Вакцинація в умовах пандемії. Чому не варто боятися щеплень. ПОДКАСТ

28 Жовтня 2020, 17:30
Ірина Грабовська-Микитюк 5173
Ірина Грабовська-Микитюк

Питання планових щеплень під час карантину викликає неабиякі суперечки. З одного боку, після коронавірусу може бути спалах інших інфекційних хвороб. Однак, під час пандемії багато дорослих з осторогою ставляться до вакцинації.

Детальніше про вакцинацію під час карантину розповіла дитяча лікарка імунологиня Волинського обласного центру громадського здоров’я, фахівчиня з імунопрофілактики Ірина Грабовська-Микитюк в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить щопонеділка о 15:00 в ефірі радіо CiD fm.

Розмову також можна СЛУХАТИ В ПОДКАСТІ:

 

 

 Щеплення під час пандемії безпечні, і їх потрібно робити обов’язково. Каранин сам собою, і взагалі умови інфекції, не тільки коронавірусної, не є підставою для того, щоб переривати планову вакцинацію. Річ у тому, що за цей час наші поліклініки уже пристосувалися та розділили потоки пацієнтів, лікарі дуже добре з ними комунікують, тому зробити вакцинацію в час карантину безпечно і необхідно.

 Статистика каже, що Волинь –  серед аутсайдерів за кількістю планових вакцинацій. Чому сформувалася така ситуація, та які щеплення пропускають найчастіше?

 Насправді ситуація вже дещо покращилася. Так, ще в липні ми входили в сімку гірших по кількості щеплених дітей, але на сьогодні ми ці показники значно покращили завдяки тому, що дітки, які готувалися до школи чи садочка, свій медогляд співставили із плановою вакцинацією. І це дуже правильно, тому що скорочується кількість походів в медичні заклади, менше контактів, а відповідно – нижчі ризики заразитися будь-якою інфекцією, не тільки коронавірусом. Ми не дуже добре робимо щеплення від дифтерії та правця, особливо  якщо мова йде про діток шести років, і чомусь не дуже добре робимо прививки від кору та краснухи. Зважаючи на те, що досить недавно пережили досить велику епідемію кору в країні та в нашій області, це дещо засмучує.


 

 Чим низьке вакцинування згодом може обернутися для пацієнтів? Чи правда, що в Україні може статися спалах кору чи кравцю через те, що впав рівень вакцинації?

 Дійсно, такий невтішний прогноз є. Всесвітня організація охорони здоров’я, а саме її підрозділ в Україні, застерігає: якщо ми будемо надалі вакцинуватися на такому рівні, то повторного спалаху кору не оминути. Якщо йдеться про правець, то ситуація тут дещо інша. Кір – інфекція дуже летюча, тобто один хворий може заразити від 13 до 18 людей, які не були вакциновані чи ніколи ним не хворіли.

Читайте також: Щогодини від раку грудей помирає жінка. Правда і міфи про онкологію молочних залоз. ПОДКАСТ

Заразність кору дуже висока, якщо його порівнювати з кронавірусом, то це разюча різниця, тому що 1 хворий на COVID-19 заразить 3 хворих, а 1 хворий на кір – 18. Якщо в садочку хтось захворіє, то він заразить всіх, хто не прищеплений чи не хворів. Якщо говорити про правець, то ситуація інша, бо при ньому немає колективного імунітету. Зважаючи, що рівень охоплення щеплення на дифтирію і правця, особливо в дорослого населення, низький, то кожен не вакцинований має ризик отримати їх.

Правець – дуже болюча хвороба, викликає сильні скорочення мязів, подекуди від них навіть ламаються кістки. Заразитися дуже легко, якщо людина не імунізова, то будь-яка подряпина в кінці кінців може закінчитися правцем. Цього року в нашій області, в Локачинськму районі, ми маємо летальний випадок від кравця. Спора кравця є всюди: в пилі, в іржі. Якщо стали на цвяха – обовязково перевірити чи робили вакцинацію від  цієї хвроби. Отже, якщо кoром захворіє людина в колективі, де всі щеплені – загрози немає, а от від кравця колективного імунітету немає, кожен, хто не хоче захворіти на правець має отримати свою дозу вакцини.

 Як щодо планових щеплень?

