Патріарх Варфоломій відмовився обговорювати легітимність ПЦУ з проросійськими церквами

02 Березня 2019, 12:39
Патріарх Константинопольський Варфоломій 3237
Патріарх Константинопольський Варфоломій

Патріарх Константинопольський Варфоломій відмовився зібрати собор предстоятелів православних церков для обговорення автокефалії Православної церкви України.

Про це повідомляє «Українська Правда» з посиланням на сайт РПЦ. Так Варфоломій відповів на звернення предстоятеля Антіохійської православної церкви, що не визнає автокефалії ПЦУ.

У листі Вселенський патріарх пише, що в Константинополі «читали уважно» лист Антиохійського патріарха від 31 грудня 2018 року.

«У відповідь ми вас інформуємо, що після того, коли чотири православних церкви, з церковної і богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського священного собору, чому немає виправдань, і ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозну підставу утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будуть марними, оскільки призведуть до згоди тільки в тому, що учасники будуть незгодні один з одним», – зазначив Варфоломій.

Він також додав, що всі інші новостворені автокефальні церкви були затверджені також без загального обговорення автокефальними церквами.

«Велика свята церква Христова, дивлячись у любові й самопожертві, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу і розколу в зібранні мільйонів віруючих, до обіймів канонічною церквою після того, коли вони були поза нею несправедливо, слідуючи церковній традиції і канонам, нагородила автокефалією церкву України тим же способом, як отримали внутрішню адміністрацію всі інші новостворені автокефальні церкви, які затверджені тим же методом без православного собору або загального обговорення з братніми автокефальними церквами, визнані в їхньому становищі усіма церквами, і імена їхніх нових предстоятелів додані в диптих», – йдеться у листі.

Як пише видання «Церкваріум», раніше глава Антіохійського патріархату звертався до Варфоломія із закликами обговорити «українське питання» на Всеправославному рівні. З таким же проханням зверталися і інші автокефальні церкви, які перебувають у сфері впливу Москви – польська та чеська.

«Вселенський патріарх розуміє, що ідея з Всеправославним собором у тому форматі, в якому він існує – утопічна і не може бути реалізована. Оскільки кожна автокефальна церква має право вето. Ні для кого не секрет, що РПЦ категорично проти автокефалії Православної церкви України і тому вона скористається своїм правом вето так само, як світська влада РФ робить це у Раді безпеки ООН», – пише видання.

