За субсидіями у Рожищенський соцзабез звернулось майже 3 тисячі громадян

10 Вересня 2015, 09:27
2757

З 1 травня 2015 року набрав чинності новий спрощений порядок нарахування субсидій.

До управління соцзахисту вже звернулися 2973 громадяни за призначенням субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за спрощеним порядком. Призначено житлові субсидії 2613 заявникам району, - розповів начальник відділу грошових виплат і компенсацій Петро Козак.

Згідно із нормами вищезазначеної Постанови – призначення субсидій відбувається на підставі лише двох документів, заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб). На запит управління соціального захисту населення райдержадміністрації, організації-надавачу комунальних послуг надають інформацію про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами.

Пенсійний фонд та Державна фіскальна служба, діляться інформацією про доходи для призначення житлової субсидії у порядку документообміну. Субсидії призначається на 12 місяців, а не на опалювальний період як було раніше. Право на оформлення субсидій надаватиметься особам, які орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму житла. Обмеження щодо призначення субсидії з урахуванням майнового стану сім’ї (наявність двох і більше автомобілів, квартир чи будинків) скасовується, крім одноразової покупки на суму більше 50 прожиткових мінімумів. Особи працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку у центрі зайнятості як безробітні також матимуть право на призначення субсидій. Визначено період, за який будуть враховуватимуться доходи, якщо звернення надійшло у І кварталі року то доходи враховуються за перші три квартали попереднього року, якщо звернення надійшло в інший період – доходи враховуватимуться за попередній календарний рік.

Субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначатиметься на підставі доходів лише за попередній календарний рік. До доходів враховуватимуться: заробітна плата, пенсія, допомога (крім її частини, яка виплачується одноразово, зокрема при народження дитини ), стипендія, грошове забезпечення, аліменти, виплати відповідно до умов цивільно-правового договору, доходи від підприємницької діяльності, здачі майна в оренду, від продажу майна та немайнових прав, сільськогосподарської продукції, дивіденди, проценти від розміщення депозитів тощо. За рішенням комісії при райдержадміністрації – субсидія призначається у наступних випадках: - на збільшену понад норму площу житла непрацездатним особам, які проживають самі; - особові рахунки відкриті на іншу особу; - сім’я протягом 12 місяців перед зверненням здійснила одноразову покупку або оплатила послуги (будівництва, ремонту, мобільний зв’язок) на суму, яка перевищує 50 тисяч гривень; - державним соціальним інспектором з’ясовано, що сім’я має додаткові джерела для існування; - індивідуальним забудовником, будинки яких не прийняті в експлуатацію, але сім’я оплачує комунальні послуги; - з урахуванням кількості фактично проживаючих осіб (за наявності засобів обліку послуг). У разі, коли в Декларації заявник не задекларував якийсь вид доходу, надання раніше призначеної субсидії припиняється, і сума субсидії повертається ним на вимогу управління у подвійному розмірі.

Якщо протягом періоду, на який призначено субсидії у складі осіб, які зареєстровані пройшли зміни їх соціального статусу, джерел доходу, переліку отримуваних послуг, придбання майна, або оплати послуг на суму, що перевищує 50 тис.гривень, заявник інформує управління соціального захисту протягом місяця з часу їх настання.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024