«Коли ми всі станемо патріотами рідного краю, тоді у нас все буде добре!» – Сергій Шкода

20 Жовтня 2020, 18:00
Сергій Шкода із сім'єю 7480
Сергій Шкода із сім'єю

За лічені дні – вибори до органів місцевого самоврядування. Тож сьогодні розмова з Сергієм Шкодою, головою Рожищенської РДА, який балотується на посаду голови Рожищенської ОТГ.

Детальніше про проблеми краю, перспективи, а також про те, що вже зроблено у розмові з Сергієм Івановичем. 

– Насамперед розкажіть трішки про себе.

– Я народився в селі Хряськ Маневицького району, де й закінчив школу. В дитинстві полюбляв працювати з батьками по господарству та продовжую допомагати їм, як тільки з’являється така можливість. Саме тому, я вмію робити все, що потрібно біля власного дому.

Після школи я вступив в Київський інститут сухопутних військ на танково-інженерний факультет. Це була моя мрія — стати офіцером. Військову службу я проходив у Володимирі-Волинському. Також в цей час одружився. Другу вищу освіту здобув у 2006 році, закінчивши факультет правознавства Міжрегіональної академії управління персоналом.

Після скорочення в лавах збройних сил, працював провідним спеціалістом у Державній виконавчій службі. Два роки пропрацював директором ПП «Юнкерс-сервіс», саме в той час і з’явилась ідея відкрити власне підприємство. Варто віддати належне дружині, яка підтримала моє рішення. Так з’явилося підприємство «Бош-Тепло», де я був директором та засновником до мого призначення на посаду голови Рожищенської районної адміністрації.

– Чому вирішили балотуватись на посаду голови ОТГ?

– У своєму житті керуюсь принципом «хочеш щось змінити — почни з себе». Я не нарікаю на погану владу і президентів, а закочую рукави та працюю. Це стосується як господарських справ, так і роботи в адміністрації. В ситуації, яка склалась станом на сьогодні, я вважаю, що треба підтримати Президента і допомогти створити країну, в якій ми всі маємо право на гідне життя. Адже критикувати, оцінювати та засуджувати помилки може кожен, а от об’єднати зусилля та трудитися всім разом на спільне благо, ми, на жаль, ще не навчились. Але нас єднає спільна мета — ми хочемо жити гідно у своїй державі.

Все, що для цього потрібно — це спільна щоденна праця в громаді, місті та селі. У мене достатньо досвіду аби зробити позитивні зміни. Маю достойну команду, з якою разом ідемо на вибори та зможемо реалізувати всі плани.

За час роботи в адміністрації я зумів проаналізувати роботу попередніх керівників. Оскільки маю понад 10 років досвіду в будівельній галузі, то відразу бачу недоліки в реалізації певних господарських рішень. Сьогодні в очільників місцевого самоврядування немає послідовності дій стосовно розвитку міста та інших населених пунктів. Їхня праця зводиться до показових робіт. Адже потрібно брати на себе відповідальність, іноді приймати непопулярні рішення, та робити те, що не одразу оцінить око виборця, але справді принесе користь усій громаді.

Я бачу покрокову стратегію розвитку громади на наступні 5-10 років. Крім того, мені, як очільнику районної адміністрації, приємно бачити позитивні результати своєї роботи та вдячність людей, на благо яких я працюю. За пів року роботи відновив будівництво амбулаторій, забезпечив район медпрепаратами, ініціював закупівлю шкільних автобусів

– Що було зроблено за Вашої ініціативи в районі за цей час? 

– Мене призначено на посаду голови за 6 місяців до місцевих виборів. Після них буде створено ОТГ, якій буде передано всі повноваження, а адміністрація буде ліквідована. Тобто на те, щоб показати результати своєї роботи, в мене було лише пів року. Напевно, найперше, з чим я зіткнувся — це несвоєчасне забезпечення інсуліном.

Ця проблема мені знайома, оскільки в мого старшого сина цукровий діабет. Ще в перший день мого призначення на посаду голови Рожищенської РДА було звернення від хворих. Завдяки злагодженій роботі з головою районної ради та депутатами, шляхом домовленостей, ми розв’язали дане питання. Станом на сьогодні, всі хворі забезпечуються ліками вчасно, без затримок. Це перша, але далеко не остання ситуація, в якій була тісна співпраця адміністрації з районною радою, хоча раніше цього не було. 