Коментарі
02 Березня 2019, 14:50
Дай ,Боже ,здоровя Веленському Патріарху Варфоломію!! <br/>Воістину МУДРА людина !!!!!!!
02 Березня 2019, 15:20
Круто звісно. Коли обговорювались питання автокефалії УПЦ вони проігнорували, а тепер патріарх має скликати ще одні збори тому що вони так захотіли. Логіка зашкалює
02 Березня 2019, 16:37
Шкода, що ви відмовились від заповідей божих. Для вас &quot;російський патріархат&quot; важливіший ніж ХРИСТИЯНСЬКІ ЦІННОСТІ не вбий, не вкради, не побажай жінку ближнього свого ... на біле кажете чорне, а на чорне біле :( <br/>Для вас ваша релігія стала вищою за Бога і це страшно.
02 Березня 2019, 17:32
Ігнор, молодці, ігнор!! Хай самі .....)))
02 Березня 2019, 17:51
Бог з Україною! Вселенський патріарх з Україною! Незабаром весь світ зрозуміє- хто є хто , адже багато вже хто і є проти Кіріла і його підопічних..
02 Березня 2019, 18:17
Чому ви радієте? Тому що вас ніхто не визнає, а Варфоломій боїться збирати предстоятелів помісних церков щоб разом розглянути цю проблему і поставити всі крапки над і. Вам повинно бути не до сміху, ви не канонічні розкольники, а Варфоломій робить все щоб так і було надалі
02 Березня 2019, 18:50
Але всі мовчать в світовому православї і не ухвалюють жодного рішення якщо мовчать то немають нічого проти ПЦУ
02 Березня 2019, 18:55
Одне скажу у Бога немає руської чи української церкви. Перед Богом усі рівнві. А ви так звані християни ділите її. У нас є Українська Православна Церква.Чи якщо людина народилась у Росії то що її треба вбити бо вона руска, ваша логіка зашкалює це точно. Ви вже настільки помішалися що насправді не в церкві справа. Істинний християнин повинен з милосердям відноситись до всіх та молитись за всіх , якої б національності ця людина не була. А ви все ж таки змиріться з тим що ви були є і будете розкольниками. Ніколи в світі вас не визнають усі конфесії. А ми справимось з нашими випробуваннями. І навіть якщо ви позабираєте усі храми Господь не залишить нас. Тому що молитва всередині нас . З нами Господь. Закликаю прихильників та прихожан Української Православної Церкви триматися разом.
02 Березня 2019, 19:26
Я щиро вірую в Бога, я люблю Україну, не президента, не депутатів, а саме країну де я живу, я поважаю як духовного наставника отця Петра і отця Олександра і сьогодні в мене серце розривається за цю ситуацію. Я не розумію чого люди маючи доступ до інтернету, до різної інформації перекручують факти і роблять неправдиві висновки. Чому роль і вплив Вселенського патріарха ставиться під сумнів??? Тут мова не йде хто за чи проти Російської церкви, вона існувала і хай існує і надальше, тут мова іде про те, що Український народ не хоче нічого спільного мати з агресором, навіть і Церкви, і народ має на це право, і всі це прекрасно розуміють. А священники, якщо хочуть бути з прихожанами, більшість з яких за Українську церкву обов'язково приймуть вірне рішення, я бажаю їм цього. І тут справа не в вірі, бо і РПЦ і УПЦ є канонічними церквами, тут питання чи підтримають священники переважну більшість ,а це не три тисячі, які зібрались в Луцьку, а сотні тисяч людей, які свідомо зробили свій вибір.
02 Березня 2019, 21:43
А забули що треба вбити бо він чи вона українці <br/>Виколоти очі відрубати руку бо там тату тризуб<br/> Ми на відміну від деяких так не робимо . Хоч рускоязичних довкола повно . Преса ї ефір не на нашій мові .<br/>А ваші книжки і скрепи по якому ТАК З КИМ БОГ<br/>СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ
03 Березня 2019, 00:33
Підняти ціну на природній газ до чотирнадцяти гривень, бензину до сорока гривень, відмінити субсидії пенсіонерам і зарплати працівникам бюджетникам, тоді нарешті тупорилі хохліки перестануть займатись ху*ньою і ділити Господні храми.
03 Березня 2019, 00:37
Кілька років тому мав відбутися собор православних Церков, ІСТОРИЧНИЙ!!і не відбувся, тому, ЩО російська церква і її сателіти проігнорували, Москва хотіла бути третім Римом!! Не була і не буде!! Україні , українська канонічна Церква!! Хто хоче належати до російської православної, має право, але називаймо речі своїми іменами !!
03 Березня 2019, 00:39
До 17.26. Сказано добре . Я бачу просту відповідь на Ваші запитання : одні ( дійсно віруючі люди ) - попали під вплив російської пропаганди , інші - просто ненавидять Україну . &quot;Два в одному&quot; зустрічав дуже рідко .
03 Березня 2019, 02:52
АДЕПТИ РУССКОГО МІРА НІЯК НЕ ЗАСПОКОЯТЬСЯ)))Розлабтеся і отримуйте задоволення ви на це заслужили.Господь карає вас за вашу гординю..
03 Березня 2019, 15:01
Українська мова, за що тебе зневажають?<br/>Якби чужинці... а то свої українці<br/>Рідну мову відцурались,<br/>За московську церкву розписались.<br/>Лишилось Росія кричати,<br/>щоб Путін прислав бетеерів<br/>Своїн вірян захищати.<br/>Українці, як могли ви Україну продати?<br/>Вона ж ваша мати.<br/>Хочете Росію? Їдьте, будете там панувати...
03 Березня 2019, 15:57
Мадам, в Рожищі половина населення замість добрий день говорить здрасьтє. Йдіть в ліс і раХУЙте пеньочки, там де раніше росли столітні дерева. І не тобі клімаксній кобилі вирішувати кому і куди їхати.
03 Березня 2019, 21:30
Звідки в людини може бути стільки злості ?
03 Березня 2019, 21:51
Оце культура спілкування! Віра аж розпирає! Відчувається виховання! З усього видно, що ви не жіночого роду, але й не чоловічого! ВОНО просто ВОНО!
03 Березня 2019, 22:07
Ви в лісі, мабудь, часто буваєте? Я теж бачу вагони з лісом і пілорами в Рожищі і не тільки...Особисто Ви, що зробили , щоб щось змінити? Україну повинні берегти українці, бо жидам вона не потрібна. А ви тільки й те робите, що звинувачуєте когось, тільки не себе.
03 Березня 2019, 22:32
І це ж як треба перекручувати факти??? Ви до кого молитесь, шановні? Якщо ви православні ХРИСТИЯНИ, ви повинні знати, що православ‘я пішло від вселенського патріарха, і його рішення не може засуджувати кіріл і російській мір! Нашій Україні дали томос, повернення якого Україна і ми, українці, чекали багато років. Канонічність нашої церкви визнають усі, бо ми й колись були канонічні, хрещення Київської Русі було тоді, коли. Москви й в думках не було, тільки до визнання всіма церквами треба час, а от російська церква і в релігійному питанні проявила себе по брехливому, хоче правити всім світом, а не вийде! А ви, миряни, повинні не захищати російську церкву а навпаки - доносити своїм пастирям, що не потрібно нам від росії нічого. Головне, що нам Патріарх повернув наше!! І питається, що тут поганого- об‘єднатись в єдину церкву в нашій державі!! В росії б українську церкву росіяни так би не відстоювали як ви, деякі прихильники МП тримаєтесь за путінсько-кирилівське крило
03 Березня 2019, 23:13
Дякую за хороший вірш, відчувається, що від душі написаний. Не звертайте уваги на недоречні коментарі, це пишуть нащадки колишніх кегебістів, зрадників, які в свій час нищили храми, священників вивозили в Сибір , тепер їх нащадки відстоюють інтереси московської церкви, цим самим накликаючи біду на свою Батьківщину, провокуючи війну.
04 Березня 2019, 09:16
Шановний,та ви клоун.Говорите що у Бога немає руської чи української церкви,що ми так звані християни її ділимо,але що у вас є Українська Православна Церква.У вашому віці потрібно давно оприділитись є УПЦ чи немає.<br/>І не вам вказувати кому і з чим змирятись.Головне що ПЦУ визнав Вселенський патріарх та Афон.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024