На Волині людей звозили автобусами на зустріч з президентом, – ОПОРА

16 Січня 2019, 14:33
фото «ОПОРИ» 3262
фото «ОПОРИ»

На Волині на заходи за участі чинного Президента України та потенційного кандидата президенти Петра Порошенка людей привозили автобусами.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували у Луцьку та Ківерцях, як десятки людей після візиту гаранта збиралися у групи та поверталися до автобусів, припаркованих на кількох вулицях.

15 січня Президент України Петро Порошенко побував на Волині, де відвідав міста Луцьк, Ківерці та Рожище. Під час візиту в обласний центр Порошенка супроводжували почесний патріарх Православної церкви України Філарет та голова Волинської ОДА Олександр Савченко.

1

На заході були присутні також керівник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, голова Луцької районної державної адміністрації Тарас Яковлев, голова Горохівської РДА Юлія Гринчук. Зустрічав президента, який прибув до Свято-Троїцького собору, владика Луцький та Волинський Михаїл.

На заході побували також троє народних депутатів України, які представляють Волинську область у парламенті – Ігор Лапін (фракція «Народний фронт»), Степан Івахів (депутатська група «Воля народу») та Сергій Мариняк(депутатська група «Воля народу»). Наголосимо на тому, що нардепи були присутні на зустрічі з президентом у робочий час, оскільки у Верховній Раді України 15 січня відбулось одразу два пленарних засідання.

2

Відповідно до частини 3 статті 24 Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат зобов’язаний бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких його обрано.

У місті Ківерці президента зустрічав міський голова Володимир Жгутов та голова РДА Валерій Ткачук. Супроводжував Порошенка Олександр Савченко. На зустрічі в будинку культури також вдалось ідентифікувати депутата Волинської обласної ради Володимира Дейну, директора ЗОШ 1-3 ступенів села Тростянець Миколу Глинського, Дубищанського сільського голову Ірину Шульгач. У місті Рожище Петра Порошенка зустріла голова Рожищенської РДА Інна Гайворонська.

У Луцьку під час візиту президента спостерігачі ОПОРИ виявили ознаки централізованого підвезення сотень волинян до околиць міста, звідки вони невеликими групами прибували на Театральний майдан до Свято-Троїцького собору. Разом з тим, представники ОПОРИ зафіксували на відео щонайменше дев’ять автобусів, які відвозили людей до районних центрів після того, як у місті завершилися заходи. Зокрема, люди збиралися у групи по 5-10 осіб та вирушали із центру міста до не рейсових автобусів. Спостерігачі виявили шість автобусів із табличками «Нерегулярні перевезення» у двох різних місцях на вулиці Набережній та три автобуси на вулиці Парковій. На питання, куди автобуси везуть людей, самі пасажири та водії відповіли, що до міст Нововолинськ, Ковель та Горохів.

3

Окрім того, спостерігач ОПОРИ зафіксував автобуси й у місті Ківерці. Вони також спершу привезли волинян до міста з інших районів та ближніх сіл, а також розвозили людей після завершення зустрічі у місцевому будинку культури. У розмові спостерігачу повідомили, зокрема, що є автобуси, які приїхали із сіл Дерно, Журавичі, селища Цумань, смт Маневичі та міста Луцьк. На деяких автобусах навіть стояли відповідні таблички – зокрема, був автобус із табличкою «Луцьк» та «Відділ культури Маневицької РДА».

4

Варто зазначити, що всередину приміщення будинку культури людей пускали за списками. Ті, кого не було у переліку, залишалися чекати у коридорі перед входом.  Опісля, вже перед входом безпосередньо до зали, ще раз перевіряли наявність особи у списку та документи, які підтверджують особу. Уточнювали питання щодо списку у голови Ківерцівської РДА Валерія Ткачука. Зауважують, що для преси був окремий список. З’ясувати, хто та за яким принципом складав списки, не вдалося. Люди, яких не було в списку, почали обурюватися. Зокрема, звучало, що за ними «прислали» автобуси і привезли за 30 кілометрів від села. Окремі жінки просили дописати їх у список, адже у них були з собою документи

5

Особи, які перевіряли наявність прізвищ людей у списку, не представилися на прохання спостерігача ОПОРИ та не хотіли його впускати всередину. Однак йому вдалося потрапити на зустріч із президентом.

Щодо змістовної частини заходів, то у Луцьку Петро Порошенко побував на службі у Свято-Троїцькому Соборі, куди був вільний вхід. Богослужіння транслювали на двох екранах, встановлених на центральній площі міста, а також два телеканали вели пряму трансляцію із дійства. Після завершення богослужіння Філарет, президент та владика Михаїл виступили перед людьми, які були присутні в храмі. Патріарх у своїй проповіді, зокрема, згадав чинного президента. Патріарх розповів, що для отримання Томосу дуже багато зробив Вселенський патріарх Варфоломій.

