Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом

26 Квітня 2019, 20:44
Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом 5309
Розпалювання релігійної ворожнечі між вірянами карають Законом

На Волині вже понад сто релігійних громад вирішили вийти з УПЦ МП та перейти в ПЦУ. Та це ще не кінець.

При цьому, не раз доводилося чути про непримиренні суперечки, які виникають між вірянами православних конфесій. Як правило, ворожнеча розпалюється на ґрунті майнових або земельних непорозумінь. Наприклад, за право володіння культовими спорудами або земельними ділянками під їх будівництво. Останнім часом конфлікти збільшуються, адже люди протилежно сприймають події, які стаються після надання Вселенським Патріархом Варфоломієм І Томосу про автокефалію найчисельнішими православними конфесіями Волинської області ПЦУ та УПЦ.

Від початку надання Томосу вже зафіксували жорсткі протистояння у Горохівському, Луцькому, Маневицькому, Ковельському та Любомльському районах. Зокрема, конфліктують сторони б’ються, захоплюють будівлі, перешкоджають вести служби в храмах. Це зумовлено неодноразовими спробами активістів перевести місцеві храми УПЦ під юрисдикцію ПЦУ і, в майбутньому, це може призвести до відкритого протистояння між вірянами.

Отож, варто нагадати, що організаторів таких дій можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Зокрема, в статті 161 Кримінального Кодексу України йдеться, що умисні дії, спрямовані па розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті караються штрафом до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Тому релігійні суперечки потрібно вирішувати згідно з Законом: звертатися до суду чи до поліції. Також у вирішенні таких проблем осторонь не повинні бути й органи державної влади та місцевого самоврядування Волині. Адже виділення земельних ділянок у їх компетенції.

Потрібно усвідомити, що сьогодні десятки релігійних об’єднань мирно співіснують, і це є яскравим підтвердженням розвитку демократичного суспільства. Але головне, щоб священики не провокували конфлікти, тому що сьогодні слово духовного отця має велику силу.

