Шість версій походження назви «Рожище»

17 Жовтня 2019, 09:15
9208

«Горожан», «Рож», «Огорожа» чи «Рог»... Існує чимала кількість версій, чому наше містечко носить саме таку назву. Досі достменно невідомо, від якого слова отримала свою трансформацію назва. Чому Рожище все ж зветься саме так?

Читати також: 10 цікавих фактів про Рожище, яких ви могли не знати

Версія перша

Могла відбутися трансформація слова «горожанин», тобто мешканець «города» чи «городища» до теперішньої назви. На перший погляд, що може бути спільного між «горожан» і «Рожище». А спробуйте повторити кілька разів ці слова, і ви помітите цю схожість.

Можливо, саме так вчинив у минулому якийсь пан, проїжджаючи цими краями?

Читати також: Рожище 1322: як у місті з'явилась нова туристична локація

Версія друга

Заслуговує на увагу думка, що назва «Рожище» могла виникнути від слів «ріг», «рог» і похідного від них «рожище».

Наприклад, у нашій країні є такі міста, як Кривий Ріг, Острог і Острожець та інші. Можливо, і наше містечко не є винятком?

Читати також: Ретро-Рожище: яким було свято Першого дзвоника у минулому столітті

Версія третя

Найбільш поширеною і відомою є саме ця версія. Оскільки здавна Волинь була краєм хліборобським, тут вирощували зернові культури, які узагальнено називали «рож».

Колись понад річкою Стир рослии жита. І одного разу тими краями проїжджав пан. Його наскільки вразила ця краса, що він не стримався і викрикнув: «Ох какое ржище!».

Читати також: Ретро-Рожище: будівельники міста на архівних світлинах


Версія четверта

Схожою до попередньої є ще одна цікава легенда про походження нашого топоніму.

Колись нашими мальовничими краями у літню пору року проїжджав один князівський урядник. І саме у той момент цвіли дуже красиві квіти. Проїжджий наскільки був зачарований і вражений їх красою, що вигукнув «Ружи ще! Ружи ще!» (від слова «ружа», яким називали тоді квіти мальви та шипшини).

Читати також: Сім цікавих фактів про найдавнішу культову споруду Рожищенського району

Версія п'ята

Отож, відповідь така: наше місто було «загорожою», і цим воно нічим не відрізнялось від багатьох інших сіл і міст, які були «городищами».

Можливо, навколо нашого міста була наскільки міцна огорожа, або панич просто вирішив не надто заглиблюватись у пошуках назви для нашого містечка?

Читати також: Ретро-Рожище: Нептун, вогнище та прогулянки Стиром – Івана Купала у минулому столітті

Версія шоста

Також історики та науковці пов’язують топонім «Рожище» із старослов’янським словом «роща». Роща – це невеликий листяний ліс або невелика ізольована група дерев.

Версій є багато і кожна з них так чи інакше пояснює походження назви нашого міста. Можливо, колись ми все ж зможемо точно сказати, яка з них все ж є достовірною.

А на вашу думку, яка версія щодо походження назви може виявитися правильною?

Текст та фото: Мирослава БРОДОСЮК

Коментарі
17 Жовтня 2019, 12:46
Іноземець-літописець, якого звали Роже, був проїздом і шпьохав місцеву дівку, а та в пориві страсті кричала "Роже, ще! Роже, ще!".
17 Жовтня 2019, 12:55
Ой навряд. У нас же РожИще, а не РожЕще)))
17 Жовтня 2019, 12:57
Як чудово, що Олег Савчук не встиг рожищенського паровоза слідом за вітряком відправити на металобрухт. Щоб тоді на заставках ставили?????
17 Жовтня 2019, 13:02
<p>Вони місто називали 697 років тому. Полюбому за цей час могли букву в назві змінити.</p>
17 Жовтня 2019, 13:04
Чи немаєте бажання перевірити на практиці сьому версію? Мене звуть Роже.
17 Жовтня 2019, 13:08
Роже який ти жартівник))))))))))))
17 Жовтня 2019, 14:14
У Пана була велика морда, або РОЖА. Літописець описав пана: велике Рожище)
17 Жовтня 2019, 16:16
Рожаницы[1] (суженицы, орисницы) — в славянской мифологии существа женского пола, определяющие судьбу ребёнка при рождении[2]. Обычно рожаниц трое[3]. Известны преимущественно у южных славян. Отдельные упоминания о судженицах встречаются у чехов, словаков и в западноукраинских областях[2]. <br/>Назва походить від ім’я міфологічних істот Рожаниць.
17 Жовтня 2019, 17:11
Велика рожа (морда) була у ДАІшників, наприклад у Олега Панченка, тому що гроші на дорогу ковбасу заробляли. Але це все новітня історія і до назви міста не відноситься.
18 Жовтня 2019, 21:24
Хороша статья. Можливо статья наштовхне атора бруківчини створити ще щось для міста.
22 Жовтня 2019, 10:53
Назва може походити від слів РУЖА або РОЖА. РУЖА - це болотний рудий мул, поверхнева руда, яку у давні часи випалювали в печах, потім перековували і отримували примітивний метал для інвентаря і зброї. Старші люди пам&amp;quot;ятають, що на багатьох у нашому краї болотах (а зараз їх майже немає) на поверхні водички були жирні рудуваті плями, інколи переливались наче солярка на воді. Це було ознакою наявності поверхневої залізної руди. РОЖА - це шипшина, або дика рожа. Раніше цих красивих багаторічних великих (і корисних!) кущів було багато у селах і на місцях колишніх хуторів, які милували людське око. Пам&amp;quot;ятаєте у &amp;quot;Лісовій пісні&amp;quot; Л Українки: &amp;quot; ...а он дика рожа, така хороша&amp;quot;. Закінчення цих слів ЩЕ означало великий, багато. Наприклад: Дубище, монастирище, вужище, ручище і т.п. Вважаю свої версії найбільш вірогідними.
17 Листопада 2019, 01:47
ага пан сказав ох какое ржище і назвали так )Чиясь хвора рабська фантазія..Роща тут була потім навезли комуняк і стало рожище)))
22 Грудня 2019, 23:21
Рожище - місце, де родять, або родюче місце. Врода, врожай, рожати, рожище - ці слова з одного кореня.
10 Лютого 2020, 01:32
Рожище, мордище, пикіще.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024