Топільненська вчителька розповіла про роботу та «зелене море»

28 Травня 2017, 08:41
4473

На підтримку ініціативи працівників хімічної промисловості України від 1994 року Президент підписав указ про святкування професійного свята хіміків.

З цього приводу кореспондент інтернет-видання Район.Рожище поспілкувалася з вчителем хімії Топільненської ЗОШ – Раїсою Кучмук.

Раїса Михайлівна є корінною жителькою села Топільне. Тут зробила перші кроки, пішла до школи, зростала та формувалася, як особистість.

Ще зовсім юною, коли навчалася в школі, хотіла стати юристом. Але після закінчення дев’ятого класу не вдалося вступити на омріяний факультет. Тому пішла знову до школи. В старших класах зацікавилася природничими науками і після випускного, вступила до Луцького педагогічного інституту на вчителя хімії-фізики. Мабуть, то була доля…

Із власного архіву Раїси Кучмук
Із власного архіву Раїси Кучмук

Пані Раїса зізнається, що навчатись було складно: практичні, лабораторні, досліди, складні задачі... Але з цим усім наполеглива студентка справилася на відмінно. Хоча хімія їй подобалась більше, ніж фізика. Навіть для себе вирішила, що в майбутньому буде викладати лише хімію, але не так сталося, як гадалося.

Вчителює пані Раїса вже двадцять один рік. Чималий досвід за її тендітними плечима. Дітям найбільше полюбляє розказувати про неорганічну і органічну хімію, адже є що показати на прикладах.

1
Із власного архіву Раїси Кучмук
Із власного архіву Раїси Кучмук

У школі працювати вчителю подобається. Каже, що робота досить цікава, і з дітьми співпрацювати подобається. Але, зізнається, що є учні, з якими легше комунікувати, а є такі, до яких важко знайти підхід.

Як стверджує Раїса Михайлівна, якби повернути час назад, то знову ж таки стала б на вчительську стежину і працювала у школі. Бо тут зовсім інший світ – живий, яскравий, веселий та цікавий. Хоча й зізнається, що інколи хочеться й відпочити, відновити сили. Що й вдається зробити за літні канікули.

Раїсі Кучмук дуже подобається проводити різноманітні досліди. Мабуть, любов до дослідницької роботи передається й учням, бо найбільше їм до вподоби практичні заняття.

«Хімія – досить складна наука. Формули важко запам’ятати дітям, вони часто плутають їх, і щоб зацікавити дітей, аби вчити цю науку, то проводяться різні заходи з хімії. Показую різні фільми, разом робимо експерименти, і учням стає цікаво, чому саме так відбувається. А щоб знати чому, то потрібно вчити!», – зазначає вчитель-хімік.

Із власного архіву Раїси Кучмук
Із власного архіву Раїси Кучмук

Раїса Кучмук неодноразово брала участь у різних конкурсах, зокрема «Творчі сходинки» у 2013 році, «Вчитель року 2015» та інші. На цих конкурсах пані Раїса показувала хороші результати. Перемагала на районних етапах і брала участь в обласних турах.

«Це, звісно, важкувато, адже потрібно було готуватися і до уроків, і до конкурсів. Але багато чого взяла з «Вчителя року». Зокрема, навчилася бути більш впевненою в собі. Як то кажуть, ми завжди себе недооцінюємо, то я навчилася себе цінувати, адже це теж потрібно вміти», – додає з усмішкою на обличчі Раїса Михайлівна.

1
Із власного архіву Раїси Кучмук
Із власного архіву Раїси Кучмук

Окрім того, що Раїса Кучмук хороший, відданий роботі, наполегливий педагог, вона ще й вправна господиня. Жінка встигає і до уроків підготуватися, і зошити перевірити, і ще й смачно приготувати для сім’ї, зробити порядок на грядках й в будинку.  

Пані Раїсі дуже подобається клопотатися біля городини, доглядати за кімнатними рослинами. Для неї це ніби своєрідний відпочинок, адже після розумової праці потрібно трішки попрацювати фізично.

Із власного архіву Раїси Кучмук
Із власного архіву Раїси Кучмук

На закінчення розмови Раїса Кучмук вітає колег із Днем хіміка. Бажає всім творчого натхнення, а вчителям великого терпіння.

«Миру й затишку в родинах, успіхів у всіх починаннях і піднесеного святкового настрою», – додає співрозмовниця.

Район.Рожище теж вітає усіх працівників хімічної галузі з професійним святом. Бажаємо вам здоров'я, адже його не буває забагато, щоб була радість – вона ніколи не завадить, щоб була удача – вона приходить нечасто, щоб була обережність, бо з нею легше жити.

Анна Манюхіна 

Із власного архіву Раїси Кучмук
Із власного архіву Раїси Кучмук


 

Коментарі
28 Травня 2017, 13:35
єй..де коментарі? це ж Тополянка
28 Травня 2017, 15:58
Хороший вчитель і гарна людина. Ми були її першим випуском. Зі святом Вас Раїсо Михайлівно!
28 Травня 2017, 19:32
Хтось звернув увагу на назву команди на плакаті?
28 Травня 2017, 19:49
Дуже гарний і щирий вчитель, побільше би таких
29 Травня 2017, 01:47
Зі святом!!! Дякую Вам!
29 Травня 2017, 02:43
Оооо там супер вчителі.....
29 Травня 2017, 13:07
Даже на фотці є))
29 Травня 2017, 14:30
І знову журналісти подають неуточнену і застарілу інформацію.
29 Травня 2017, 15:05
Мій класний керівник , мудра, добра, врівноважена і просто дуже приємна людина.Дякую Вам Раїса Михайлівно.
29 Травня 2017, 21:13
Яку саме інформацію ви називаєте застарілу???
30 Травня 2017, 00:05
Слово "застарілу" викресліть, забудьте. А на рахунок уточнення інформації - візьміть на замітку на майбутнє, пані журналіст. Стосовно самого ВЧИТЕЛЯ... Це дійсно ПРЕКРАСНИЙ педагог, предметник, ЛЮДИНА. І дуже шкода, що деякі "вдячні" батьки за допомогою журналістів ганьблять таких педагогів на всю Україну.
30 Травня 2017, 11:43
Бо журналісти підкупні(на)...чи не так?? приміром візьмемо журналістку з "громадського" яка грає під дудочку начальству)
02 Червня 2017, 23:55
І як в цьому матеріалі зганьбили вчителя?
03 Червня 2017, 17:09
і навіть тут висер совкового нафталіну
26 Липня 2017, 20:06
Це дуже добра, приємна і розумна людина. Таких би вчителів побільше.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024