Не менш важливим є питання функціонування амбулаторій, яким сьогодні опікується районна адміністрація. Зараз в районі будуються відразу дві нові амбулаторії. Амбулаторія, яку будують в селі Сокіл, почне приймати пацієнтів вже в січні 2021 року. Гроші для її будівництва, а це 5 мільйонів гривень, надали з державного бюджету ще в жовтні минулого року.

Однак на сесії Сокільської сільської ради була виділена земельна ділянка для будівництва цієї амбулаторії на території, де розташовувались історичні вали, що значно ускладнило процедуру видачі дозволу на будівництво. Саме тому досить довго не могли розпочати будівельні роботи. Лише після мого втручання в дану ситуацію ми залучили спеціалістів облдержадміністрації, підрядників та провели науково археологічне дослідження відведеної земельної ділянки, на якій згодом розпочали будівництво.

Станом на сьогодні, вже зведено будівлю, де проводяться внутрішні роботи. Іншу амбулаторію облаштовуємо в приміщенні Рожищенського військкомату, на яку Європейський банк реконструкції та розвитку виділив 4,5 мільйона гривень. Вже виконано 90% загального обсягу робіт, залишилось лише облаштувати котельню та встановити меблі й медичне обладнання. Додатково будівля потребує монтажу вікон та утеплення фасаду на другому поверсі, де можна облаштувати службове житло для медичного персоналу.

Маючи такий сучасний об’єкт інфраструктури, Рожищенська міська рада навідріз відмовляється приймати будівлю на баланс, аби майбутня ОТГ змогла отримати цю амбулаторію у власність. Не зовсім розумію, як можна відмовлятись від майна, яке належить громаді та ще й розташоване у нашому місті. Проте ні я, ні депутати районної ради не можемо вплинути на рішення депутатів міської ради міста Рожище та міського голови.

Також для районів виділяються кошти, що призначені для купівлі автобусів на умовах співфінансування з районних бюджетів. Спочатку планували придбати один, однак після того, як вивчив потреби шкіл району, то я прийняв рішення виділити кошти на купівлю двох автобусів. Один з них буде підвозити учнів до опорної школи села Переспа, інший — до загальноосвітньої школи №3 міста Рожище. Треба працювати в цьому напрямку, адже необхідність довезення дітей до садочків та шкіл нікуди не зникла.

Зараз є багато спекуляцій навколо закриття малокомплектних шкіл. Я переконаний, що поки в селі є школа, до тих пір існуватиме і саме село. Тому я буду робити все для того, аби зберегти існуючу мережу навчальних закладів. Також слід подбати про модернізацію закладів освіти, а саме:проведення ремонтів, заміну меблів та обладнання, яким вже по декілька десятків років, ще необхідно облаштовувати у школах спеціалізовані кабінети фізики, хімії та комп’ютерні класи.

За час роботи я встиг побувати в усіх населених пунктах району, поспілкуватися з головами сільських рад та мешканцями, а також вивчити проблеми Рожищенського району. Як на мене, за такий короткий проміжок зроблено чимало.

– Де Ви, як майбутній голова ОТГ плануєте брати кошти на визначені цілі?

– Для раціонального використання коштів, потрібно в першу чергу розробити стратегію розвитку громади. Це дасть змогу покроково реалізовувати всі ініціативи. Робота голови ОТГ, як і депутатів полягає не лише у використанні коштів, а й наповненні бюджету. Передусім це податки, в тому числі земельні. Потрібно оптимізувати систему нарахування земельного податку та врегулювати умови договорів оренди.

Підприємці, які побудували комерційні заклади та заробляють гроші, не повинні сплачувати мізер в бюджет тієї громади, яка надає їм землю в оренду чи користування. А зараз склалася така ситуація, коли приватний бізнес, що використовує гектари земель комерційного призначення для отримання доходу, і простий фермер, що обробляє землю для забезпечення своєї сім’ї, сплачують однакові податки. Хіба це справедливо?

Потрібно активно працювати над залученням інвестицій. У планах моєї команди, з якою я йду на вибори, є відновлення вирощування льону. Враховуючи особливості нашого регіону, вирощувати цю культуру у нас можна без значних затрат.

Сьогодні текстильна галузь споживає все більше льону, оскільки він є екологічно чистим, недорогим, модним і популярним в усьому світі. У Рожищенському районі є багаті поклади чорнозему, піщані та вапняні кар’єри, водойми, ліси та чудова логістична траса. Тому перш за все наше завдання – максимально використовувати ці можливості, як наслідок – громада буде успішною та заможною.

