Запитай у юриста: Чи може бабуся оформити відпустку по догляду за дитиною до 3 років

11 Травня 2018, 19:10
27791

Район.Рожище спільно з Рожищенським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять пишіть в коментарях, або надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

В редакцію Район.Рожище звернулася читачка з таким питанням: «Чи може бабуся, яка стоїть у міському центрі зайнятості оформити відпустку по догляду за дитиною до 3-х років, якщо мати дитини звільнилася з місця роботи з якого йшла в декретну відпустку та вийшла на інше місце роботи. Наразі дитині 4 місяці і допомогу отримувала мама, чи можливо переоформити допомогу на бабусю. В які органи для вирішення цього питання необхідно звернутись».

На це питання відповідають юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ч. І ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. №504/96-ВР (далі – Закон «Про відпустки»), за бажанням жінки після закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Підприємство за рахунок власних коштів може надавати таку відпустку більшої тривалості (ч. 1 ст. 91 КЗпПУ). Відпустка не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманні.

Якщо відпустка яка була формлена на маму перервана то допомогу по догляду за дитиною можна переоформити на іншу непрацюючу (незастраховану) особу працездатного віку, яка не отримує пенсії. Це здійснюється за письмовою заявою даної особи та на підставі довідки з місця роботи застрахованої особи, яка перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, про те, що вона перервала таку відпустку і вийшла на роботу, і довідки органу праці та соціального захисту населення за місцем її проживання про те, що виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати припинення виплати) (п. 21 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1751).

Для призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку незастрахованій особі потрібно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою і подати такі документи:

- копію свідоцтва про народження дитини;

- довідку, що з нею проживає дитина;

- копію трудової книжки;

- довідку, видану органом, який здійснює державну реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності, про те, що особа не зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності, а в разі перебування на обліку в центрі зайнятості – довідку, що виплата допомоги по безробіттю або матеріальна допомога по безробіттю не проводиться.

Допомога призначається за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання особою, яка доглядає за дитиною, зазначеної допомоги в органах праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Незастрахованим особам допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку призначається з дня звернення за її призначенням.

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається одна незалежно від того, скільки в сім’ї дітей віком до трьох років. Чинним законодавством не передбачено одночасне перебування матері та батька або іншого родича у відпустках по догляду за дітьми однієї сім’ї до досягнення ними трирічного віку.

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 29 Закону №2240, застрахована особа, яка одержує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, у період відповідної відпустки зобов’язана своєчасно повідомляти про обставини, що впливають на умови надання такої допомоги, впродовж десяти днів з моменту їх виникнення. До таких обставин належать, зокрема, відомості про звільнення з роботи особи, яка перебувала у відпустці по догляду за дитиною; про надання матері дитини відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а згодом – відпустки по догляду за другою дитиною, якщо за першою дитиною доглядає інший родич.

 

