Господар чи залежний користувач: хто ви у світі соцмереж?

30 Січня 2020, 14:26
2269

Кожен наш крок у сьогоденні – це одна відповідь на повідомлення, одне уподобане фото у інстаграмі, один переглянутий пост у фейсбуці. Кожна секунда нашого життя уже описана постом у твіттері, а кожна нова подія уже сповіщає різні групи телеграму.

Так чи інакше, прокидаючись, ми найперше беремо у руки свій носій соціальної мережі. Кожна чашка кави чи чаю уже не обійдеться без перегляду новин у соціальних мережах. Людина та інтернет стали нерозлучними.

Скільки часу минає, коли ми у світі соцмереж?

Аналітикиня Мері Мікерена зазначила, що в день середньостатистичний користувач проводить 3,3 години за мобільним пристроєм, 2,1 години – з десктопів і ноутбуків і 0,6 годин – з інших пристроїв.

І цей показник зростає. І це дані лише за 2017 рік. Звісно, ця інформація відносна, і ми повинні розуміти, що лише від нас залежить раціональність викораситання часу у такий спосіб.

Чи потрібен Інтернет і яка з нього користь?

Звісно, що так. Адже ми повинні розуміти, що у сучасності світ – це інформація, рекомендації, цікавинки, новини, засіб спілкування, корисні додатки та інше. Практично все наше повноціне існування не є можливим без використання соцмережі. Звісно, вона робить наше життя більш функціональним, раціональним і зручнішим. Але важливо не забувати – ми є залежними від цього світу. А він повинен бути у нашому підпорядкувані.

На жаль, інтернет наскільки ввійшов у наше життя, що для багатьох став згубною та шкідливою звичкою. Тим, від чого важко уже відмовитися. Ми відволікаємося на повідомлення під час прогулянки з друзями, заповнюємо вільні хвилини очікування на перегляд стрічки новин або просто цікавих постів.

Це все з часом створило нові поняття. Наприклад, Ви знаєте, що таке номофобія? Ні? Це – страх бути без мобільного телефона.

Як позбутися залежності від інтернету?

Ось декілька цікавих варіантів, які застосовували люди задля подолання цієї залежності.

Викладачі бізнес-школи у Італії та Франції дали завдання одній з навчальних груп – відмовитися на день від смартфону. У кінці експерименту більшість студентів визнавали, що відчувають певну тривогу, занепокоєння і також потребу скористатися смартфоном.

Або приміром, в одній з американських шкіл директорка пообіцяла виплатити 100 доларів кожному учню, який зможе відмовитися від гаджетів щовівторка протягом усього літа. Загалом – лише 11 днів.

А які цікаві методи боротьби проти соцмережної залежності знаєте Ви? Діліться у коментарях.

І пам'ятайте: лише у наших руках раціональне і правильне використання часу! Тому бережіть свій час.

Мирослава БРОДОСЮК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024