Якщо створити сприятливий клімат, то реально залучити інвестора не лише для будівництва льонозаводу, а й для відновлення роботи птахофабрики та плодоовочевого консервного заводу. В селі Пожарки є кар’єр з видобування вапна. Було б економічно вигідно збудувати завод, що спеціалізується не лише на видобуванні, а й переробці вапна, адже ціна продажу готового продукту значно вища ніж ціна сировини.

Крім надходжень в бюджет, це створить велику кількість робочих місць. Якщо ми говоримо про бюджет, то варто сказати й про розподіл бюджетних коштів. Він має бути не лише прозорим, а й пропорційним та справедливим між усіма населеними пунктами району.

Не треба забувати навіть про найвіддаленіші села, адже це також частина нашої громади. Моє основне завдання — це залучення інвестицій в промисловість та будівництво. Я хочу, аби люди не їхали працювати за кордон, а залишались тут і приносили користь своїй громаді.

– А яка ситуація з районною лікарнею?

– Проблеми в лікувальних закладах України були завжди та під час пандемії їх змогли побачити всі. Загалом вони є типовими для всіх медичних установ: неукомплектованість, нестача лікарів, недостатня кількість обладнання, неякісна діагностика та відсутність медикаментів і засобів індивідуального захисту. Варто зазначити, що відповідно до медичної реформи, запроваджується нова модель фінансування системи охорони здоров’я.

Держава більше не виділятиме грошей згідно з кошторисом на утримання лікарень. Натомість медичні заклади мають перетворитися на автономні суб’єкти господарської діяльності, що отримуватимуть оплату за результатами своєї діяльності, тобто за фактично надану медичну допомогу. А це означає, що лікарня буде отримувати кошти тоді, коли до неї йтимуть пацієнти.

Що я можу сказати про нашу лікарню… Якщо пацієнт прийде до нашого сімейного лікаря з проблемою, то діагностику він поїде робити до Луцька і, відповідно, там і залишиться лікуватись. Головний лікар має стати менеджером: залучати кошти для розвитку свого закладу, щоб пацієнт прийшов саме сюди; створити достойні умови для лікарів, аби вони хотіли тут працювати. Епоха витрачання бюджетних коштів закінчилася.

Нам першочергово потрібно модернізувати й оновити діагностичне обладнання лікарні, лабораторії та облаштувати сучасний рентгенкабінет. В межах повноважень адміністрації, я ініціював виділення коштів з резервного фонду районного бюджету у розмірі 80 тисяч гривень доплати працівникам інфекційного відділення, які безпосередньо надають медичну допомогу хворим на COVID-19.

Якщо говорити про господарські питання лікарні, то це, звичайно, проблема з каналізацією. Виявляється, вона там взагалі не працювала і весь час усі стоки йшли у підвал. Чому досі з цього приводу не приймалось рішень – не можу сказати. Про це, я дізнався коли вперше побував в лікувальному закладі, після призначення на посаду голови РДА. Далі були місяці обстежень та спроб хоча б локально ліквідувати ситуацію й протистояння з боку очільника лікарні, який переконував мене, що для розв'язання цієї проблеми потрібно близько двох мільйонів гривень.

Проте ми з підрядною організацією, яка виконує такі види робіт, склали кошторис на суму 130 тисяч гривень. Депутати районної ради підтримали  ініційоване мною рішення, щодо виділення цих коштів з резервного фонду. А тендер завершився на сумі 60 тисяч гривень. Тиждень тому провели гідромеханічне очищення каналізаційних мереж лікарні, тож нині все працює. Залишилось лише очистити та висушити саме підвальне приміщення, а це можна зробити без фінансових затрат.

Звичайно, лікарня потребує значних вкладень, модернізації і це потрібно робити, бо в районному центрі лікарня вкрай важлива. А ще, на мою думку, в районі слід відновити функціонування комунального закладу аптеки, оскільки у місті Рожище немає цілодобової аптеки й власники мереж, з якими я спілкувався з цього приводу, відмовляються від цілодобового обслуговування, бо їм це не вигідно. Маючи ж аптеку, яка належатиме громаді, ми зможемо самостійно регулювати режим роботи та матимемо можливість забезпечити ліками і віддалені населені пункти.

– Як, на Вашу думку, можна змінити ситуацію в селі? 

– Я щотижня по декілька разів буваю в різних куточках нашого району і чую від місцевих жителів про їхні проблеми. Оскільки я виріс в селі, тому для мене є досить болюче питання стосовно занепаду сіл. Однак я впевнений, що це можна змінити, якщо проводити інвестиційну роботу та залучати кошти до села. Наприклад, можна розвивати зелений туризм, який в усьому світі стає все більш популярним.