Коментарі
27 Квітня 2019, 02:31
Щось ви шановні із вибором нового президента почали в іншу сторону дмухати, стрьомненько стало чи що? Хто зна, як прийдеться відповідати перед законом, адже ви теж гарненько розпалювали цю ворожнечу на теренах сайту. Ну- ну, перестраховуйтесь))
27 Квітня 2019, 04:39
Ти статтю взагалі читав(ла) чи тільки на заголовок хватило? Яким чином редакція розпалює ворожнечу?
27 Квітня 2019, 11:17
А ти мій комент уважно читав? Я що про розпалювання ворожнечі в цій статті кажу? Я кажу про підливання масла в вогонь протягом січня - квітня на сайті. Забули заголовки публікацій і коментарі, які редакція навіть не бралась модерувати, а в тих коментарях якраз і розпалювалась та ворожнеча....
27 Квітня 2019, 11:39
редакція більше схильна до УПЦМП
27 Квітня 2019, 11:50
це однозначно
27 Квітня 2019, 12:54
Вони на ходу перезуваються))
27 Квітня 2019, 14:26
чого видаляються коментарі про журналістку і редакторку сайту?
27 Квітня 2019, 14:47
А раніше ця стаття закону не діяла? Одноголосно приймались антицерковні рішення, що привели до тяжких наслідків (про які застерігали). Від антицерковної політики найбільше постраждали прості люди, але одночасно загартували свій дух. Не знаю, як почувають себе сьогодні маріонетки в законі, але хочеться, щоб добре було всім, бо Христос за всіх був розіп'ятий.
27 Квітня 2019, 15:04
))))) А ви чекали, що журналістка буде день і ніч з піною біля рота тут з вами сратися))) А вона просто тре коменти. Ото облом! Нарешті на цей сайт взяли розумну людину)))))
27 Квітня 2019, 15:52
РПЦешники це найперші розпалювачі міжрелігійної ворожнечі.Вони вішають свої московські лекала на представників інших конфесій типу:ви неканонічні,безблагодатні,розкольники,зборище сатани , нехристияни,сектанти та ін.Куди дивиться СБУ я взагалі не знаю?
27 Квітня 2019, 21:26
В нас яку фільмі&quot;Весілля в малинівці&quot;-&quot;власть меняется&quot;=отожщвидко шапку обернули на інший бік.<br/>Та &quot;что написано пером- вырубишь не топором&quot;..<br/>Це треба мати на увазі ВСіМ.<br/>У Бога жодне слово не пропаде безслідно.
28 Квітня 2019, 22:08
Скажіть то це законно УПЦ КП вдерлися і вигнали священників які вже служили до цього часц? Я думаю, що хай би свої церкви побудували, такі &quot;патріоти&quot;, на все готове кожен радий претендувати!
28 Квітня 2019, 23:30
Є закон України про порядок визначення підпорядкування громад. Так вирішувалось до сьогодні і буде вірішуватись надалі ГРОМАДАМИ прихожан храмів. Вибори нічого не змінили і не змінять. Пройдуть свята і побачимо що багато громад в районі визначать своє підпорядкування до ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ ЗГІДНО ІЗ ЗАКОНАМИ БОЖИМИ І ЛЮДСЬКИМИ. БО НАПИСАНО ,, ЩО ВСЯ ВЛАДА ВІД БОГА,,,. ГАРНИХ ВСІМ ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ. АМІНЬ,
29 Квітня 2019, 00:06
Вибачте,та не змішуйте святе з грішеним.<br/>І говоріть точно,В Істині не мае двозначності.<br/><br/>В законі України дійсно написано ,що лише ЦЕРКОВНА ОБЩИНА мае право вирішувати про свое підпорядкування.<br/>Громада і церковна община -ЦЕ ЗОВСІМ РІЗНІ РЕЧІ.<br/>Якщо ви не розуміете украінської мови.<br/><br/>Людскі закони ,на жаль,далеко не завжди збігаються з Божими,особливо в сучасному супільстві.<br/>Про це говорив і Сам Христос.<br/>Так.Христос дійсно сказав, що вся влада від Бога.<br/>Та від Бога може бути влада богобоязненна і боголюбива ( як дарування) так і богоборча -як попущенна(як кара) за гріхи.<br/><br/>В нас і так більшість населення України являються мирянами саме Української Православної Церкви(МП)<br/><br/>Якщо ви маете на увазі СЦУ (&quot;Свята церква України&quot;)Константинопольського патріархату ,то ви знову змішали різні поняття в одне.<br/>Назви &quot;УКРАЇНСЬКА Церква &quot;і &quot;церква України&quot; =теж мають зовсім РІЗНИЙ зміст.<br/><br/>Вибачте,та вам дуже не помішае підучити українську мову.<br/>Навіть крапка поставленна не в правильному місці -мае ВЕЛИКЕ ЗНАЧЕННЯ і зіграе вирішальну роль.
29 Квітня 2019, 01:21
Вашими вустами говорить Путін і Кіріл. Хай Бог простить Вам, бо він прощає всім хто не знає що говорить...
29 Квітня 2019, 12:00
Якщо Путін і патріарх Кирилл знають та ще й провіщають слова Іісуса Христа,то можна лише позаздрити тому народу ,мирянам в якого така богобоязненна влада та пастир.<br/><br/>А якщо для когось це не нормально і виглядае поганим,то це саме в ціеї людини серьозні в духовному житті..<br/>І дуже не помішае переглянути свої погляди і звірити чи завжди збігаються вони зі Святим Письмом ,Апостольскими правилами,та вченням Святих Отців Церкви Христової.<br/>Для спасіння душі, наші погляди мають обовязково з усім цим збігатися .,інакше людина відступаючи від заповідей Христа та Його Святих послідовників,слідом за тим легко відходить і від Його святої Церкви.<br/>Церква Христова стоятиме до скінчення віку і не пропаде через відступивші від неї мирян.А от душі ціеї людини вже не бачити спасінняі вічності.<br/>Так учить Сам Господь наш Ісус Христос .<br/>Спаси вас Господи,Петро!<br/>Христос Воскрсе!
29 Квітня 2019, 12:15
Петро,ви помиляетесь,коли говорите&quot;.. прощає всім хто не знає що говорить...&quot;<br/>Це звучить як оправдання всяких безбожників які хоч і хрещені і називають себе православними та не знають і не хочуть знати Його заповідей і Святого Письма і виконувати їхна на ділі.<br/>Які не хочуть знати та ісповідувати в житті Симовол віри Православної.,Апостольских правил.<br/>Не знають -бо не хочуть знати.А це вже-ГРІХ.<br/>За гріхи людина сама на себе накличе покарання.А православні ще суровіше відповідатимуть ніж еретики,бо називаючись християнами ,представляли Христа перед іновірцями в поганому, гріховному світлі.<br/>Про говорять Святі Отці нашої Церкви.
29 Квітня 2019, 22:49
Все вже давно заскрінено, пороблені копії сайту, все чекає на чесне правосуддя!
30 Квітня 2019, 03:30
А благодатного вогню то пцушникам не дали!!!! Співслужити не пустили!!
30 Квітня 2019, 13:27
Чого ти москалю турбуєшся за благодатний вогонь. Е в православній цкркві України благодатний вогонь.Священник з собору м.Луцька МИХАЇЛ привіз .Краще продажні прихожани МП здайте паспорти ураїнські і їдьте отримувати російські .Путін всім зрадникам буде дарувати російське громадянство,бо ви не українці, ви самі не знаєте якого ви роду - пленмені.Забули ,що народились на українській землі і їсте хліб український?Ганьба вам люди.А ще є і освічені з вищою освітою,які повинні знати історію християнства ,звідки воно до нас прийшло,але теж не включають мозок. Образумітеся люди.В Україні має бути незалежна українська церква! В Росії ,Грузії і інших державах незалежна, то чому ми повинні бути московського патріархату,бути рабами Москви.Ніколи про це не задумувались? А варто.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024