Рожище: діти писали писанки та славили Господа

10 Квітня 2017, 08:00
2595

У неділю, 9 квітня, на Вербницю, вихованці Недільної школи при храмі Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП під керівництвом наставниці Валентини Степанюк розписували пасхальні яйця.

Існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми та Богом. Він блукає по світу, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, бо загублений для свого народу.

Отож, аби прилучати дітей до народних традицій, пов’язаних із найулюбленішим весняним святом усіх християн — Пасхою, або днем Воскресіння Ісуса Христа, в недільній школі при храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбувся майстер-клас із розпису писанок.

1

Як і годиться, перш ніж приступити до справи, наставниця Валентина Степанюк закликала дітей схилити голову в молитві до Бога. Щира молитва з дитячих вуст прорізала тишу та линула ген до високого неба.

А далі розмова заходить про писанки, які споконвіків вважалися символом вічного життя, воскресіння. Здавалося б, саме яйце зовні є мертвим, але насправді всередині жива істота, яка готується до народження. Так, як і Христос перебував у печері-гробі, ніби мертвий, але йому належало перемогти смерть і вернутися до життя — воскреснути.

3

Валентина Степанюк розповідала дітям біблійні історії та легенди, пов’язані з писанкарством. А згодом, діти, озброївшись писачками та яйцями приступили до роботи. 

Свічки палахкотіли, натуральний віск наповнював кімнату неповторними пахощами, дитячі оченята горіли від передчуття творіння дива. Адже робота над писанкою — це справжнє диво. 

2

3

«Орнаменти і кольори писанок не є випадковими. Символічних малюнків існує безліч, кожен із них має своє призначення. Кривулька, наприклад, або ж безконечник, — символ вічного життя, початку та кінця. Хрест символізує спасіння, коло — вічність, трикутник — Пресвяту Трійцю. Якщо всередину трикутника вписати коло, тоді такий візерунок є символом усевидячого Божого ока. Щодо кольорів, то червоний означає життя, любов Божу, білий — Божественне світло, жовтий і помаранчевий — кольори слави та величі, зелений — символ єднання з Христом, блакитний — символ неба та Богородиці, чорний і темно-коричневий — покаяння та відречення від мирської суєти, — розповідала Валентина Степанюк. — Розписувати писанку треба завжди з добром у серці та думках. Вважається, що свячена писанка приносить у дім благополуччя й щастя. А якщо, поклавши великоднє яйце у воду, вмитися, то будеш гарним і здоровим».

4

Поринувши у вир писанкарства, навіть найбільші непосиди терпеливо виводили писачком по яйці нехитрі візерунки, скоса поглядаючи на писанку в сусіда, аби ж тільки краще зробити. А писаночки й справді вдалися на славу.

3

4

Незабаром до нас прийде Світле Воскресіння. Дай Боже, щоб це свято воскресило у наших серцях віру, в тілах — силу, а в затьмареному розумі наших ворогів — прозріння та людяність! Даруйте людям радість та великодні писанки — символи воскресіння Ісуса Христа. І хай лунає в кожній хаті: «Христос Воскрес!» — «Воістину Воскрес!»

3

3

4

4


 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024