Створювати цікаві туристичні маршрути, які приваблюватимуть гостей у наш край. На базі клубів слід створити центри дозвілля, де будуть проводити гуртки, секції та різноманітні заходи. Також у селах дуже важливо відродити будинки побуту, де надаватимуть швейні, ремонтні, перукарські послуги. Як приклад – це можна облаштувати в старих радянських приміщеннях, що зараз руйнуються. Їх слід модернізувати та використовувати на благо місцевих жителів.

Варто подумати й про створення фермерських об’єднань, які будуть диктувати свої умови заготівельникам їхньої продукції. Я часто буваю за кордоном і на прикладі сусідньої Польщі, де устрій був подібний до того, яким був у нас за часів Радянського Союзу, бачу, як там це зробили. Тому, на мою думку, варто запозичити алгоритм і підлаштувати його до наших умов.

Я мрію про успішні села де будуть успішні кооперативи, садові та ягідні господарства. І, повірте, головне бажання. Для прикладу наведу одне із сіл Маневицького району, куди приїхав громадянин Німеччини та зайнявся вирощуванням ягідних культур. Там пісок і неродючі землі, однак він так організував усе виробництво, що нині використовує тисячі гектарів. Для робіт залучили понад тисячу працівників і це господарство є дуже успішним. Це як приклад того, що можна ефективно працювати й на малородючій землі. Як говорив Сократ «Хто хоче – шукає можливість, хто не хоче – шукає причину». 

– Як і багато де в Україні, в Рожищенському районі погані дороги. 

– Так, це серйозна проблема. У нас навіть є випадки, коли перевізники не хочуть  пускати маршрутки в села через поганий доїзд. В нашому районі до 2020 року проводили лише ямкові ремонти доріг, а в цьому році розпочали якісний ремонт чималої кількості з них. Думаю, всі знають про масштабний ремонт дороги від Луцька до Ковеля, яка безпосередньо пролягає через Рожищенський район. Щоразу, коли їду на роботу або додому, ця дорога тішить око. Це справді європейський рівень якості робіт, зокрема покриття дороги, розмітка та освітлення.

Якщо говорити лише про наш район, то вже зроблені дороги до Турійська та Торчина. Нещодавно завершились роботи у напрямку від сирзаводу, що знаходиться в місті Рожище до села Ольганівка.

Також відремонтовано відрізки доріг Трилісці—Малинівка, Переспа—Забара та найбільш аварійна частина дороги в селі Пожарки. Тиждень тому розпочалися роботи з капітального ремонту дороги по вулиці Промислова в місті Рожище аж до села Дубище.

В планах: ямковий ремонт дороги у напрямку  Забара—Мильськ—Берегове та ремонт методом грейдерування у напрямку Берегове—Духче—Сокіл.

Ну і, звичайно, зараз гостро поставлене питання стосовно найгіршої дороги в нашому районі — Рожище—Сокіл, на ремонт якої передбачено 95 мільйонів гривень. Наразі тривають тендерні процедури.

Також спеціалісти галузі дорожнього будівництва обстежили ділянку дороги Берегове—Іванівка—Літогоща. За їх висновком, ямковий ремонт цієї дороги є недоцільним. Тому ми будемо включати її в перелік доріг для капітального ремонту на 2021 рік. Крім того, є багато сіл, дороги в яких потребують негайного поточного ремонту, адже, не зробивши цього зараз, потім треба буде використати в рази більше коштів на їх капітальний ремонт.

– Які ще плани хочете реалізувати  в ОТГ?

– В нашому районі легка атлетика є популярним видом спорту, про що свідчать численні нагороди, які отримують наші спортсмени. І водночас стадіон в Рожищі немає ні сучасних бігових доріжок, ні бази для легкої атлетики. Проаналізувавши ситуацію та вивчивши наші можливості, ми розробили проєкт модернізації стадіону «Колос». Там передбачено: облаштування бігових доріжок та їх освітлення, місць для стрибків в довжину і висоту, глядацьких зон, місць для метання молота та списа. Загальна вартість реалізації цього проєкту становить близько 7 мільйонів гривень.

Президент України наголосив, що спорт потрібно активно розвивати і я сподіваюся, що в наступному році цей проєкт буде реалізовано. Адже сертифікований стадіон потрібен для районних змагань, а також він може бути резервним для обласних. Окрім цього, в місті немає басейну, тому хочеться його збудувати, нехай невеликий, завдовжки 25 метрів.