 Якщо йдеться про дiток, то за календарем, і за індивідуальним графіком, якщо цей календар порушується. Ми робимо вакщинацію від 10 інфекцій за Національним календарем. Маленькі діти, до 1,5 років від них всіх повинні бути захищені, тому що кожна з них для малюка є максимально небезпечною.

На приклад, ми робимо вакцинацію від туберкульозу відразу в пологовому будинку на 3-5 день, коли дитинка виписується. У старшому віці ця вакцинація вже втрачає ефективність. Також за календарем робимо вакцинацію від гепатиту В, дифтерії, правця, кашлюка, кору, паротиту, краснухи, гемофільної інфекції, поліомієліту. Від кашлюка не вакциновані діти моужуть отримати важкі випадки пневмонії чи навіть летальні випадки

 Що ви б радили батькам, які ще в пологовому відділенні відмовляються від првивок, бо десь почули, що діти помирали від неякісних щеплень?

 Я би порадила їм добре вивчати інформацію та аналізувати її, тобто не вірити чуткам. Саме в пологовому ми робимо лише 2 прививки – від гепатиту В та туберкольозу. Ними дуже леко заразитися, тому й заплановані вони на перші дні життя новонародженого. Чим в меншому віці заразитися, на приклад гепатитом В, тим більша ймовірність того, що хвороба буде хронічною, а це закінчується цирозом печінки.  Якщо батьки співставлять ризики та користь, то питання про те, чи робити прививки навіть не постане.


 

 Вакцина  безкоштовна чи її вартість потрібно компенсовувати?

 Вакцини, що входять в наш календар є безкоштовними, тобто їх закуповує держава, і відповідно в державних поліклініках люди мають право отримати кожну з цих прививок безкоштовно. Якщо питання йде про вакцинацію додаткову – рекомендовану чи по стану здоров’я, то вона буде платна.

 Яка ціна?

 Кожного року інша. У минулому році це було приблизно 230 гривень, в цьому році, мабуть, буде трохи дорожче.

 Чи можна робити щеплення людині, яка хворіє на коронавірус?

 В той момент коли хворіє, то щеплення робити не варто, адже це може наразити на небезпеку інших. Вакцина не нашкодить, подіє, просто така людина є небезпечною для усіх інших. При плановій вакцинації відтермінування на тиждень чи два не є катастрофою.

 А дорослим потрібно вакцинуватися? 

 Так, треба. Моя порада така: дорослий бере свою вакцинальну карту і дивиться, які прививки є, тоді вирішує з сімейним лікарем, що ще потрібно доробити. Кожні 10 років людина повинна отримувати прививку від дифтерії та правця, тому що організм забуває про цю інфекцію, і йому необхідне періодичне нагадування про неї. Для того, щоб не захворіти чи перенести у легкій формі, вакцинацію потрібно робити вчасно. Якщо дорослий не знає чи він вакцинований від гепатиту В, то варто всерівно зробити щеплення, воно не зашкодить. Це можна порівняти із антивірусною програмою у нас на гаджетах.

 Як перевірити чи людина має імунітет від кравцю, кору, дифтерії, кашлюку. Чи можна зробити якісь аналізи для перевірки?

 Якщо ви не знаєте чи робили прививку чи ні, то її варто зробити. Додаткова доза організму ніколи не нашкодить. Для перевірки імунітету до певної хвороби можна зробити аналіз крові на антитіла. Якщо ці антитіла є, то прививка створила імунітет до хвороби, а якщо немає – то скоріше за все ви не вакциновані.

–​​​​​​​ Тобто можна прийти до сімейного лікаря по направлення на аналіз крові?

– Цей аналіз є доволі специфічним на конкретні антитіла до конкретної інфекції. На мою думку, це трата грошей. Перш за все потрібно перевірити вакцинальну карту. Якщо є три вакцини від дифтерії чи дві від кору, то імунітет однозначно вже є.


​​​​​​​

–​​​​​​​ Коли взагалі не можна робити вакцинацію?

 Є випадки, коли щеплення робити не можна, це визначає сімейний лікар. Єдиною і важливою причиною не робити прививку є важка алергічна реакція. Це трапляється один раз на мільйон. На приклад, алергія на антибіотики трапляється набагато частіше, ніж на вакцину. Вагітним жінкам не робиться щеплення живими вакцинами, оскільки є теоретичний варіант того, що вірус може нашкодити малюкові. Також причиною є гостра інфекція на час вакцинації. Для тих, у кого низький рівень імунітету, хто має онкологічні чи автоімунні захворювання, вакцинування проходить після одужання.