«Але не менше зусилля для отримання Томосу про нашу автокефалію зробив Петро Олексійович Порошенко. І я це добре знаю, більше ніж хто інший. Багато було моментів, коли ми заходили ніби у тупик, але завдяки мудрості Президента, його наполегливості, ми вийшли із цієї кризи. Особливо це відбулося 15 грудня, коли в Святій Софії відбувався Собор, там були гострі моменти. Але, завдяки його мудрості, як я вже сказав, ми вийшли із тяжкого положення», – мовив Патріарх.

Згодом Владика Луцький та Волинський Михаїл, зокрема зауважив, що у 2014 році Порошенка благословляли на працю, а нині треба подякувати за результати цієї праці – Томос. Присутні зустріли ці слова гучними оплесками.

Сам Петро Порошенко під час виступу у Соборі зауважив, що Томос – історичний документ. Він привселюдно подякував владиці Михаїлу «за його мужнє рішення, яке сприяло створенню церкви» та висловив думку, що нині також відбувається державотворчий процес. Президент наголосив, що гарантує захист і тим, хто захоче залишитися у церкві, яка зберігає єдність із російською.

«Але я так само гарантую захист  кожному, кожній парафії, яка прийме рішення приєднатися до нової церкви. Зараз лише на Волині 8 парафій зразу ж після оголошення Томосу висловили готовність перейти і приєднатися до нашої церкви. Молодці», – мовив Порошенко.

У Ківерцях президент виступив перед громадою у будинку культури. У своєму виступі він розповідав про Томос, економіку, експортні успіхи, а також збільшення обсягу фінансування дорожнього фонду та про децентралізацію, завдяки якій зросли доходи місцевих бюджетів. Окрім того, він розповів про зменшення обсягів використання імпортного газу за рахунок програми підвищення енергоефективності.

«Моя мета – за наступні 5 років Україну зробити енергонезалежною. Ми маємо свої потреби задовольняти своїм газом і потрібно припинити, щоб хтось крав цей газ, а потім списував на державний борг», - зауважив Порошенко. Опісля відбулося спілкування у форматі питання-відповідь. Окрім того, на площі біля будинку культури на встановленому екрані демонстрували трансляцію із зустрічі.

Останньою точкою у програмі візиту Петра Порошенка на Волинь стало місто Рожище. У Рожищі Петра Порошенка також чекали у будинку культури, а для тих, хто не зміг потрапити всередину, на площі стояв екран, де транслювали його промову. Однак після приїзду Порошенка він спершу поспілкувався із людьми на площі – зокрема, розповів їм про Томос та економічні реформи, а далі вирушив всередину будинку культури. Тут він також розповів про українську церкву, інклюзію та зміни в країні. Завершив президент оптимістичним прогнозом.

«Треба вірити в нашу святу ціль. Ми точно здобудемо перемогу, Україна точно виграє, ми точно звільнимо наші землі. Ми для цього маємо усі передумови. Я наголошую – найважче вже позаду. На сьогоднішній  день ми чітко знаємо, що робити. Єдине, що нам треба зберегти – пам’ятаєте, як у нашому духовному гімні? - «Боже, нам єдність подай»,  – мовив Порошенко.

Він також зауважив, що трохи скоротив свій виступ, аби почути питання, які турбують місцевих мешканців. Тому далі ішов блок питань та відповідей. 

6

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує на те, що на сьогодні чинний Президент України не зареєстрований кандидатом на пост Президента, відтак відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» таку діяльність  не має підстав оцінювати як агітацію. Водночас розповідь Президента про його плани щодо країни на наступні 5 років має ознаки дочасної агітаційної кампанії, яка чинним виборчим законодавством не заборонена та не врегульована. З огляду на те, що чинний Президент не є кандидатом, ми не можемо стверджувати про використання адміністративного ресурсу (використання матеріальних та кадрових ресурсів державних та місцевих органів влади) чи про непрямий підкуп виборців (безкоштовний підвіз виборців на агітаційні заходи). Наголошую на тому, що під час виборчої кампанії усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі, а рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується: забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом; рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України (ч. 3, 4 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України»). Тому діяльність незареєстрованих потенційних кандидатів є недоброчесною, адже порушує принцип рівних можливостей кандидатів.

Згідно із частиною 1статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. А відповідно до статті 58 цього ж закону, передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України.

Коментарі
16 Січня 2019, 16:42
В Рожищі автобуси стояли біля вокзалу. Там люди чекали декілька годин. В потім пішки пішли до будинку "Просвіта"
16 Січня 2019, 21:31
А що треба було людям на зустріч добератись кіньми?! Добре зробили що організували транспорт.
17 Січня 2019, 01:42
Ну, дійсно.. Рожищани панськовиті люди, їм транспорт подавай, до вокзалу довези і там вони вже пройдуться ногами))))
17 Січня 2019, 10:36
Треба було Вадіку Майструку шини принесті і з бітою бігати як у 2014 році. Чи сцик-сцик-сцик??? Добре знають бувші активісти майдану, що тепер влада соплі жувати не буде як дурінь янукович, а закатає свинцеву масліну в лабєшнік. Ота фігня, дорогі малята.
17 Січня 2019, 14:44
Надіюсь в Рожищі хтось задав запитання президенту про ремонт доріг державного значення.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024