Скільки коштує виростити гречку?

31 Травня 2016, 16:00
14949

Фермер В’ячеслав Семенюк з Іванчиць має 70 гектарів поля.  На полі Семенюків - різні культури, крім традиційних пшениці, жита, вівсу, картоплі, інших зернових та овочів фермер вирощує гречку. Каже, справа прибуткова, а сама культура не вибаглива. На полі якраз перші сходи гречки, яка вже через три місяці може запахнути на нашому столі.

2
Ось так росте гречка
Ось так росте гречка

 

«Культура не вибаглива. Вона не потребує особливого, «жирного» ґрунту. За той час що ми її вирощуємо, то і шкідників не помітили», - розповідає В’ячеслав Семенюк.

1

1
В'ячеслав Семенюк на гречаному полі
В'ячеслав Семенюк на гречаному полі

 

Росте гречка дуже швидко, за три місяці має дозріти. Через кілька тижнів вона зацвітає, і цвіте ціле літо. Приблизно у вересні, обов’язково в суху погоду, гречку збирають. Втім, це ще далеко не все. Скошену і обмолочену гречку, яка насправді, зеленого кольору, відправляють на переробку.

«Ми веземо гречку в Радивилів, на круп’яний завод. Там крупу просушують, прожарюють. За переробку гречки можна або заплатити готівкою, або розрахуватися насінням. Отриману крупу ми збуваємо на ярмарках», - коментує фермер.

1

1

1

 

Посіявши всього три центнери гречки, можна зібрати цілих 5 тонн крупи восени. Чи вигідно сіяти гречку? Безумовно! Пояснює В’ячеслав Семенюк, культура досить рентабельна. Для догляду та обробки не потрібно ні добрив, ні гербіцидів. 1 гектар посіяної гречки приносить 14 тисяч гривень чистого прибутку, навіть якщо і продавати гречку за старою ціною – по 25-26 гривень.

Загалом, гречка – безвідходне виробництво, бо солома йде на добриво.

Якщо ж собівартість вирощування гречки не потребує ні надмірних зусиль, ні витрат, то чому на прилавках магазинів така дорога? В магазинах гречку просили 38 і більше гривень за кілограм. На думку фермера, такі високі ціни обумовлені бажанням роздрібних торговців нажитися.

Днями стало відомо, що стрімким здорожчанням гречки зацікавилися антимонопольники. Вони взялися розслідувати, чому крупа стала справді «золотою», бо це якраз і може бути змова виробників та роздрібних торговців, які бажають заробити на гастрономічних вподобаннях простих смертних.

Про результати розслідування стане відомо згодом, в тепер волиняни, та й українці загалом, гречку навряд чи собі можуть дозволити.

Потерпають від цього і прості, дрібні сільгоспвиробники, бо там де вдасться заробити фермерам, скажімо, на тій само гречці, то владці знайдуть як обдерти трударів як липку обклавши непосильними податками.

 

 

Коментарі
01 Червня 2016, 14:27
Семенюк не фермер, а потужний одноосібник. А в цілому публікація достойно.
28 Липня 2016, 22:50
Шукаю телефон цього фермера, хочемо свинки купити в нього.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024