У Рожищі вшанували тих, хто визволяв місто від загарбників

20 Березня 2018, 11:35
3009

Понад 70 років минуло з дня визволення Рожища від нацистських загарбників.

Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук, голови Рожищенської районної ради й РДА Андрій Музика та Інна Гайворонська, небайдужі рожищани поклали до Обеліска Слави квіти та згадали тих, хто у 1944 році відважно захищав наше місто від нацистської окупації, - йдеться на сторінці Рожищенської міської ради.


20 березня – дата святкова і водночас сумна для мешканців райцентру. Сьогодні день, коли у мирному небі нашого міста не літають винищувачі з чорними хрестами, не здригається земля від ворожих бомб, не розриваються смертоносні снаряди. Бої за Рожище у Другу Світову війну були особливо запеклими.

Як пише краєзнавець, автор книги «Сторінками історії містечка Рожище» Леонід Козярчук, 26 червня 1941 року Рожище окупували нацистські загарбники. У районі Рожища велися важкі оборонні бої. У роки окупації гітлерівці безпощадно катували і розстрілювали мирних жителів, юнаків та дівчат вивозили на каторжні роботи.


1 лютого 1944 року на підступах містечка розгорілися бої, а 2 лютого Рожище було визволене. У цей час противника було відкинуто за Стир. Старожили стверджували, що першими в Рожище ввійшли партизани. Нацисти залишили свої склади та відступили до Переспи. А 5 лютого 1944 року – у районі Дубища і Рожища підійшли передові загони 288-го стрілецького полку 181-ї дивізії військ НКВС. Противник вдавався до контратак, але зайняти колишні позиції йому не вдалося до 23 лютого.

Переломного удару противнику завдав 1-й Гвардійський кавалерійський полк 15-16 березня 1944 року. За підтримки танків кавалеристи форсували р. Стир. Червоноармійські переправи зводили з дерев’яних плотів, а саме форсування річки відбувалося в Старих Дубищах під мінометним вогнем противника. Значні його сили базувались у Топільному.


Радянські війська зламали опір противника 20 березня. На 13 год 288-й стрілецький полк підполковника Пономаренка, силами двох батальйонів узяв Рожище. Одним із перших вступили до міста підрозділи старшого лейтенанта Богданова, капітана Чумакова, капітана Єфремова та інших. Місто було в суцільних руїнах і лише де-не-де стояли вцілілі будинки.

Після цього нацистам ще вдавалось тимчасово захоплювати владу в містечку, проте 20 березня Рожище вважається офіційною датою звільнення. Пам’ятаймо тих, хто здобував перемогу!

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024