Стосовно п'яти неповнолітніх з Рожищенського району відкрили «кримінал»

31 Жовтня 2019, 10:15
5263

Кількість вчинених злочинів неповнолітніми на території Рожищенського району з року в рік збільшується. Дехто з неповнолітніх, вчиняючи тяжкі злочини, бажали розважитись, дехто піддався негативному впливу дорослих співучасників, інші бажали легкої наживи, вчиняючи крадіжки. Однак, жодна з вказаних обставин не звільняє від відповідальності перед законом.

У цьому році прокурорами Рожищенського відділу Маневицької місцевої прокуратури скеровано на розгляд суду обвинувальні акти у кримінальних провадженнях відносно 5 неповнолітніх, частина яких вже понесла покарання, визначене вироками суду. Про це Район.Рожище повідомив начальник Рожищенського відділу Маневицької місцевої прокуратури Володимир Панасюк.

Часто серед неповнолітніх поширюється хибна думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Відповідно до вимог Кримінального кодексу України, до кримінальної відповідальності підлягають особи, яким на момент коли вони вчинили злочин, виповнилося шістнадцять років.

Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності. У законі також передбачають і знижений вік кримінальної відповідальності, з якого неповнолітня особа може понести кримінальне покарання за вчинення ряду злочинів, зокрема, за крадіжки, частину злочинів проти життя та здоров’я, проти громадського порядку, державного устрою, тощо.

Неповнолітні віком від 11 до 14 років не можуть бути суб’єктами злочину, оскільки не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність. Однак, це не означає, що їхні діяння залишаться поза увагою правоохоронних органів. 

До неповнолітніх у такому віці передбачено застосування примусових заходів виховного характеру, наприклад:

  • застереження;
  • обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього;
  • передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їхнє прохання;
  • покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків;
  • направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на термін, що не перевищує трьох років.

В такому випадку кримінальне провадження також скеровується на розгляд до суду. З урахуванням обставин, тяжкості злочину та ставлення до вчиненого самого неповнолітнього суд застосовує один із згаданих примусових виховних заходів. 

За втягнення (організацію злочину, спонукання, використання, тощо) малолітніх чи неповнолітніх осіб у злочинну діяльність передбачене покарання, яке може сягнути 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.  

«Майбутнє дітей, в першу чергу, в руках їх батьків. Важливо, щоб дитина почувалася потрібною і бажаною. Батьки, а не вулиця, повинні підказувати підлітку, як йому жити й поводитися. Лише спільними зусиллями як працівників правоохоронних органів так і педагогів, батьків можна досягти бажаного результату», – застерігають у прокуратурі.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024