Велосипед, колготки та гостинці на війну: рожищани розповіли про подарунки від Миколая

19 Грудня 2018, 11:50
3625

У середу, 19 грудня, в Україні відзначають День Святого Миколая.

Багатьом людям з дитинства запам’яталось це свято, адже Миколай-Чудотворець приносить слухняним дітям під подушку гостинці. А тим, хто протягом року був нечемним – різочку.

День Святого Миколая для багатьох людей є святом, яке наповнене приємним очікуванням та чудесами. Бо й сам Миколай-Чудотворець був цікавою та неординарною постаттю.

Народився він у 270-му році нашої ери в Патарі. Батьки Миколая – Феофан і Нон жили заможно та глибоко вірили в Бога. Проте, ледь досягнувши повноліття, юнак втратив своїх маму й тата, а спадком, який вони йому залишили, згодом допоміг нужденним. Згодом за милосердні справи містяни обрали Миколая своїм єпископом. 

Під покров Миколая потрапляють не лише дітлахи, він ділиться своєю опікою також зі студентами, мандрівниками, водіями, торговцями та моряками. До слова, останні часто беруть образ чудотворця з собою на риболовлю.

Рожищани поділились із редакцією «Район. Рожище» своїми спогадами про День Святого Миколая та розповіли, з чим у них асоціюється це свято.

Голова Рожищенської районної державної  адміністрації Інна Гайворонська:

«День Святого Миколая для мене особливе свято, яке органозувували мені мої батьки та дідусь із бабцею. Адже в родині дружби із Дідом Морозом не склалось. Щороку писала листи Миколаю та чекала на мандарини, цукерки та подарунки. Особливо запам’ятався рік, коли я попросила велосепед. Дуже переживала, як Святий Миколай умудриться його принести мені під подушку. Переживання виявились марними: він приніс велосипед під вікно. Момент пробудження та пошуку подарунку був дуже драматичним».

Інна Гайворонська
Інна Гайворонська

Громадська активістка Аліна Кривов’язюк:

«В дитинстві в нас не було цього свята, але зараз ми навіть для своїх дорослих дітей стараємось його зробити. До війни якось настрій перед святами завжди був особливий….».

Аліна Кривов'язюк
Аліна Кривов'язюк

Керівниця народного аматорського вокального ансамблю «Аколада» Вікторія Гурська: 

«Я дуже довго вірила у Святого Миколая, і навіть цілу ніч могла не спати, аби його спіймати за руку, – в результаті подарунок знаходила в чобітках».

Вікторія Гурська
Вікторія Гурська

Журналістка Оксана Петрук:

«В моєму дитинстві не було святого Миколая, бо в Радянському Союзі взагалі не було нічого святого. Я почала отримувати подарунки лише в шкільному віці. Зазвичай, це було щось практичне. Запам’ятались лише білі безрозмірні колготки з червоними свинками. Тоді ще не було яскравих кольорів в одязі, тому червоні свинки на білому тлі здавались неймовірно ефектними. В мене дід Микола. Тож свято асоціюється з теплом і сімейним затишком».

Оксана Петрук
Оксана Петрук

Фельдшер одного з підрозділів 14-ої окремої механізованої бригади Надія Кононова:

«Це свято в мене асоціюється з дитинством, домашнім затишком. Навіть вже будучи дорослою, Святий Миколай у маминому образі до мене приходить досі. Для мене це сімейне, домашнє свято. Але вже не один рік я його зустрічаю на Сході. Але мама і сюди знаходить шляхи Новою поштою відправити мені подарунок».

Надія Кононова
Надія Кононова

Директор Рожищенського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Олег Шварцкоп:

«Деня Святого Миколая в родині почали відзначати з появою власних дітей......найбільш приємно спостерігати за щирими емоціями дітей, коли вони отримують подарунки......на роботі, починаючи з 19 грудня і аж до Різдвяних свят, з колегами працюємо помічниками Святого Миколая: організовуємо та долучаємося до проведення в районі новорічно-різдвяних заходів для різної категорії дітей і, обов'язково, з гостинцями для малечі».


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024