Волинський фокус на з’їзді «гонимих» парафій РПЦвУ

24 Лютого 2021, 17:30
8695

Волинь і Рівненщина, за версією ієрархів Російської церкви в Україні (інша назва – УПЦ МП), – регіони, де найбільше палає вогонь «церковного рейдерства».

Зібрання у Києво-Печерській Лаврі, яке офіційні ЗМІ УПЦ МП назвали «з’їздом представників захоплених храмів Української Православної Церкви» (Московського патріархату), не оминуло своєю увагою й Волинь, на якій після отримання Помісною Українською Церквою Томосу про автокефалію, найбільше громад прийняли рішення змінити юрисдикційну приналежність і приєднатися до Православної Церкви України.

На карті, яку учасники зібрання самостійно оздоблювали, територія Волинської єпархії УПЦ МП під керівництвом архієпископа Нафанаїла покрита значною кількістю листочків-вогників з назвами волинських сіл, а фотографії з Парафіяльних зборів, які вирішували питання про приєднання до ПЦУ, помістили на тематичні стенди «літопис скорботи».



 

Як повідомляє сайт УПЦ МП, учасники з’їзду прийняли звернення до народних депутатів України, що входять до складу міжфракційного депутатського об’єднання «За конфесійний мир в Україні», співголовою якого є скандально відомий олігарх Вадим Новинський.

Читайте також: На поклін до Москви: Онуфрій та нардеп від «Опоблоку» їздили вітати патріарха Кирила

Проти цього депутата досі триває слідство у справі про спробу за вказівкою Януковича усунути покійного митрополита Володимира (Сабодана) від управління УПЦ МП і поставити на цю посаду вигідного для себе митрополита Антонія (Паканича), який й головував на з’їзді у Лаврі.

Під зверненням до Новинського поставили свої підписи представники громад РПЦвУ із волинських сіл Шклинь, Ощів, Піски, Смолява Горохівського району, Ясенівка й Холопичі Локачинського району, Берестяни й Жидичин Ківерцівського району, Тельчі, Годомичі й Четвертня Маневицького району, Нуйно, Раків Ліс та Брониця Камінь-Каширського району та Садів, Шепель, Озеряни, Радомишль й Новостав Луцького району.

Читайте такожЩо відбулося на церковних зборах у Садові




 

Митрополит Антоній (Паканич) подарував священникам із сіл Волині елементи церковного начиння. Цікаво, що на світлинах із кабінету митрополита Антонія на зустрічі присутній луцький священник Московського патріархату, ексречник Волинської єпархії Олег Точинський, який неодноразово ставав фігурантом публікацій нашого видання через послідовну проросійську пропаганду у соцмережах та маніпуляції фактами.

1

Читайте також: 

Свого часу чимало дописів цього отця із мережі Facebook передруковували головні пропагандистські сайти РФ, коли розповідали про «гоніння» на православних в Україні.

Читайте також: Священики з Волині їздили «на поклін» до митрополита Антонія

Олег Точинський
Олег Точинський

Цікавим є те, що серед реєстру учасників зібрання немає жодного представника Володимир-Волинської єпархії (колишні Володимир-Волинський, Іваничівський, Ковельський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Турійський і Шацький райони).

Припускаємо, що керівництво єпархії вирішило не підігрівати і так нашумілу історію про священника Олексія Шарана, який вітав президента країни-агресора з Днем Ангела, й утриматися від участі в подібних зібраннях.

1

На проведення зібрання «гонимих» громад відреагували у Православній Церкві України. Секретар-референт митрополита Епіфанія, священник Іван Сидор на своїй сторінці у мережі Facebook згадав, зокрема, й про Волинь:

«На карті (карта з «вогниками», про яку ми згадували вище, – ред.) наглядно показано, як нібито палають єпархії. Особливо на Волині... Особливо в Горохівському деканаті, де з 2019 р. близько 40 громад РПЦвУ приєдналися до помісної Православної Церкви України. З них – 10 приєдналися разом зі своїми священниками.

Хто є родом з тих синьооких земель і хто там живе – підтвердить, що всі без виключення громади, які змінили свою юрисдикцію (з РПЦвУ до ПЦУ), приймали рішенням згідно не лише традицій і звичаїв, але й чинного Українського законодавства – шляхом голосування, де перевага надавалась більшості. А співвідношення по громадах в Горохівському районі в середньому були такі: 80-95% парафіян за ПЦУ, десь 5-15% проти зміни юрисдикції.

І найважливіше (!) За 2 роки з часу виходу з-під юрисдикції РПЦвУ до ПЦУ – жодна (!) з 40 громад не повернулася в лоно Московського Патріархату. Священники, які перейшли до ПЦУ, жодного разу не пожалкували про свій і громади вибір, ба більше – задоволені і дякують Богові, що так сталося. Пишу це не з власних домислів, але маю підтвердження всього сказаного від тих парафіян і духовенства, про яких йде мова», – зазначає отець Іван Сидор.

Іван Сидор з Вселенським патріархом Варфоломієм
Іван Сидор з Вселенським патріархом Варфоломієм

До речі, сам отець Іван Сидор є сином декана Горохівського деканату ПЦУ отця Андрія Сидора, тож, йому добре відомо усі деталі процесів приєднань парафій на Волині до Помісної Української Церкви.

Мережа Район.in.ua ще з кінця 2018 року також послідовно розповідало про ситуацію в кожному волинському селі, журналісти брали коментарі безпосередньо у представників релігійних громад, а згодом публікували аналітичні матеріали «Як МП на Волині втрачає парафії, а серед духовенства назріває «двірцевий» переворот», «Лютий» Томос: як і чому на Волині парафії ідуть до ПЦУ» та інші, що спричинили значну хвилю резонансу не лише серед жителів Волині, а й серед місцевого духовенства УПЦ МП.

