Факти, яких ви могли не знати про Святого Миколая

15 Грудня 2021, 15:35
Лист до Миколая 3251
Лист до Миколая

Мій улюблений чарівний персонаж завжди був Святий Миколай. В дитинстві ми з сестричкою постійно з трепетом очікували нічних подарунків, а також завжди обговорювали з іншими дітьми, як може виглядати ця велична особа. 

Коли вступила в доросле життя, мама сказала, що писати лист прийдеться, але вже з побажаннями та мріями. 

Головні питання, які виникали в мене – «Хто такий цей чарівник?», «Де він взяв скільки грошей?», «Як він за одну ніч облітає кілька мільйонів українських будинків?», «Чому потрібно писати листа?».

Народився Миколайчик в місті Демре, що в південній Туреччині. В давні часи, коли ще не існувало телефонів, інтернету та країн, на цій території була Візантійська імперія (краї звідки в Україну прийшла християнська традиція). Тому не дивуйтесь, що наш улюбленець з цих теплих місцин.

Народився він в одній з аристократичних родів півострова Лікія, в нього були люблячі батьки, які навчили сина, що головне в житті – це творити добро. Життя в достатку, хороша освіта та прагнення юного Миколая дали початок його «кар’єри» чудотворця.

Читайте також: Який подарунок обрати до Дня Святого Миколая?

Святого Миколая вважають захисником знедолених, дітей, мандрівників та моряків. Мрійники та відважні авантюристи – так можна описати кожного з них. 

Коли Миколай бачив, що його сусід не виходить на вулицю, бо в нього не має теплого кожуха, він діставав найкращий зі своєї комірчини та дарував. Коли проходив повз дитини, завжди пригощав цукерками, а щоб мандри були вдалими – заспокоював море. 

Легенда про двох доньок 

Чоловік мав дві красуні-доньки, але був дуже-дуже бідним. В ті часи, щоб вийти заміж потрібно було давати придане. Бідняга не мав такої змоги, тож прирік своїх лебідок на самотність. Миколай дізнався про це та вирішив допомогти. 

Відірвав шматок червоної тканини з власного вбрання, зшив з них мішечок та поклав туди по куску золота. Відчинив віконце та залишив дівчатам на подарунок. Коли вони прокинулись, то здивовано, радісно та водночас спантеличено посміхнулись. 

Миколай лишився батьків, коли був ще хлопчиськом, тож розумів біль по-своєму. Він бажав залишитись таємним дарувальником, але пильні люди втрапили на його слід. З того часу почали вшановувати Миколая, як людину з великим серцем. 

Святий-опікун молодят та вихованих дітей упродовж року слідкує, хто як поводиться, а у ніч з 18 на 19 грудня йде до кожної оселі зі своїми помічниками – ангелами, за якими крадеться чортик Антипко. Дідусь підходить до віконця, одне ангелятко підтримує важку подушку, а інше кладе подарунок для чемної дитини, а Антипко шукає привабливий куток для нечемної різочки. 

Також вірним помічником Миколая є швидкий кінь з санами, які наділенні магією та відвезуть у будь-яке місто чи село України. 

Перед святом діти пишуть листи Святому, у яких розповідають про свої вчинки протягом року, чи слухаються батьків, а також пишуть про свої найпотаємніші бажання. Також в Україні існує традиція вішати лист на вікно, щоб Миколаю було легше прочитати. 

До речі, магазин «Ґудзик» розробив власні листи, які можна ще придбати. Не обов’язково просити та писати про матеріальне, кожен дорослий може побажати здійснення цілей та мрій у наступному робочому році. 

Ми зрозуміли, де він бере гроші на всі-всі подарунки, також, що в нього є вірний надпотужний друг з санами, а також навіщо писати листи. Адже як говорять в нас в Україні: «Всі думки матеріалізуються, а слова – тим більше».

Гарних свят!

Читайте також: Святкова обгортка – це емоції: де купити у Рожищі до Миколая

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024