«Знімаємо відразу після виписки з пологового»: як працює ньюборн-фотограф

02 Січня 2020, 09:19
Фото Ольги Ладчук 6404
Фото Ольги Ладчук

Чи доводилося вам чути про фотографії в стилі «ньюборн»? Це – знімки, де моделі – щойно народжені діти, яким немає ще й двох тижнів. У всьому світі молоді мами звертаються за такою послугою, щоб відобразити перші дні життя свого малюка.

І ось вже кілька років, як «ньюборн» (з англійської – новонароджений) – цілий рух зі своїми правилами і тенденціями. Волинь теж не залишилася осторонь від модної течії, тож ми вирішили поспілкуватися з місцевою представницею незвичайного фотожанру Ольгою Ладчук.

– Що найперше треба знати про ньюборн-фотозйомку?

В Україні ньюборн-фотографія почала розвиватися 5-7 років тому. Мода прийшла до нас із Заходу. Першими, як це зазвичай і буває, її підхопили Київ та інші міста-мільйонники. До Волині все дійшло значно пізніше.

Фото Ольги Ладчук
Фото Ольги Ладчук

– Чи кожен фотограф може зімати у цьому стилі?

–Звісно, ні. Щоб здобути необхідні знання, доводиться їздити до інших міст та областей. Навчання є важливою складовою зйомки новонароджених, тому що без певних знань тут не обійтися.

Я сама почала займатися фотографуванням в цьому стилі тільки після того, як пройшла навчання. Деякі фотографи вважають, що ньюборн-фотографія – це просто, тому що дитина спить і майже не рухається. Насправді тут потрібні спеціальні навички і вміння, які важливо постійно вдосконалювати.

– З чого починається така фотосесія?

– Запис для новонароджених у ньюборн-фотосесії в ідеалі планується на останніх термінах вагітності. Дуже важливо підготуватися і записатися на зйомку заздалегідь, адже після пологів буде вже не до цього.

Коли клієнт звертається до мене, ми з ним орієнтуємося за попередньою датою пологів і призначаємо приблизну дату зйомки. Після пологів знову зв'язуємося і уточнюємо зручну дату першої фотосесії маляти.

Фото Ольги Ладчук
Фото Ольги Ладчук

– Які важливі нюанси треба враховувати, аби ньюборн-фотосесія вдалася?

– В ідеалі знімки потрібно робити, поки малюку немає двох тижнів. Далі у немовлят можуть початися коліки, вони починають чутливо спати. В цілому, це не привід відмовлятися від зйомки, але буде вже складніше отримати таку велику різноманітність позувань. Абсолютно всі пози на фотосесії природні і безпечні для дитини.

– Чи безпечна така фотосесія для малюка?

– Експериментувати тут не доводиться, та й просто не можна – безпека малюка понад усе. Наприклад, в якості реквізиту обов'язково використовуються спеціальні подушечки, щоб голова малюка не завалювалася. Просто так, на звичайній подушці або на дивані, такі фотографії не зробиш. На такій фотозйомці важливо стежити за кожною дрібницею.

У фотографа не повинно бути довгих нігтів, різких дратівливих парфумів і ще багато нюансів. Коли проходить сама зйомка, мама може спокійно відпочити, тому що я повністю займаюся дитиною. Їй залишається тільки погодувати малюка, коли це буде потрібно. Процес будується таким чином, щоб одне позування плавно перетікало в інше. Так менше доводиться турбувати дитину.

Фото Ольги Ладчук
Фото Ольги Ладчук

– Скільки часу триває зйомка і скільки виходить світлин?

– У підсумку вся зйомка займає від трьох до п'яти годин разом з підготовкою. Кінцевий результат – художні фотознімки, які клієнт отримує через півтора-два місяці. Скільки їх буде, замовник вирішує сам, заздалегідь вибираючи пакет. Можуть бути різні додаткові опції. Без згоди замовника фотографії ніде і ніколи не публікуються.

– Ви знімаєте лише в стилі ньюборн?

– Знімаю також діток в 3-6-9 місяців та в 1 рік. На новорічні проекти беру і старших дітей. Малюки до року дуже швидко ростуть і змінюються, тому важливо встигнути зняти їх на згадку.

В 3 місяці дитина починає піднімати голівку, в 6 місяців починає сидіти, в 9 місяців вона вже дуже рухлива, що дозволяє зробити цікаві кадри. У рік дітки вже встають на ніжки. Тут теж багато варіантів зйомки. Один з них – це поїдання першого тортика чи кекса та купання у молочних чи бульбашкових ванночках. Дітки це люблять.

Одним словом, дитяча фотозйомка включно зі стилем ньюборн, – це класно, тому що, перш за все, це – безцінна пам'ять для батьків. Діти лишаються маленькими лише на фото та у спогадах. Тож не гайте часу та робіть багато світлин зі своїми янголятами, бо такими маленькими, як вони є сьогодні, вони не будуть більше ніколи.

Записатися на фотосесію можна у фейсбуці, написавши на сторінку Ольги Ладчук або через Viber 063 63 51 104.

Фото Ольги Ладчук
Фото Ольги Ладчук

26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024