Відтак вже міркую над питанням виділення земельної ділянки для цього задуму та залучення інвесторів. А вони точно до нас прийдуть. У мене неодноразово запитували про можливості будівництва в місті Рожище багатоквартирних будинків. Цю ідею ми також обов’язково реалізуємо. Якщо забудовники цікавляться нашим містом, це означає, що воно є привабливим для них і вони готові вкладати сюди свої гроші.

Серед масштабних задумів є реконструкція парку на території прибережної зони річки Стир. Він займає понад п’ять гектарів і сьогодні перебуває в зовсім занедбаному стані. Хочу перетворити його в сучасний розважальний парк відпочинку, тому обов’язково докладу для цього максимум зусиль. Починати треба з відведення земельної ділянки. Так ми зафіксуємо межі паркової зони й на цій території не зможе проводитись будь-яка інша забудова. Покроково зробимо порядок, розчистимо територію, видалимо аварійні дерева, оновимо зелені насадження, а далі  облаштуємо сцену для проведення фестивалів та концертів.

Також створимо різні зони сімейного відпочинку: скейтпарк, скеледром, вело- та мотузковий парк, встановимо сучасне енергоощадне освітлення та лавочки. І хоча в мене вже є візуалізація цієї ініціативи на папері, все ж проєкт реконструкції парку слід винести на громадські слухання і протягом п’яти років реалізувати його. Для цього потрібно залучити інвесторів та використовувати мінімум бюджетних коштів.

Ще одну відпочинкову зону можна облаштувати в урочищі Чебені. Особливою популярністю, це місце буде користуватись для відпочинку в літній період.  

– Ще одна актуальна проблема, яка є в усіх — сміття. Як плануєте її вирішувати?

– В першу чергу потрібна схема санітарного прибирання ОТГ. Тоді можна буде налагодити і його сортування, і вчасний вивіз. Є попередня домовленість із підприємством  «Вторма-Луцьк», керівництво якого погодилось безкоштовно вивозити пет-пляшку. Тому обов’язково будемо розповідати, як правильно сортувати сміття та створювати умови, для подальшого ефективного розвитку у подоланні цієї проблеми.

– І наостанок, де берете сили та натхнення для своїх ідей та їх реалізації?

– В усіх моїх починаннях мене підтримує моя родина: батьки, кохана дружина та сини. Знаю, що в батьківській хаті завжди зрозуміють та дадуть хорошу пораду. Із часу військової служби керуюсь правилом: «бачу мету і рухаюсь до неї». А ще за досить короткий час роботи у Рожищенській РДА знайшов команду однодумців, дієвих людей, які вміють працювати, підтримують і надихають мене.

Загалом Рожищанський район став для мене другою домівкою і мені щиро хочеться, щоб цей наш спільний дім став доглянутим, комфортним і затишним для усіх його жителів.

Оксана ПРИВІТНА

Коментарі
20 Жовтня 2020, 21:27
Шкода дороги за пів року зробив не то шо Славік наш
20 Жовтня 2020, 22:26
За пів року є результат. Ризикну віддати голос за Шкоду. Поліщук вже себе вичерпав
21 Жовтня 2020, 00:29
Так хочеться, щоб в нашому районі були позитивні зміни, люди розчаровані,зневірені. Надіємось, що на цей раз все буде правда.... А взагалі, пора деяких керівників, які засиділись в своїх кабінетах, і не знають, чи не хочуть знати, що робиться за дверима кабінету, гнати мітлою. І щоб відповіли перед громадою за свою "діяльність", і ще й повернули те що набрали... А Сергію Івановичу бажаю перемоги, а головне, щоб не перетворився після виборів, в те що в нас було вже багато років....
21 Жовтня 2020, 00:31
Шановний Пан Голова.Толк у Ваших словах є,щось робиться ,в лікарні накінець то почистили каналізацію Редзійові.Велике Вам дякую.Показали як Редзій керує(не на все треба мільйони)Що стосується дороги на Дубище,якщо вже такі мільйони закатуєте,то повиривайте дерева(вишеньки,горішки і сливки) зразу облаштується толковий тротуар і рови для водовідведення повикопувати назад,бо вони там були.Не робіть тієї пародії яку там зараз роблять.А так все більш менш може бути.По крайній мірі не боїтеся брати відповідальність на себе.
21 Жовтня 2020, 01:24
Шкода молодець
21 Жовтня 2020, 17:16
Є зміни.Ви молодець.
23 Жовтня 2020, 03:33
Загалом зробив набагато більше за усіх інших кандидатів разом взятих.Віддам свій голос за вас,щиро надіюсь на виправдання довіри.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024