У рожищенському музеї презентували виставку «Сила єдності»

23 Січня 2019, 13:10
1360

У Рожищенському районному історико-краєзнавчому музеї відбулась презентація тимчасової виставки «Сила єдності». 

Захід відбувся у вівторок, 22 січня, – пишуть на сторінці музею у мережі Facebook.

У своєму виступі завідувач з питань основної діяльності музею Роман Трофімчук розповів присутнім 10-класникам загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 міста Рожище про історичні факти, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну. Особлива увага акцентувалась на тому як відбувалось відзначення цієї знакової події у 1919, 1990 роках у Києві, а також у Рожищі.

До слова, Перший День Злуки у Рожищі відбувся 22 січня 1991 року в приміщенні районного будинку культури, завдяки тогочасному начальнику відділу культури Дмитру  Багнюку. Саме він відкрив приміщення для того, щоб громадяни мали змогу відзначити цю подію. Варто зауважити, що на той час це було сміливе рішення, адже комуністична влада всіляко перешкоджала проведенню цього дійства.

Дякуючи Валентину Малиновському (голова Народного Руху України у Рожищенському районі 07 липня 1991 – 1993 рр.), з Луцька прибув рухівський хор «Посвіт» під керівництвом Ростислава Кушнірука. Колектив мав у своєму репертуарі майже всі повстанські та стрілецькі пісні. На рожищенській сцені вперше прозвучав гімн України.
На виставці експонувались фотографії видатних діячів Директорії УНР та ЗУНР та документів (Декларація про об’єднання двох держав, IV Універсал Центральної Ради, та ін.), а також знімки відзначення Дня Соборності у 1919 та 1990 роках.

Продовжився захід демонстрацією фільму «Акт Злуки – відтворення історичної правди».  Про значущість і доленосність події Злуки для українського народу розповіли голова Рожищенської районної ради Андрій Музика, його заступник  Раїса Кучмук, голова Рожищенської міської ради В’ячеслав Поліщук та директор музею Наталія Патійчук. Вони переконали присутніх, що сьогоднішня Україна потребує від своїх нащадків зберегти вже здобуте нашими батьками у боротьбі за вільну соборну Україну.






 

 

Коментарі
23 Січня 2019, 19:35
Молодець Наталка Музей вдихнув чистого повітр"я
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024