютого, в Рожищенській бібліотеці для дітей відбулася презентація двадцять першого альманаху Волинської організації Національної Спілки письменників України «Світязь», що побачив світ у видавництві «Твердиня».  

Поживу для душі й цікаву інформацію для роздумів у «Світязі» знайде читач будь-якого віку й уподобань.

1

Директор бібліотеки Світлана Матвійчук, а цього дня ще й ведуча, представила присутнім школярам, педагогам та місцевій інтелігенції, обласних гостей: голову письменницької спілки Волині Ольгу Ляснюк,  поета, прозаїка  Надію Гуменюк, поетесу-перекладача Олену Криштальську, письменника і видавця Миколу Мартинюка та поета, прозаїка, журналіста Сергія Цюриця.


Слово про зародження альманаху «Світязь», про його авторів та особливості 21 випуску говорила на зустрічі редакторка та упорядниця Надія Гуменюк. Пані Надія наголосила на тому, що редакційна колегія вирішила залишити структуру альманаху такою, як її в свій час бачив засновник та творець, видатний Василь Гей. Тут збережені усі рубрики: «Спалахи», «Духовні джерела», «Лісова пісня», Наша доба і література», «Поезія», «Проза», «Письменники – дітям», «Наші ювіляри», «Молода муза», «З погляду читача», «Слово без кордонів», «Книжкова полиця» та «Автори номера».


Чарівна Ольга Криштальська, лауреат міжнародних і всеукраїнських нагород, відкрила перед слухачами дивовижний світ перекладацького мистецтва. Поетеса, знана своєю майстерністю на перекладацькій ниві не тільки в Україні, а й за кордоном. Ця дивовижна жінка знає сім мов, на своїй творчій стезі співпрацює з-за кордонними колегами. Останнім часом зголосилася на вмовляння польського товариша й уклала антологію  української поезії польською мовою. Пані Ольга коротко розповіла про свої книги та прочитала поетичні переклади. Особливо було цікаво слухати вірші на іноземній мові, а згодом їх український переклад.


Приємно було бачити на презентації волинського поета, прозаїка, народознавця Сергія Цюриця. Творчість цього чоловіка зробила озерний Шацький край відомим далеко за його межами. Він людина багатогранна, поет і філософ, який дивиться на світ закоханими очима, любить людей і життя. Сергій Назарович, прочитав свій вірш та повідав слухачам що в Україні є два Світязі: великий, озерний – у Шацькому районі і маленькій, літературний – у волинських спілчан. Перший – з цілющою водою, другий – з письменницьким диво-словом. А також розповів про «ювілейну частину» альманаху «Світязь» та коротко про самих ювілярів 2016 року: Андрія Бондарчука (80), Івана Корсака (70), тих, хто відзначив свій 60-літній ювілей - Петра Коробчука, Віктора Вербича, Володимира Місюри і свій, який святкував 17 грудня.



Частий гість Рожищенської бібліотеки для дітей Микола Мартинюк, зупинився на особливостях додрукарської поліграфічної підготовки літературного часопису. Також Микола Іванович зауважив, що за умовами тендеру, альманах побачив світ у Житомирській друкарні, накладом у 700 примірників. А також зупинився на особливостях перекладу.

Про волинських авторів, про тернистий шлях пошуку коштів на видання альманаху, роботу експертної ради, тендери, долю книг волинських авторів говорила цього дня голова Волинської обласної організації НСПУ Ольга Ляснюк. А ще Ольга Леонтіївна подарувала присутнім кілька хвилинну насолоду та прочитала свої чудові вірші, які ладні проникнути в саму душу та подарувати надію та віру в будь-якій ситуації.

Письменниця Ольга Ляснюк з рожищенською шанувальницею Катрусею
Письменниця Ольга Ляснюк з рожищенською шанувальницею Катрусею

До присутніх письменників з щирими словами вдячності звернулася рожищанка Іда Войтюк. Згодом всі бажаючі придбали для себе книги, звісно, з автографами авторів та зазнімкувалися на довгу й світлу пам’ять.



Приємним подарунком на зустрічі був виступ молодих та талановитих авторів музичного слова – Сергія Янішевського та Юлії Нікітюк, які презентували нову пісню.


Словом, презентація нового альманаху «Світязь» вдалася на славу. Присутні дізналися не тільки про те, як створювався альманах, а й познайомилися зі справжніми, цікавими, талановитими творцями книг, поринули в дивовижний світ поезії та мали змогу більше дізнатися про сучасний літературний процес.


 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024