Отець Іван Сидор також зазначає, що «не є таємницею, що на деякі парафії, які приймали рішення про зміну юрисдикції з РПЦвУ до ПЦУ, спеціально привозили «тітушок», як це було, наприклад у селі Скобелка Горохівського деканату, чи в тому ж Берестечку. Все це відбувалось, щоб не допустити переходу храму до ПЦУ. Потім вішали замки на храми, потім зрізали ті замки, і знов вішали, опечатували храм... Наймані фотографи і писаки новин про зраду і хунту не втрачали свій час і куди потрібно подавали інформацію так, як їм це потрібно».

Аби переконатися у правдивості слів отця Івана і оцінити реальний стан і спрямованість «гонінь» можна просто прочитати архівні новини із нашого сайту – наприклад, як у Садів телеканал Інтер приїжджав робити картинку, або ж як у Жидичині місцевий священник МП відкрив вогонь із рушниці на прихожан.

Зібрання у Лаврі обмежилося лише прийняттям звернень до Президента, голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра та депутатів «групи Новинського» й виступами окремих представників «гонимих» парафій. Цікаво, що попри значне представництво із Волині на зібранні, жодному делегату звідси так і не надали слова…

Окремі релігієзнавці називають реальною підставою, заради якої керівництво МП безкоштовно звозило людей з сіл Волині на «з’їзд», намагання зірвати анонсований візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну на святкування 30-річчя проголошення Незалежності.

Катерина СІДЕНКО

Коментарі
24 Лютого 2021, 21:43
Новинський має сидіти за викрадення митрополита Олександра,а не по Лаврах звозити людей.
25 Лютого 2021, 01:31
Запроданці кацапські, свинособаки руцьке
25 Лютого 2021, 10:43
І чому із 3-х православних церков України вирішила перехрестити саме єдину канонічну? Пора забороняти, як заборонили самі популярні телеканали? Новий темник із ОПи?
25 Лютого 2021, 10:48
Де моя десятина з приходів? Чому мало мира у мене купили? Приїду по свої церкви і Лаври на запрошення вашого Ґ.. аранта.
25 Лютого 2021, 17:32
А ви поїдьте в неділю в Жидичин чи в ті самі Доросині і побачите скільки людей на службі в захоплених храмах і в тимчасових місцях, обладнаних під храми УПЦ. Будете здивовані
25 Лютого 2021, 18:18
Горіла Вата палала
25 Лютого 2021, 19:32
Іде проста боротьба за гаманці прихожан.Краще миро з москви купити і іконки з софріно.Москальня люблять впарити каклам любу єрєсь,аби ті були на повідку.
25 Лютого 2021, 21:17
Яка "церква" в 2020 році обійшлася без Благодатного Вогню? Нова уніатська, зібрана з розкольників. Яка вже була готова влитись в УГКЦ, але Папа Римський не дозволив, бо має домовленість з Патріархом Московським.
26 Лютого 2021, 17:18
Почему вы себе позволяете называть УПЦ как РПЦвУ? Кто вам дал такое право? Называйте ПЦУ как "Вашингтонская церковь в Украине". А за УПЦ ответите в суде!!!
26 Лютого 2021, 20:02
Бо УПЦ-це насправді РПЦвУ. Вселенський патріарх визнає в Україні тільки ПЦУ. А УПЦ московська ,в якому статусі?
28 Лютого 2021, 08:42
Не треба брехати! 1) УПЦ нічого не пропагує, крім віри в Христа; 2) храми в багатьох селах нагло позабирали, як в радянські часи це робили більшовики. За гоніння на церкву Христову будете відповідати перед Богом!
28 Лютого 2021, 20:11
Пропагує &amp;quot; руский мір&amp;quot;. Ти давно був в будь- якій з Лавр? Там купа книжок про &amp;quot; руский народ Богоносец&amp;quot;&amp;quot; руских царей страстотерпцев&amp;quot;,&amp;quot; про русского царя,которого будет боятся антихрист&amp;quot;і ціла купа іншої єрєсі,більшість книг видана російською мовою,а українською тільки одна поличка.<br/>Храми ніхто не забирав,це більшість прихожан громади вирішила перейти з однієї конфесії в іншу.
01 Березня 2021, 20:10
ПЦУ це в якій керують геї? Не дарма тоді саме ПЦУ
01 Березня 2021, 23:36
Церква сталінського патріархату це секта збудована на брехні..її створив сталін у 43 році..В Україні є єдина канонічна православна церква.її очільник владика Єпіфаній..
01 Березня 2021, 23:42
Що ж тебе так на гомосятину тягне)))сектант
01 Березня 2021, 23:50
Та закриїть ті секти РПЦУВУ..скоро вступить закон в повну силу по перейменуванню ..а церква як не Українська то знімуть всі пільги..Працюєш на Москву плати ..собаки гавкають караван іде))
01 Березня 2021, 23:55
що ти мелеш)ти хоть знаєш що благодатний вогонь може брати хто хоче ще й католиків незнаю яким боком причіпив..дурне
01 Березня 2021, 23:57
Ти диви у гонимих не зїзд а сезд))))
02 Березня 2021, 00:57
Про &amp;quot; голубое лобби&amp;quot; почитай в продиякона Кураєва. ПЦУ це просто переставлені літери від ініціалів УПЦ
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024