«У Рожищі 13,5 тис. населення, а за сміття сплачує лише 8 тисяч», - Юрій Міщук

07 Лютого 2017, 11:10
5305

Майже шість років на посаді директора КП «Дільниця благоустрою міської ради» працює Юрій Міщук. Тому й не дивно, що знає місто, як свої п’ять пальців. Орієнтується, які про­блеми можуть виникнути на кожній ділянці, і знає, які й де очікувати «сюрпризи».

Найголовніша проблема з якою «вою­ють» працівники «Дільниці благоустрою» не перший рік: це ТПВ та їх накопичення. За сло­вами Юрія Івановича, з 13,5 тисячі рожищан сплачуть за вивіз різних відходів життєдіяль­ності людини лише 8 тисяч. Виникає логічне запитання, як може жити 5,5 тис. жителів і не продукувати сміття?

- В місті є 84 контейнери на ТПВ в ко­мунальному секторі, а для вивозу сміття в приватному секторі задіяні два автомобілі на базі ГАЗ 53. Розроблений графік вивозу твердих побутових відходів по місту. Тільки від комунального сектору щодня вивозиться 60 куб.м. сміття, а від приватних будинків – 36. Загалом в рік Рожище продукує 12-14 тисяч куб.м. сміття, - зауважує Юрій Іванович.

Де ж дівається сміття тих людей, які не користуються послугами «Дільниці благоу­строю»? Та, швидше за все, воно потрапляє в контейнери «до сусіда» та на стихійні сміттє­звалища, які, знову ж таки, лягають пробле­мами на плечі працівників згаданого під­приємства. Не перестаєш дивуватися з людей: 10 гривень за вивіз сміття, яке тобі заберуть працівники «Дільниці благоустрою» з дому – це дорого, а заправити машину пальним та вивезти його, наприклад, в посадку – це нормально.

- Скидають ТПВ в посадки, біля дороги, але найбільше неподобство, що роблять сміттє­звалище біля кладовища, там, де ми відвели спеціальну площадку, щоб люди, які приби­рають на могилах рідних, мали куди винести непотріб, - каже Юрій Міщук. – Дійшло до того, що рожищани звозять туди майже все: і мертвих кроликів, і свиней, і сміття після ремонтних робіт.

Більше того, мешканці прилеглих сіл, та­ких як Рудня, Кременець, Дубище, Копачівка, знаючи, що в Рожищі налагоджений процес вивозу сміття, звозять і свій непотріб в міські контейнери. Ті, кого вдалося зловити «на гарячому», поплатилися гривнею.

Але, як би там не було, з вивозом сміття в комунальному секторі проблем немає. Це, в першу чергу, як зауважує Юрій Іванович, велика за­слуга водія сміттєвоза Віктора Чміля. Люди­ни, яка вміє спланувати свою роботу правильно та своєчас­но.

- В про­цесі роботи в нас задіяно два сміттєвози, які працюють в комунальному секторі. Хочеться подякувати міському голові В’ячеславу Поліщуку та депутатам за те, що виділили кошти з бюджету міської ради на капітальний ремонт старих автомобілів та купівлю нового трактора МТЗ-82.1 «Беларусь», який суттєво допоміг під час снігопадів. Саме трактор виконав 60% роботи з очищення доріг по місту. Якщо чесно, то я не пам’ятаю, коли на комунальне підприємство закупляли нову техніку, точно не останні 25 років, - зазначає директор. – Словом, за 2016 рік, завдячуючи міській владі, нам вдалося закупили агрегати, коробки передач, насоси, колеса, підмінні контейнери для сміття та інші вкрай необхідні речі.

1

В зимовий період, за словами Юрія Івано­вича, працює два трактори МТЗ, автогрейдер та екскаватор ЄО.

- Наші люди вже звикли працювати в на­пружених умовах. Коли великий снігопад, то, буває, працівники по троє діб не відпочива­ють. Це Микола Осипчук, Борис Сосовський, Володимир Матвійчук та Анатолій Шепелюк. Щиро їм дякую за те, що ставляться до роботи відповідально, серйозно. Безвідмовно вихо­дили на роботу навіть у Новорічно-Різдвяні свята. Часто виконуємо роботи вночі, бо тоді немає заторів на дорогах. Дуже незручно працювати вдень по вулиці Незалежності. Адже права сторона, почи­наючи від Приватбанку і аж до самої пошти, заставлена автомобілями, - зауважує співрозмовник.

