Умови і навантаження: чому станцію швидкої перенесли з Доросинь до Кременця

26 Січня 2022, 12:30
Бригада отримала нове авто 3504
Бригада отримала нове авто

Другий тиждень продовжують точитися дискусії щодо перенесення станції екстреної медичної допомоги, що базувалася у селі Доросині, що є центром однойменної громади, до села Кременець Копачівської громади.

На новому місці медики почали працювати 17 січня. Про це Район.Рожище розповіли у Волинському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Таким рішенням дуже не задоволені жителі Доросинівської громади. Кажуть, тепер швидка не зможе оперативно дістатися до хворих у деяких селах. Ініціативна група з громади продовжує звертатися до органів влади усіма можливими способами.

Натомість у Волинському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф назвали чіткі причини перенесення станції.

Зокрема, це незадовільний стан орендованих приміщень у селі Доросині, в яких працівники підприємства перебували з 2015 року. Медики кажуть, що приміщення потребують капітального ремонту та не відповідають санітарно-гігієнічним нормам.

«Неодноразові звернення до голови Доросинівської сільської ради щодо створення кращих умов перебування для бригади ЕМД результату не дали. В приміщенні – грибок, осипається штукатурка, тріснуті вікна заклеєні скотчем та плівкою», – розповідають про умови у селі.

Медики нарікають на незадовільний стан приміщення у селі Доросині
Медики нарікають на незадовільний стан приміщення у селі Доросині

Також у центрі ЕМД звертають увагу на незначне навантаження на бригаду у попередньому пункті базування. Так у Доросинях за 2021 рік середньодобове навантаження склало 2,9 виклику на добу. 

Із базуванням у Кременці прогнозують збільшення цього показника, адже село розміщене вздовж дороги державного значення Луцьк – Ягодин з високим рівнем аварійності.

На нарікання жителів Доросинівської громади щодо довгого доїзду до віддалених сіл, відповідають, що їх обслуговуватиме бригада із села Купичів Турійської громади. Цей пункт базування розміщений за 23 кілометри.

Медики додають, що виконують усі затверджені стандарти, якщо це залежить лише від них.

«Кількість пунктів, що розташовуються на підпорядкованій центру території, залежить від виконання нормативу прибуття бригади до пацієнта з урахуванням стану доріг та щільності населення. Пункти розташовуються у такому місці, з якого відстань до найвіддаленішого ймовірного виклику складає не більше, як 30 кілометрів. На відстані дороги Турійськ – Кременець у 57 кілометрів розташовано три пункти базування бригад ЕМД, що з надлишком перекривають норматив», – пояснюють в адміністрації центру.

Щодо нормативу прибуття бригади протягом 20 хвилин, зазначають, що при виникненні обставин, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги (ускладнених дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація), допускається перевищення зазначеного нормативу.

«Норматив доїзду бригади ЕМД залежить не лише від вчасного виїзду бригади на виклик, але й від стану дорожнього покриття. Неекстрені та непрофільні звернення не мають визначеного терміну, оскільки повинні забезпечуватись медичними працівниками, що надають первинну медичну допомогу, але й на даний час, особливо в нічну пору та вихідні дні, здійснюються бригадою ЕМД», – додають у центрі ЕМД.

Також звертають увагу на кращі умови для своїх працівників у селі Кременець.

Звертають увагу на кращі умови для своїх працівників у селі Кременець.
Звертають увагу на кращі умови для своїх працівників у селі Кременець.

«На даний момент бригада ЕМД в селі Кременець має належні умови перебування – в приміщенні комфортно та затишно, зроблено косметицний ремонт, приміщення опалюється, є гаряча вода та туалет», – кажуть у центрі ЕМД.

Нині бригада працює у складі двох чоловік: фельдшер та водій. Організоване цілодобове чергування відповідно до графіка. З переїздом на нове місце бригада отримала новий санітарний автомобіль – Peugeot Boxer типу B. Однак, у Кременці відсутнє гаражне приміщення для авто.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024