–​​​​​​​ Які поради можете дати, що робити за кілька днів до вакцинації?

 Справа в тому, що вакцинація не потребує підготовки ні до, ні після. Прививка – це спосіб захиститися.

 Чи може людина, яка прийшла вакцинуватися, перевірити умови зберігання вакцини і придатності?

 Може. Ви можете попросити лікаря чи медсестру, яка буде вам робити вакцинацію показати наприклад термоіндикатор.

Читайте також: Стрес може призвести до гастриту. Правда та міфи про гастроентерологію. ПОДКАСТ​​​​​​​

 Чи може людина, яка отримала щеплення, раптом захворіти на цю недугу?

 Так. Це цілком реально, але є деякі умови: якщо ви раніше були у контакті з хворою людиною, а вакцину зробили пізніше, ніж проконтактували. Ви вже були в інкубаційному періоді хвороби. Є невеликий відсоток людей, які на прививку не виробляють імунітет. На приклад, якщо йдеться про кір, краснуху, зі 100 людей прищеплених 3-5 не вироблять імунітету. Також, якщо вакцину неправильно зберігали, вона втрачає свою здатність викликати імунну відповідь, хоч ви були щеплені, вам ввели воду.

 Ми почали з вами говорити про грип і вакинацію,  коли на Волині цієї осені варто очікувати вакцину?

 За попердньою інформацією, це, приблизно, середина жовтня.

 Недавно Уляна Супрун писала, що в умовах пандемії коронавірусу вакцинуватися від грипу дуже важливо, оскільки, якщо людина одночасно захворіє і на грип, і на ковід, це може призвести до сумних наслідків. Яка ваша точка зору щодо цього висловлювання?

 Коли я прочитала цю інформацію, звернулася до нашої «гуру» української дитячої імунології, попитала чи таке можливо. Взагалі вважається, що на дві важкі інфекції захворіти неможливо, але ми вже в пандемії тривалий час, і маємо підтвердженні випадки, коли люди хворіли і на грип, і на COVID-19 одночасно. На початку пандемії багаті країни (і в нас на початках це було) обстежували людей, які мають ознаку ГРЗ одразу на короновірус та на грип. Були випадки, що пацієнт хворіє на пневмонію, викликану коронавірусом, і разом з цим він позитивний на грип А.

–​​​​​​​ Кому варто робити щеплення на грип першечергово?

 В цьому підсезоні, зважаючи на коронавірусну інфекцію, робити вакцину варто всім, але в першу чергу тим, хто у групі ризику. Це пацієнти, які мають значно більші ризики перенести грип важче, ніж якби вони супутньої паталогії не мали. Це дітки до 5 років, люди які старші 65 років, ті хто хворі на діабет, вроджені вади серця, тобто хронічні тривалі хвороби, які виснажують організм, призводять до того, що, заразившись грипом, ви маєте більші ризики до важкої грипозної пневмонії.

Читайте також: Правда та міфи про лікування вуха, горла, носа. ПОДКАСТ​​​​​​​

– Де в Луцьку можна зробити щеплення?

 Всі ми маємо сімейних лікарів. Треба подзвонити своєму сімейному лікарю і сказати: «Мені треба зробити щеплення», і сімейний лікар скаже, куди йти. В нас багато пунктів щеплень: в дитячій поліклініці  на Волі і на Чорновола. Кожен центр первинної й медико-санітарної допомоги має свій пункт щеплень. Тобто сімейний лікар вас огляне, поміряє температуру, визначить, що у вас немає показань проти вакцинації, і скаже куди конкретно піти, зробити щеплення.

Запитання від слухачів

–​​​​​​​ Що робити, якщо вчасно не прийшли на вакцинацію, коли найкраще наздогнати пропущенні вакцинації?

 У будь-який час. Ви пропустили, в цьому нічого страшного нема. Ви приходите в будь-який зручний для вас час до свого педіатра чи до сімейного лікаря. Справа в тому, не обов’язково робити прививку тільки від однієї хвороби в один день, від кількох інфекцій можна захиститися одночасно тільки в різні ділянки тіла. Це зменшить ваші контакти, кількість походів в поліклініку, наздожене ваш календар в найкоротші терміни.

–​​​​​​​ Скажіть, чи правда, що найвища захворюваність і смертність від інфекції правця у людей поважного віку, які працюють у сільському господарстві?