Наразі працівники КП «Дільниці благоустрою місь­кої ради» проводять заміну лампочок на енергозберіга­ючі по вулиці Незалежності. Такі ж роботи зроблені вже на половині вулиці Промис­лової, Коте Шилакадзе та Чайковського. В планах й інші вулиці міста: Гагаріна, Героїв УПА, Наталії Ужвій. Згодом – інша частина Мазепи та Неза­лежності до кінця. В таких роботах не завади­ло б комунальному підприємству мати власну «Ліктьову» вишку, яку вони постійно «позича­ють» у ТзОВ «Цунамі» або «Волиньобленерго». Вона б стала хорошим помічником під час обрізки дерев по місту, обслуговуванні лінії передач чи при ремонтних роботах.

Прикро, за словами Юрія Івановича, що молодь не цінує людську працю та затрачені бюджетні кошти. Не так давно юні особи побили ліхтарі вуличного освітлення з пнев­матичної зброї по вулицях Коте Шилакадзе, Гагаріна та в центральному парку біля Стиру. Хуліганів знайшли. Їм довелося заплатити за нанесену місту шкоду.

Парк біля міської ради – це окрема роз­мова. Юрій Міщук каже, що минулого року довелося кілька разів ремонтувати дитячий майданчик, тепер знову виявили несправ­ності. Нові лавочки незадовго після встанов­лення покрилися «креативними» написами, а сміттєві урни три рази витягували зі ставка. Не обійшлося цього року й без проблем з новорічною ялинкою. Зловмисники побили новорічні банери, іграшки на ялинці та поо­бривали дюралайт.

Словом, багато проблем, про які можна довго говорити. Назріває, каже співрозмов­ник, час задуматися й про те, де на території району можна зробити спеціалізоване сміттє­звалище, бо це не тільки проблема міста, а й кожної сільської ради.

Під час нашої розмови до Юрія Міщука телефонують жителі міста, аби подякувати за розчищену вулицю. І хоча директор «Дільниці благоустрою» скромно відповів, що то їхня робота, все ж приємно, коли люди не ску­пляться на щирі слова вдячності.

Варто пам’ятати, що лише спільними зусиллями ми зробимо місто красивим та чи­стим. Головне критикувати не тільки когось, а, в першу чергу, себе. Заплатити за вивіз сміття простіше, ніж шукати шляхи, куди його подіти. Витратити адреналін на користь міста краще, ніж відірвати важку урну та кинути її в ставок. Зрештою, приємно милуватися не чужим містом, а тим, в якому живеш.

Ірина Зенц,

газета «Рожищанин»​ № 35 за 4.02.2017 р.

Коментарі
07 Лютого 2017, 13:37
приемно бачити розчищені і чисті центральні вулиці і прилеглі до них.А от вулиця Толстого забута Богом і керівництвом-ні освітлення ні розчищеноі дороги.А щоб виіхати з того кутка то про блема.Скажіть компетентні люди чи буде іздити хоч якась маршрутка по кругу щоб і звідти можна було б поіхати чи і до смерті надіятись тільки на своі ноги.
07 Лютого 2017, 20:31
хай держава платить...люди і так незнають як вижити...
07 Лютого 2017, 22:50
Юрій Іванович, Ви молодчина. Викручуєтеся як можете, робите все, що у Ваших силах. Хороша людина. Дякую Вам.
08 Лютого 2017, 19:27
чому при оформленні субсидій не вимагають договору на вивіз сміття?<br/>тоді б усе вивозили га Брище а не в посадку!
18 Лютого 2017, 14:39
Так,тих людей,які не платять за сміття а викидають його в ящики біля будинків,штрафувати на таку суму,щоб більше не хотілося такого робити,.а щодо порядку на вулиці Незалежності,та парку потрібно щоб наша поліція повиходила з автомобілів,і ходили трохи пішки по місту,так як це відбувається за кордоном.Ми ж хочемо в Європу,а не в ж......
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024