У Рожищенському районі зросла злочинність у молодіжному середовищі

17 Жовтня 2019, 11:16
Петро Шпига та Ігор Цюприк 3169
Петро Шпига та Ігор Цюприк

У прокуратурі Волинської області під головуванням виконувача обов’язків прокурора області Ігоря Цюприка відбулася міжвідомча нарада керівників правоохоронних органів та органів державної влади області з питань попередження правопорушень серед дітей, протидії злочинності у молодіжному середовищі та додержання прав неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом.

Про це повідомила пресслужба прокуратури області.

У нараді взяли участь керівники Головного управління Національної поліції, Управління патрульної поліції в області, управління освіти, науки та молоді, а також служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації.

Розпочинаючи нараду, Ігор Цюприк наголосив, що через прорахунки в організації взаємодії правоохоронних органів та органів влади щодо профілактики підліткової злочинності в області продовжує зростати кількість злочинів, вчинених неповнолітніми (з 78 минулоріч до 90 цього року, або на 15,4%). Збільшилася й кількість підлітків, які вступили у конфлікт із законом (з 39 до 60).

Цьогоріч двоє підлітків в області скоїли умисні вбивства.

Спостерігається ріст злочинності у молодіжному середовищі на територіях Ківерцівського, Володимир-Волинського, Любомльського, Рожищенського районів.

Понад третину від усіх зареєстрованих в області вчинених підлітками злочинів (34 з 90) вчинили неповнолітні у Луцьку.

Серед причин та умов, що сприяють скоєнню злочинів неповнолітніми, окрім об’єктивних чинників (виховання дітей в неповних чи неблагополучних сім’ях або ж взагалі без батьків, важкий матеріальний стан, неналежний рівень правого виховання) залишаються і недопрацювання та прорахунки в діяльності органів поліції, освіти, служб у справах дітей.

Усі ці органи, уповноважені державою на здійснення профілактики підліткової злочинності, організацію соціально-виховної та психологічної  роботи із дітьми, які вступили у конфлікт із законом, створення умов для виправлення та ресоціалізації таких дітей, діють відокремлено, без вжиття спільних заходів для вирішення проблем протидії злочинності.

Суттєвої активізації потребує робота з питань правового виховання учнів та студентів, адже понад половина підлітків, які вчинили кримінальні правопорушення, були учнями загальноосвітніх навчальних закладів (43 із 60), ще сім – учнями професійно-технічних навчальних закладів, четверо – студентами вищих навчальних закладів і лише шість ніде не навчалися.

Кожен дев’ятий злочин волинські підлітки вчинили у стані алкогольного сп’яніння. При цьому, зважаючи на розповсюдженість порушень порядку ведення роздрібної торгівлі алкогольними та тютюновими виробами, недостатніми та малоефективними є вжиті органами поліції заходи адміністративного впливу.

Незадовільною залишається діяльність суб’єктів профілактики щодо попередження вживання наркотичних засобів у підлітковому середовищі (а це і продаж наркотиків через Інтернет, і так звані «закладки»).

Питання дотримання прав дітей, які вступили у конфлікт із законом, також вимагають вжиття додаткових спільних зусиль слідчих органів поліції та процесуальних прокурорів.

Начальник ГУ НП в області Петро Шпига зауважив на необхідності приділяти належну увагу питанням недопущення втягнення підлітків у злочинну діяльність, а також притягнення дорослих злочинців до відповідальності за це.

Задля попередження вчинення учнями кримінальних правопорушень, – вважає заступник начальника управління освіти, науки та молоді ВОДА Тетяна Соломіна, – у закладах освіти до профілактичної роботи необхідно залучати і педагогів, і батьків, і правоохоронців, при цьому доцільним виглядає використання методів «ранньої профілактики», тобто проведення роз’яснювальної роботи з дітьми молодших класів.

Начальник Управління патрульної поліції в області Андрій Крутень розповів, що патрульні поліцейські роблять все, аби бути дружніми до підлітків, щоб ті не боялися повідомляти про всі свої проблеми правоохоронцям та звертатися до них по допомогу.

Обговоривши усі проблемні питання протидії злочинності у молодіжному середовищі, учасники наради розробили низку спільних заходів задля попередження правопорушень серед дітей, а також додержання прав підлітків, які вступили у конфлікт із законом.

Коментарі
17 Жовтня 2019, 17:24
Я ж вам, любі мої Рожищани, біля міськради хотів ще літом о пятій годині ранку, і розказати і на практиці продемонструвати, як саме молодіжна злочинність зросла у районі. А ви мене у хуліганстві і нанесені тілесних ушкоджень звинувачуєте. Не сваріть мене, будь-ласка.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024