На конкурсі-фестивалі повстанської пісні учні Рудко-Козинської школи отримали Гран-прі

16 Жовтня 2016, 14:00
3794 Джерело: scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net

Нещодавно у НВК «ЗОШ I-III ст. гімназія» смт Турійск відбувся V регіональний конкурс-фестиваль повстанської пісні «Складем хоч пізнії вінці», присвяченого 74 річниці створення УПА. В даному конкурсі брали участь діти шкіл  Турійського району, а також сіл Щурин та Рудка-Козинська Рожищенського району.

scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net
scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net

Хто був ініціатором даного конкурсу? Потрібно трішки згадати історію.

14 жовтня 2010 року на забутому Богом і людьми невеличкому кладовищі, було освячено пам’ятники трьом рядовим народної армії, яка боролася за незалежну Україну – Степана Пархомчука, Євгена Гутовського, Петра Ткачука. Саме Степан Пархомчук та Євген Гутовський були уродженцями села Рудка-Козинська. Згадане кладовище розташоване на місці колишнього села Волосовка, яке було стерте з лиця землі за зв’язок з вояками УПА.

Освячення та вшанування захисників України організував та фінансово підтримав головний редактор волинського тижневика «Вісник і К», заслужений журналіст України Євген Хотимчук. Степан Пархомчук був першим чоловіком матері Євгена Хотимчука – Афанасії Іовни Хотимчук. Все своє життя вона хотіла знайти могилу Степана, але не змогла, про що просила свого сина. Пошуки могили були довгими і непростими.

Євгену Яковичу сказали, що Степан Пархомчук похований десь у селі Тристень. Шукати старе захоронення чоловік почав у 2009 році, коли вже настали холодні дні. Мав єдиний орієнтир: на могилі повстанця Степана мав стояти хрест з нержавіючої сталі.

Довгі роки за ним доглядала дружина Степанового брата тітка Ніна Пархомчук. Та в останні десять років, відколи помер чоловік, вона вже не мала змоги провідувати могилу.

Пізньої осені Євген Хотимчук все ж знайшов місце, де на землі Волосовки було поховано коханого його мами, а також ще двох повстанців.

На освячення пам’ятників повстанцям з’їхалося дуже багато люду. Не лише з навколишніх сіл, а й з Луцька та з-поза Луцька. Один з них тримав пам’ятний портрет баби Афанасії і її коханого Стьопки, який зіграв таку визначальну роль у всій цій історії.

scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net
scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net

Як каже Хотимчук, він відчув, що є вища справедливість, бо 70 літ лежали ці хлопці у бур’янах, але їхні могили таки відшукали й упорядкували.

Після панахиди співали й повстанських пісень. Саме з цього часу і зародилася ідея організувати фестиваль козацької пісні, і от уже 5 років поспіль учні двох районів показують своє мистецтво повстанської пісні.

Перед початком фестивалю відбулась поминальна панахида на кладовищі біля могил повстанцям, були присутні учні Нового Двора, Рудки- Козинської, Щурина.

Євген Якович подякував присутнім, що не забувають могил повстанців та охоче відгукнулись на проведення фестивалю.

З кожним роком у даному дійстві бере участь все більше і більше дітвори. В цьому році колектив учнів Рудка-Козинської школи отримав Гран-прі фестивалю. Діти нагороджені грамотою, солодкими подарунками та грошовими преміями.

Юлія Остапчук

scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net
scontent-amt2-1.xx.fbcdn.net


 

Коментарі
17 Жовтня 2016, 01:42
МОЛОДЦІ!!!!!!!!!! Наші діти найкращі. Рожищенський район рулить. Так тримати!!!!!!!!!!!
17 Жовтня 2016, 20:31
"Рулить" Турійський район!!! Бо саме він організував і вже пять років проводить цей конкурс!!! А Рожищенський просто підтримав!!! А діти всі хороші!!!
18 Жовтня 2016, 18:31
Прекрасним був виступ на конкурсі дівчат із Щуринської ЗОШ І-ІІІ ступенів!!! Пісня у їх виконанні просто не могла залишити байдужими.....
20 Жовтня 2016, 00:17
Співали вони так, гарно. Але погодьтеся, що дівчата одинадцятого класу не повинні так так виглядати!!! Вони були розмальовані, як ляльки. Куди таке годиться!!!!!!!!
24 Жовтня 2016, 03:32
Не погоджусь.... Абсолютно з вами не погоджусь, шановна патріотко..... Дівчата чудово виглядали.... Чудові українські костюми, симпатичні юні українки... А наші українські красуні-дівчата в усі віки були як ляльки.... І дівчата якраз цей образ й створили.... Все у них було гармонійно.... І костюми, і колір помади, і навіть лак на нігтях... На те вони й одинадцятикласниці, щоб так прекрасно виглядати!!! Пять років тому, на першому фестивалі, чотири роки тому, на другому фестивалі, і вони були такі, як учні з Рудки-Козинської, молодші, не такі артистичні... Але я в першу чергу слухала їх!!! Розумієте? І слухала із задоволенням, ловлячи кожне слово, затамувавши подих... Бо така пісня просто не могла &quot;не зачепити&quot;.... Надто актуальна сьогодні, надто болюча.... Біля тополі<br/>1.Золоті луги,ведуть у небокрай<br/>І сумно навкруги – до поля<br/>Тополя похилилася.<br/>Там старі батьки заплакані стоять<br/>Прощати було їм сина, а він героєм став<br/>Молодий юнак, молодий козак<br/>Приспів:<br/>Там біля тополі калина росте<br/>Мамині очі чекають тебе<br/>Сива у розпачі плаче<br/>Сина все чекає та в Бога вже його душа.<br/>Мам я в бою за волю пішов в далечінь,<br/>За правду і долю нових поколінь,<br/>За тих, хто у морі далеко<br/>І крилами лелеки повернуться живі.<br/>Програш:<br/>2.Тихо надворі і тільки чути як,<br/>Як матері слова летіли,<br/>Летіли в ніч до козака.<br/>Бачиш сину мій свічка не згаса<br/>До віку буде вже горіти,<br/>Горітиме вона.<br/>Молодий юнак, молодий козак<br/>Приспів<br/>3.Рік вже проминув, прийшла нова весна<br/>А спокою в душі не було, не було тай ще нема<br/>Там батько змучений, сам торує шлях<br/>По ньому мав іти син його, а його вже нема.<br/>Молодий юнак, молодий козак
24 Жовтня 2016, 03:46
Оскільки ви чули, як дівчата співали, і погоджуєтесь, що співали вони гарно, значить, ви, як і я, були на тому фестивалі.... Бо відео з їх піснею не розміщено на жодному сайті... І думаю, що були ви не в якості учасника, учня... Дивно, що критикуєте за вигляд... Хіба це головне???
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024