З Криму – у Рудку-Козинську: відома співачка Юлія Качула гуртує дітей та розвиває культуру в селі

27 Березня 2023, 18:30
Юлія Качула та гурт «Вільні Духом» 10246
Юлія Качула та гурт «Вільні Духом»

Чи не вся Україна нещодавно обговорювала інцидент, що стався у маленькому селі Рудка-Козинська Рожищенської громади, на Волині. Там у будинку культури посеред дня влаштували пиятику. 

На жаль, такі ситуації не поодинокі навіть у час війни. Однак найбільше люди здивувалися, що хтось наважився говорити про це відкрито та однозначно засуджувати. Ця жінка – Юлія Качула, переселенка з Криму із волинським корінням. Район.Рожище поспілкувався зі співачкою, композиторкою, викладачкою вокалу та художньою керівницею будинку культури села Рудка-Козинська.

В Україні Юлія відома під сценічним псевдонімом Окримлена. Вона зізнається, що саме український Крим завжди був і залишається її найбільшим натхненням.

Фінал міжнародного конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвячений Лесі Українці. Таврійський національний університет імені Володимира Вернадського, Сімферополь.
Фінал міжнародного конкурсу учнівської та студентської творчості «Змагаймось за нове життя!», присвячений Лесі Українці. Таврійський національний університет імені Володимира Вернадського, Сімферополь.

Юлія Качула народилася на Київщині. Згодом разом із батьками переїхала до Сімферополя, де батькові запропонували роботу. Тато жінки Віктор Качула зростав у Рудці-Козинській. Саме цей зв’язок привів Юлію на Волинь.

Духовний гімн кримських татар українською – в анексованому Криму

В анексованому росіянами Криму Юлія очолювала україномовний проєкт «Діти Криму». Разом з юними співачками та співаками жінка плекала українську культуру, попри те, що середовище цьому ніяк не сприяло.

14 жовтня 2019 року у Сімферополі діти різних національностей, учні Юлії Качули, презентували у сучасній обробці разом з наставницею духовний гімн кримських татар – «Güzel Qırım» українською мовою. Переклав пісню волинянин Віктор Качула. 

Юлія каже, що україномовна діяльність в анексованому Криму була і залишається ризикованою. Попри це, діти не боялися приходити на заняття, співати українською та зніматися у кліпах.

«Діти Криму» – це кримчани, небайдужі й талановиті, з якими ми співали українські пісні, пропагували, знімали самі відео без якоїсь особливої підтримки. Ми все робили своїми силами. Так, це було дуже ризиковано, але я не відчувала страху щодо себе. Я дуже переживала за дітей і їх родини, аби у них не було ніяких проблем. Однак вони не боялися зніматися у наших кліпах, співати українською. Це неймовірні діти, неймовірні люди. І вони там є. Вони там були, є і будуть», – розповідає співачка.

Дорога на Волинь

Зрештою, з початком повномасштабного вторгнення росіян та зростаючою увагою російських спецслужб Юлія зрозуміла, що повинна поставити проєкт на паузу заради своєї безпеки та безпеки дітей. Лише через пів року, у середині вересня, жінці вдалося виїхати з Криму.

Єдиний можливий шлях евакуації пролягав через територію Росії. Юлія мандрувала через Кримський міст, Грузію, Австрію. Вона з Тбілісі летіла до Відня, бо квитки до Варшави були дуже дорогими. Цей шлях зайняв майже тиждень. 

Жінка зізнається, що їй пощастило, адже не потрапила на ретельні перевірки росіян, мандруючи під приводом туризму. А через кілька днів Кримський міст закрили на виїзд з півострова.

Оскільки на Волині були родичі, Юлія вирішила їхати у Рудку-Козинську й там розпочинати нову сторінку життя.

«Я мала тут де притулитися. Елементарно треба було десь жити, мати дах над головою. Побутові питання нікуди не подінеш, їх треба вирішувати. Як тільки приїхала, почала питати серед знайомих про роботу. Виявилося, що у Рудці вже кілька років шукали художнього керівника в будинок культури. Можна сказати, що я досить швидко отримала цю посаду», – пригадує жінка.

