Будь помітним: як світловідбивач рятує життя

23 Січня 2020, 10:19
5836

Кожен пішохід повинен бути помітним на дорозі. Якщо ви йдете вздовж неосвітлених доріг в темряві в чорному одязі – ви фактично невидимі для водія. Додайте погані погодні умови, крутий поворот або ями – ось вам рецепт наїзду на пішохода.

Однак є просте рішення, яке зробить вас помітним на дорозі. Це – світловідбивач.

Як працюють світловідбиваючі елементи?

Світловідбивач повертає світло від фар авто назад до водія, тому водій побачить пішохода зі світловідбивачем за 150-300 метрів. Цього цілком достатньо, щоб зреагувати і уникнути небезпечної ситуації.

Пішохода, вдягнутого в темний одяг, водій побачить лише за 10 метрів, при чому, водію потрібно близько двох секунд, щоб почати виконання маневру. При швидкості 60 км/год автомобіль проходить 16 метрів за секунду (32 метри потрібні на реакцію водія), гальмування – 25 метрів, тобто мінімальна безпечна відстань для маневру – 57 метрів.

Кому необхідні світловідбивачі?

У першу чергу світловідбивачі потрібні дітям і підліткам, велосипедистам і бігунам, пішоходам, які вимушені пересуватися неосвітленими ділянками доріг. Якщо узагальнити – світловідбивачі вкрай потрібні усім, хто неуважний, швидко рухається, погано бачить, часто перебуває на узбіччі або неосвітлених ділянках дороги.

Будь-хто час від часу може опинитись в таких умовах. Також флікери необхідні у поганих погодних умовах – в дощ і снігопад. Бути помітним на дорозі – це відповідальність кожного пішохода!

Де купити світловідбивачі?

На щастя, сьогодні такі необхідні речі є цілком доступними, варто лише не відкладати на завтра і вчасно подбати про безпеку.

У рожищенському магазині «Ґудзик», що в ТЦ «Теплоцентр» можна купити світловідбивну стрічку та світловідбивні наклейки на одяг. 

Наклейка коштує всього 15 гривень, а стрічка – 10 гривень за метр. 10-15 гривень і присвячений важливому питанню час може врятувати здоров'я чи й життя.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024