Коментарі
11 Травня 2018, 23:20
Як все гарно написали,тільки навіщо бабуся буде оформлятися,якщо до 3 років буде виплачуватися і так незалежно чи працює мама чи ні.
24 Липня 2018, 20:28
якщо бабуся оформить відпустку чи буде ій іти педагогічний стаж якщо вона вчитель чи буде зберігатися місце роботи буде сплачувати у пенсійний фонд бабуся роботодовеці чи соц захист ....дякую
02 Серпня 2018, 17:47
п. 21 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. №1751 на який посилаються у статті - втратив чинність. Розділ "Допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку" виключено на підставі Постанови КМ N 208 ( 208-2014-п ) від 25.06.2014 . На данний момент допомогу по догляду за дитиною скасовано. З 2014 року замість неї - допомога при народженні дитини і надається вона лише одному з батьків, опікуну, які постіно проживають з дитиною. Соціальна виплата не припиняється навіть якщо достроково повертаєшся на роботу.
31 Серпня 2018, 18:10
Скажіть будьласка, я вийшла на роботу (дитині 1,5рокі), тато дитини в центрі зайнятості стоїть на обліку,<br/>і знаходиться вдома з дитиною, чі можно на тата переоформити відпустку до 3-х років? (Бо центр зайнятості на громадські роботи посилає.... а з дитиною нікому седіти) виходить, що папа піде вулицю гребти, а мені няню наймати потрібно...щоб чужа людина з дитиною седіла..ще й грощі платити великі...<br/><br/>ви пишете що відмінили, так а що можно зробити в моїй ситуації?<br/><br/>На данний момент допомогу по догляду за дитиною скасовано. З 2014 року замість неї - допомога при народженні дитини і надається вона лише одному з батьків, опікуну, які постіно проживають з дитиною. Соціальна виплата не припиняється навіть якщо достроково повертаєшся на роботу....
10 Вересня 2018, 15:30
мати знаходиться у декретній відпістці. Вирішила вийти на працю. Оформлюють батька, який працює за основним місцем та зовнішнім сумісником. За основним місцем роботи матері дають довідку, в якій прописують, що виходить на неповний робочий день.Питання - як повинні оформити батька за основним місцем та сумісництвом??
17 Січня 2019, 12:51
Доброго дня. Якщо дитина інвалід з дитинства оформлена на маму, чи можна оформити дитину на непрацюючого тата, як це вплине на маму.
14 Лютого 2019, 11:33
Доброго дня. Якщо мама залишила 3місячну дитину на працюючу бабушку, виплати отримує мама, вихованням дитини мама не займається, як бути в даній ситуаціі?
24 Лютого 2019, 01:28
Хочу вийти на роботу. Чи припиниться виплата по догляду до трохи років?
18 Березня 2019, 16:30
якщо мама дитини з дитиною прожвивають у Польщі,чи може бабуся в Україні взяти відпустку по догляду за дитиною (дитині вже 3 роки-до 6 років відпустку взяти)
13 Вересня 2019, 15:45
Я вчитель пенсіонер, якщо я буду доглядати за онукою до трьох річного віку, дочка іде на роботу, чи буде така робота зарахована в трудовий стаж?
29 Вересня 2019, 16:48
Доброго дня чи можу я як мама звільнитися з роботи перебуваючи в декреті і щоб декрет взяла бабуся на дитину . Чи можна так зробити бо на роботу не хочеться виходити а хотілося підробити трішки за кордом бабуся працює не може бути з дитиною тому вирішили щоб взяла декрету відпустку а я мама звільнитися з роботи перебуваючи в дикреті і пішла на заробітки щоб прогодувати сім'ю. Чи можна по закону так зробити
29 Вересня 2019, 16:51
Доброго дня чи можу я як мама в декреті звільнитися з роботи і щоб бабуся взяла декрету відпустку.
04 Серпня 2020, 17:49
Доброго дня. Скажіть будь ласка, якщо мати померла, а батько працює чи може бабуся оформити на підприємстві відпустку по догляду за онуком до досягнення ним трирічного віку? І які документи їй необхідно подати у відділ кадрів.
04 Грудня 2020, 02:56
Моя дочка народила в Німеччині двійняток . Є чоловік. Вона є громадянкою цієї. країни. Але їй дуже важко. Чоловік на роботі весь час. Я працюю вчителем. Яку відпустку я маю право взяти, щоб допомогти дочці у вихованні онучок.<br/>З повагою Т.О.
03 Червня 2021, 09:15
Чи можна декрет з тата переписати на маму
25 Грудня 2021, 18:27
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи можу я взяти відпустку по догляду за внучкою, народженою в Канаді. Дочка на даний час являється резидентом Канади. Дівчинці один тиждень. Чоловік доньки на роботі. Дочка на даний час у декретній відпустці. Я працюю на державній роботі. Яку відпустку я можу взяти, щоб допомогти молодим батькам у догляді за онучкою. З повагою Руслана.
19 Березня 2023, 15:49
Доброго дня. Донька навчалась в США, одружилась з американцем, чекає на грін-карту. Має скоро народити дитинку, але тільки влаштувалась на гарну роботу. Чи можу я взяти офіційно відпустку на роботі, щоб допомогти дітям у догляді за онуком? І що для цього треба? Заздалегідь дякую за пораду. З повагою. Ольга
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024