Новий проєкт – гурт «Вільні Духом»

Якось у будинку культури Юлія зайшла на гурток до дітей, аби познайомитися. З цього знайомства виріс новий проєкт – гурт «Вільні Духом». Під цією назвою нині у Рудці-Козинській діє дитячий гурток, де Юлія викладає основи музики та вокалу.

Діти Волині тримають Дітей Криму. Календар вільної людини об’єднав понад 250 митців, ілюстраторів з усіх куточків України.
Діти Волині тримають Дітей Криму. Календар вільної людини об’єднав понад 250 митців, ілюстраторів з усіх куточків України.

Після зйомок виднограю. Юлія Качула та «Вільні Духом».
Після зйомок виднограю. Юлія Качула та «Вільні Духом».

«Навіть за цей короткий час я бачу великий прогрес, бачу, як діти розвиваються, як їм хочеться змін. Вони втомилися бути просто звітом для працівників культури», – ділиться Юлія.

Вона додає, що гурток став потужним ресурсом для розвитку малечі. Окрім вокалу та музики, Юля ділиться також знаннями польської мови, вчить грати на гітарі. А одна з вихованиць гуртка взялась опановувати разом з командою хореографію. Вона вчиться сама й навчає однолітків.

Справжній День закоханих – серце для наших захисників.
Справжній День закоханих – серце для наших захисників.

Соборні, єдні, активні, з гарними, світлими думками. Після першого запису в студії – прогулянка Луцьком.
Соборні, єдні, активні, з гарними, світлими думками. Після першого запису в студії – прогулянка Луцьком.

Без шароварщини й пісень під баян

 

На Волині Юлія залюбки проводить зустрічі з молоддю. Її запрошують поспілкуватися зі студентами, школярами. Співачка радо ділиться власною історією та творчістю. Зізнається, що завжди відкрита до нових проєктів та цікавої співпраці, із задоволенням виходить на мистецький діалог.

«На Волині я бачу потужний потенціал до створення міцної мистецької української громади, сучасної, без шароварщини й пісень під баян. Ця спільнота може бути інноваційною, зосередженою на особистостях, використовувати усі здобутки технологічного прогресу заради пропагування України у світі», – міркує Юлія.

Після інциденту в будинку культури Юлія відчула хвилю критики, яка особливо розгорнулась у соцмережах. Та разом з тим з’явилося багато людей, які підтримали жінку за її сміливість. 

Вдалося привернути увагу до проблеми й керівництва сфери культури в громаді. Жінка каже, що має великі сподівання на позитивні зміни.

«Дуже прикро, що люди звикли так жити. Мабуть, багато хто упізнав себе на їх місці. Тому й захищали. Та дуже багато людей дякували й казали мені особисто, що давно пора було надавати розголосу цій проблемі, проблемі пияцтва у закладах культури. Бо це ненормально», – розповідає Юлія.

Разом із «Вільними Духом» співачка та викладачка має амбітні плани. Каже, що попереду – виступи, великі концерти та прем'єри відео.

Довідково: Качула Юлія Вікторівна – авторка пісень, співачка, перекладачка, композиторка, громадська діячка, засновниця школи вокалу Vocal Recovery. Авторка проєктів «Слухай українською!», «Діти Криму», Духовна вартівня. 

Народилася 11 липня 1989 року на Київщині, більшу частину життя прожила у Сімферополі. Там Юлія закінчила школу-гімназію №25 та музичну школу №4 по класу «фортепіано».

У 2009 році закінчила факультет української філології та українознавства Таврійського національного університету імені Володимира Вернадського (Сімферополь) та здобула кваліфікацію філологині, викладачки української мови та літератури.

У 2014 році отримала диплом з відзнакою Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв (Київ) та здобула кваліфікацію солістки-вокалістки, артистки вокального ансамблю, викладачки фахових дисциплін.

***
Матеріал підготовлений за підтримки Institute for War and Peace Reporting

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024