 Така тендненція зберігається. Оскільки люди забувають про свої щеплення від правця кожні 10 років. А в поважному віці вони знаходять собі таку розраду як город, а в ґрунті спор правця є найбільше.

 Від правця як треба вакцинуватись: через кожні 5 років чи 10 років?

 Дорослим  кожні 10 років.

–​​​​​​​ Наскільки можна максимально відтермінувати планове щеплення?

 Планове щеплення я б не рекомендувала взагалі відтерміновувати, тільки якщо у вас є проти показ.

Читайте також: Як запобігти порушенню постави у дітей. Правда та міфи про методи профілактики сколіозу. ПОДКАСТ​​​​​​​

–​​​​​​​ Чи правда, що маленькі діти до 1 року найбільш сприятливі до інфекцій?

 Так. Діти до 1 року ще мають фізіологічний імунодефіцит. Це означає, що для того, щоб дитинка народилася, вона мусить мати слабку імунну систему, інакше імунна система вб’є маму, для того щоб мама виносила дитину вона мусить мати фізіологічний імунодефіцит. Тому їм робиться вакцинація фактично на першому році життя від 10 інфецій, бо кожна інфекція з цих 10-ти може їх вбити, в той час діткам після 6 років ми вже робимо менше прививок, бо деякі інфекції вже для них не є актуальними чи небезпечними.

–​​​​​​​ Сусідка принципово не робить щеплення одній із кількох дітей і купує довідки для садочка, що це - експеримент над дитям, чи вперте антивакцинування? Як переконати людину, що вакцинуватися потрібно?

 Насправді, я думаю, мама має негативний досвід, або хтось їй сказав, що щось погане сталося після вакцинації, вона в це щиро повірила. Куплена довідка дитину від інфекції не врятує. Скажу з власного досвіду, якщо дитина захворює на якусь інфекцію, якій можна запобігти вакцинацією, і ця інфекція протікає важко, мами в кінці кінців кажуть: «Нам погано пояснили». Кожна дитина, яка не має протипоказань до вакцини, має бути вакцинована.

Спростування міфів

 Будь-яке зроблене щеплення має імунно-стимулюючу дію і може бути захистом від інших інфекцій?

 Прививка захищає від тої інфекції, від якої створена.

Читайте також: Перша допомога при опіках. Правда та міфи про методи обробки ран. ПОДКАСТ​​​​​​​

–​​​​​​​ Краще перехворіти природнім шляхом, ніж зробити прививку?

 Ні. Краще зробити щеплення і не хворіти. Згідно статистики, перехворівши, ви маєте більше шансів отримати ускладнення, ніж зробивши вакцинацію.

–​​​​​​​ Вакцина може послабити імунітет.

 Вакцина імунітет не послаблює, а стимулює у боротьбі з інфекцією, від якої вона проводиться.

 Дитина, щеплена живою вакциною від поліомієліту, може заразити оточуючих цим вірусом?

 Дитина, щеплена живою вакциною від поліомієліту, не може заразити оточуючих цим вірусом.

– Дитина, перебуваючи на грудному годуванні, захищена, тож вакцинація не потрібна.

 Перебуваючи на грудному годуванні, дитина дійсно захищена, оскільки отримує кількість антитіл від мами, але цих тіл замало, тому дитина повинна бути вакцинована.

–​​​​​​​ Вакцини викликають важкі захворювання: цукровий діабет, бронхіальну астму, розсіяний склероз, рак, тиреоїдит через багато років після введення?

 Масштабні дослідження показують, що навпаки, ряд вакцин профілактують рак. На приклад, після 60 років вакцина від грипу, профілактує хворобу Альцгеймера.

Читайте також: Невиліковна хвороба: розмова про проблеми паліативної допомоги. ПОДКАСТ​​​​​​​

–​​​​​​​ Вакцини викликають аутизм?

 Вакцини на 100% не викликають аутизму.

–​​​​​​​ Дітей з хронічними захворюваннями вакцинувати не можна?

 Діти із хронічними захворюваннями повинні бути вакцинованими у повному об’ємі. Оскільки це та категорія людей, про яку я говорила - група ризику.

 Вагітним вакцина протипоказана?

 Вагітним протипоказані живі вакцини.

Спілкувалася Неля МУЗИЧКО

До публікації матеріал підготувала Діана КОСТЮК

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024